»Voorwaarts

Meest recente berichten

Verkiezingen Venezuela: goed resultaat voor de communistische partij ondanks censuur

Op 6 december vonden verkiezingen plaats in Venezuela onder moeilijke omstandigheden voor de bevolking, door de imperialistische inmenging in het land door de VS, EU en hun bondgenoten, maar ook door de kapitalistische economische crisis en de bezuinigingen van de regering. De Communistische Partij van Venezuela (PCV) behaalde een goed resultaat ondanks de censuur door de sociaaldemocratische PSUV-regering en de burgerlijke media. We publiceren hieronder het felicitatie- en solidariteitsbericht van de NCPN en CJB aan onze Venezolaanse zusterorganisaties. Ook publiceren we een artikel van de PCV waarin het verloop en het resultaat van de verkiezingen wordt beschreven.

Armoede in Nederland

In 2011 zei Mark Rutte, toen ook al premier, dat hij bezwaar maakt bij het gebruik van de term ‘armoede’ in Nederland. Volgens hem was het niet van toepassing, omdat het ‘sociale minimum’ in Nederland zeer hoog ligt. Wat klopt daarvan? Om die vraag te beantwoorden bespreken we de cijfers over armoede in Nederland.

Nieuwe president van de VS: andere toon, zelfde muziek

Politiek nieuws uit de Verenigde Staten van Amerika (VS) wordt over de hele wereld gevolgd. In de imperialistische concurrentiestrijd tussen de kapitalistische landen is de VS namelijk nog altijd de sterkste met de grootste kapitaalsmacht en een enorme legermacht op alle continenten. Zodoende is er veel aandacht voor de inauguratie van de nieuwe president van de VS, Joe Biden. Alle grote Europese nieuwszenders vertellen ons dat het nu hopelijk weer goed kan komen in de VS, na de schrik van de hopelijk laatste stuiptrekkingen van Donald Trump. Daarbij is alleen al de suggestie dat het ooit ‘goed’ ging in de VS lachwekkend.

Actie in solidariteit met de arbeiders van Niemeyer

Gisteren voerde de CJB in Groningen actie in solidariteit met de arbeiders van Niemeyer. Zij hingen een spandoek op en deelden flyers uit aan arbeiders en voorbijgangers. De tabaksfabriek Niemeyer in de stad Groningen maakte onlangs bekend na 200 jaar haar deuren te willen sluiten. Als dit gebeurt zullen 185 arbeiders niet meer aan het werk kunnen in hun fabriek. En dat alleen maar omdat in London de kapitalisten hebben besloten dat de winst gemaximaliseerd kan worden door de productie te verplaatsen naar Duitsland en Hongarije.

Terugblik 2020: Covid-19 en het falen van de Nederlandse regering

Het is twee weken sinds de nieuwe lockdown in Nederland is ingegaan. ‘Niet-essentiële’ winkels, scholen, theaters en vele andere publieke plekken zijn gesloten. Hoe heeft het zover kunnen komen? Was het onvermijdelijk dat deze lockdown noodzaak werd? Hiervoor moeten we analyseren wat de Nederlandse regering sinds het begin van de pandemie heeft gedaan en vooral wat zij niet heeft gedaan.

Gezamenlijke verklaring Europese communistische jongerenorganisaties tijdens pandemie: socialisme of barbarij

In november vond digitaal een bijeenkomst plaats van 20 Europese communistische jongerenorganisaties, op initiatief van de Communistische Jeugd van Turkije (TKG). Hieronder publiceren we de gezamenlijke verklaring. Eerder publiceerden we al de bijdrage van de CJB aan deze bijeenkomst (zie hier). Het thema van de bijeenkomst was: ‘2020: jongeren moet overleven tegen de pandemie en het kapitalisme: socialisme of barbarij’.

Bezig met laden

Archief