Sint en Piet steunen schoonmakers van basisscholen

Anderhalve minuut. Dat is de tijd die schoonmakers op basisscholen in Groningen krijgen om één klaslokaal schoon te maken. Opdrachtgever O2G2 heeft besloten 25% te bezuinigen op de schoonmaak. Zo’n negen weken zijn de schoonmakers aan het actie voeren hiertegen. Tijdens Occupy O2G2 op vrijdag 25 en zaterdag 26 november hebben zij steun gekregen van Sinterklaas en zwarte Piet, een echte Occupiet. Maar net als voor de schoonmakers bleef voor de goede Sint de deur van O2G2 dicht.

Annabelle Schouten

Daar wordt aan de deur geklopt…

‘We moeten resultaatgericht werken, maar de kinderen maken niet resultaatgericht vies’, zegt schoonmaakster Brigitte de Waal. Resultaatgericht werken betekent alleen schoonmaken wat hard nodig is en de rest laten liggen. De schoonmakers geven aan dat de scholen hierdoor ontzettend vies worden. Reden voor Brigitte de Waal en haar collega’s om de strijdbijl op te pakken.

Donderdag 24 november was de aftrap van de Occupy O2G2-acties. Op een bijeenkomst van de PvdA overhandigden zij de strijdbijl aan PvdA-coryfee Marcel van Dam. Deze zegde zijn steun toe, net als partijleider Job Cohen. De Groningse wethouder Elly Pastoor van Onderwijs verstopte zich daarentegen achter allerlei smoesjes, wat haar kritische vragen opleverde vanuit de zaal.

Links: Brigitte de Waal en collega Alie Apol

O2G2 houdt de deur gesloten

Sinterklaas en zwarte Piet brachten een bezoek aan de acties de twee dagen erna. Onder luid gezang van de schoonmakers ‘Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn’ probeerden zij de deur open te krijgen van O2G2. Maar van binnenuit kwam geen gehoor. Wel werd de politie gebeld, omdat men zich ‘bedreigd’ voelde. De Sint: ‘Ze willen de schoonmakers die hard moeten werken, niet te woord staan. Ik vind het een beetje triest.’

Ook het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond (AOb) steunt de schoonmakers. De AOb overhandigde tijdens de acties een steunbetuiging.

Schoonmakers in de kou zetten: schoon genoeg!

Occupiet: Marita mag wel een ietsiepietsie geven

O2G2-directeur Marita Schreurs (inmiddels bekend  van de poster ‘Marita! Van jou een ietsiepietsie!’) heeft zich tijdens de acties niet laten zien. Deze opdrachtgever heeft volledig lak aan de schoonmakers. Brigitte de Waal: ‘Hierna hebben we nog een ouderavond. Als dat niet helpt, gaan we staken.’

Foto’s: Albert Mekkes

Een reactie op Sint en Piet steunen schoonmakers van basisscholen

Doneer aan de CJB

Wil je de CJB financieel ondersteunen? Doneer dan nu via PayPal!

Youtube

archief