De Hoge Rielen, een natuurterrein in de provincie Antwerpen was van 30 juni t/m 5 juli het toneel van het Vredeskamp 2011 georganiseerd door Comac, de Belgische zusterbeweging van de CJB. De CJB was vertegenwoordigd met een delegatie die hun tenten voegden bij hun leefgroep uit Kortrijk en Gent.

Nina Bouwmeester

Iedere nieuwe dag op het Vredeskamp bood een uitgebreide keuze aan workshops, variërend van t-shirts bedrukken en aardappelkanon schieten tot een scholing over de Arabische lentes , de situatie in Libië en de toekomst van onze pensioenen. Namens de CJB  verzorgde Roberto de workshop ‘Vormgeving’ en Bondgenootje  de workshop ‘Organizing.’ Veel scholingen werden gegeven door de jongeren zelf. Laszlo van Comac deelde bijvoorbeeld zijn ervaring als student in de studentenraad en gaf zowel de tip om, net als Lenin, een krantje onder de studenten te verspreiden met het advies om de studenten persoonlijk te benaderen. Intensieve contacten met kleine groepjes studenten zijn veel effectiever dan massale bijeenkomsten.

Er waren ook veel gastsprekers, zoals Jan Blommaert, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Hij wees in zijn workshop op het feit dat je als socialist het socialisme ook hoort uit te dragen, maar gaf zijn toehoorders ook een les van Ché mee: ‘Begin alleen een gevecht dat je kunt winnen’. In een één-op-één-gesprek bereik je meer dan wanneer je een hele groep aanspreekt .  Blommaert spoort alle socialisten aan om minstens één persoon te overtuigen van het socialisme om de groei van de beweging te verzekeren.

Verder waren er buitenlandse delegaties aanwezig, uit Venezuela, Turkije, Engeland, Frankrijk, Servië, de Filippijnen, Griekenland, Spanje  en Cyprus. Zij verzorgden interessante workshops over de toestand in hun land.

Na deze leerzame ochtenden gingen de leefgroepen na de middagmaaltijd aan de slag met de challenge, waarin ze te maken kregen met ‘De Clan van het Derde Oog’ die hen probeerde te onderdrukken. Het dragen van de kleur rood werd verboden, plezier maken was uit den boze en een gezellig feestje van de vorige avond werd afgestraft met een schrale maaltijd. Vooral deze laatste maatregel leidde tot een heuse oorlogssituatie en met behulp van tanks en vliegtuigen hebben de deelnemers aan het Vredeskamp de Clan van het terrein af gekregen, waarna een nieuwe maatschappij moest worden gecreëerd met behulp van bodypaint, pannenkoeken en een waterglijbaan. Deze imperialistische inval van de Clan heeft alle deelnemers van het Vredeskamp dichter bij elkaar gebracht en leidde tot een collectieve strijd voor een betere maatschappij.

In de avond was het tijd voor ontspanning in het ‘Tejater,’ waar de beste feesten werden gegeven met Comac-dj’s en cocktails, waar ook een karaoke avond niet ontbrak. In het weekend was er een open podium, waarvoor iedere leefgroep iets had ingestudeerd, en werden er strijdliederen gezongen rondom een knetterend kampvuur.

De sfeer was uitstekend en ondanks de taalbarrière hebben de Frans- en Nederlandstaligen elkaar beter leren kennen dan in de voorgaande jaren. Dat kwam door het besluit om de leefgroepen op de laatste dag te mixen waardoor de scheiding, veroorzaakt door het taalprobleem,  verbroken werd en we nog meer  ‘één’ werden.

De Nederlandse delegatie van Vredeskamp 2011 hoopt volgend jaar op meer enthousiaste aanmeldingen van CJB-ers zodat Vredeskamp iets van Comac en de CJB samen wordt. Houd de eerste week van juli dus vrij en zorg dat je volgend jaar ook deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie op Vredeskamp 2012! Wil je meehelpen met organiseren of wil je zelf een workshop geven? Alle ideeën en inbreng zijn welkom! Neem contact op met je regiocoördinator of mail naar international@voorwaarts.net

Bekijk hieronder de foto’s van Vredeskamp 2011: