Op donderdagavond 9 maart zal Jaap Duppen (88) vertellen over zijn ervaringen als Nederlandse soldaat tijdens de politionele acties in Indonesië. Iedereen is uitgenodigd om een hartstochtelijke tegenstander van het kolonialisme te ontmoeten, die in het leger optrad tegen het geweld tegen de Indonesische bevolking.

boek-jaapduppen

“Waarom ik niet weigerde” – Jaap Duppen ( ISBN: 978-90-825703-9-7 )

De Amsterdammer Jaap Duppen werd in 1948 opgeroepen voor militaire dienst in Indonesië. Als jonge communist had hij aanvankelijk gewetensbezwaren. Uiteindelijk ging hij toch naar Indonesië, met een missie van de CPN: het geweld tegen de bevolking beperken en opkomen voor de gewone soldaat. Zo maakte hij het ‘structureel extreem geweld’, dat Rémy Limpach in zijn boek ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’ beschrijft, van dichtbij mee. Maar tegelijkertijd kan Duppen getuigen van vele pogingen van gewone soldaten om menswaardig te handelen in een onmenselijke oorlog.

In 1995 schreef hij dan ook eindelijk een boek over zijn ervaringen in het leger, maar ook over zijn leven als jongere tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege hernieuwd interesse is een herdruk van dit boek gepubliceerd onder de titel ‘Waarom ik niet weigerde’. Hierover zal Duppen vertellen, gesigneerde versies van het boek zijn te koop.

Uit de verhalen van de auteur wordt duidelijk dat al tijdens de oorlog bekend was dat het Nederlandse leger met groot geweld tegen de inheemse bevolking opereerde. De verbazing over de ‘nieuwe feiten’, die onlangs aan het daglicht zijn gekomen, doet in zijn ogen geen eer aan het verzet van arbeiders, vrouwen, communisten en pacifisten in Nederland.

Dit geweld was al bekend bij de Nederlandse stakers die protesteerden tegen de eerste troepenuitzending. En bij de vrouwen, die demonstreerden tegen de uitzending van hun mannen en zonen in september 1946 en daarbij zelfs hun leven lieten door politiekogels. Alsof havenarbeiders over heel de wereld, die weigerden om schepen te laden met oorlogsmiddelen voor de politionele acties, hier niet van op de hoogte waren. Alsof de CPN, die opriep om dienst te weigeren, deze feiten niet onder de aandacht had gebracht in haar krant ‘De Waarheid’. En het vakbondsblad ‘De EVC Gids’ er niet over had geschreven.

Op 9 maart zal Duppen in een vraaggesprek met een Indonesië deskundige vertellen over zijn ervaringen en zijn kijk op het publieke debat over het Nederlandse kolonialisme. Op het einde is er tijd voor vragen en opmerkingen uit het publiek.

Locatie:          Nelson Mandela Centrum Eerste Weteringplantsoen 2c, Amsterdam

Datum:          Donderdag 9 maart 2017

Tijd:                19.30 tot 21.00

 

Toegang is gratis, maar aanmelding wordt op prijs gesteld om rekening te houden met de grootte van de zaal. Mail naar amsterdam@voorwaarts.net

Zie ook: https://www.facebook.com/events/382406722137435/