Redactie

Recent werd onthuld dat op de herdenkingsplaquette van oorlogsslachtoffers in de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) de naam van een NSB’er staat. De SRVU Studentenbond en de CJB plakken deze naam af in aanloop naar de herdenking op 4 mei. De SRVU en CJB hebben het onderstaande bericht naar buiten gebracht.

De SRVU Studentenbond en de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) betreuren het feit dat de naam van een NSB’er vermeldt staat op de herdenkingsplaquette van oorlogsslachtoffers in de VU. Aangezien 4 mei de herdenking plaatsvindt, en de focus hiervan hoort te liggen op de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, plakken ze de naam van de collaborateur af, zodat de focus kan liggen op zij die onschuldig slachtoffer waren van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het fascisme.

Recentelijk werd ‘Een oorlogsplaquette ontrafeld’ gepubliceerd, een historisch onderzoek door Wim Berkelaar, VU-universiteitshistoricus Ab Flipse, oud-directeur van het documentatiecentrum George Harinck en met de hulp van de gepensioneerde wiskundeleraar Tjeerd de Jong en kerkhistoricus Gert van Klinken. Het onderzoek maakte duidelijk dat op de plaquette der herdenking van de oorlogsslachtoffers die studeerden aan de VU, een naam van een collaborateur staat. Deze collaborateur heeft uit angst voor represailles na de bevrijding zelfmoord gepleegd. Dit terwijl er bewust naar de selectie van namen gekeken is bij het plaatsen van de plaquette.

Uit respect voor de andere gesneuvelden die op dit plaquette worden herdacht, vinden SRVU en CJB het onacceptabel om een NSB’er te herdenken op dodenherdenking. Hierom hebben zij de naam van Johan Heinsius afgeplakt. De SRVU en de CJB willen op dat de VU de plaquette zo snel mogelijk aanpast. Op deze manier ligt de focus op de daadwerkelijke slachtoffers, het doel van het plaquette en de dodenherdenking op 4 mei.

SRVU voelt zich genoodzaakt om dit statement al voor dodenherdenking te maken, en niet het door VU-collegevoorzitter Mirjam van Praag aangekondigde onderzoek af te wachten. SRVU-voorzitter Joep van Dijk: “Er is al een zeer uitgebreid onderzoek geweest. Het is niet neutraal om op 4 mei oorlogsslachtoffers herdenken alsof er niets gebeurd is. Dit onderzoek negeren is het beschermen van de goede eer van een NSB’er.”

Liselotte Neervoort, Conservator Academisch Erfgoed aan de Vrije Universiteit Amsterdam, begrijpt de bezwaren van de studenten: “Ik ben blij dat studenten op deze manier betrokken blijven bij het erfgoed en ik zou graag met hen het gesprek aangaan.”

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de SRVU website:

https://srvu.org/4-mei/