Een schreeuw van protest klonk voor het hoofdkantoor van de FNV Vakcentrale in Amsterdam afgelopen maandag. Zo’n honderd schoonmakers, DC-medewerkers en Bondgenootjes maakten duidelijk dat een casinopensioen niet aan hen besteed is. Uit de deal voor zo’n pensioen blijkt dat FNV-voorzitter Jongerius duidelijk de weg kwijt is. Daarom bood FNV Bondgenoten Jongerius een gouden Tom Tom aan om de weg naar de leden terug te vinden.

Albert Mekkes en Elianne Eshuijs

Foto: Matthijs de Bruijne

Na een krachtig lied voor Jongerius zette de stoet, bepakt met spandoeken, vlaggen en borden, koers naar het FNV-hoofdkantoor. Daar werden de actievoerders verwelkomd met koffie en thee, om ze zoet te houden, maar daar trapten ze niet in.

Zo’n twintig minuten verstreken voordat Jongerius naar buiten kwam om de drie woordvoerders van de groep te woord te staan: treinschoonmaker Kapi, DC-medewerker Robert en Bondgenootje en CJB’er Bram. Bram was speciaal naar Amsterdam afgereisd met een gebroken enkel om Agnes te woord te staan. ‘Ik heb mijn enkel gebroken, maar mijn strijdlust is niet gebroken!’, aldus een vastberaden Bram. Kapi wist Agnes de bedoeling van deze actie duidelijk en krachtig te verwoorden: “Agnes, kom terug bij je leden”.

Dit protest is niet alleen een schreeuw om de leiding van de FNV Vakcentrale weer op het juiste spoor te zetten. Het is ook een protest tegen de politiek van dit rechtse kabinet. Jong of oud, schoonmaker, DC-medewerker of student, het maakt allemaal niets uit. Mensen beginnen zich te verenigen om dit soort plannen aan de kant te schuiven.

Deze actie heeft kaderleden uit schoonmaak, handel en Bondgenootje samengebracht. Dat is een stap waarmee FNV Bondgenoten het voortouw neemt in de strijd voor een eerlijk pensioen. Het wijst ook op verschuivingen in de vakbeweging, in het bijzonder binnen FNV Bondgenoten. Deze bond is al een eind op weg om de leden weer terug te vinden. Met zulke acties wordt deze koers versterkt.

Uitzending van Uitgesproken VARA