»Voorwaarts

Meest recente berichten

Flexwerk: de Europese Unie en de Lissabon Strategie

Wie wil er nu nog flexwerk? Nadat we jarenlang te horen hebben gekregen dat vaste contracten niet meer echt van deze tijd zijn, lijkt het alsof de rollen zijn omgedraaid. Bij de verkiezingen van afgelopen maart kon je bij alle partijen, met één uitzondering, in het programma lezen dat de “flexibilisering van de samenleving” was doorgeslagen, of dat flexwerk “eerlijker” moest worden gemaakt. Hier is iets opvallends aan de hand. Want de meeste Nederlandse partijen zijn ook erg pro Europese Unie (EU), die, en dan drukken we het zachtjes uit, een rol speelde in het invoeren van flexwerk in Nederland. Die rol, en de gevolgen van flexwerk, zijn het onderwerp van dit artikel.

Pleidooi voor een communistische ecologie

Vandaag, 5 juni, is het wereld milieu dag. Deze dag wordt sinds 1974 gevierd om bewustzijn en actie voor milieubescherming aan te moedigen. De afgelopen decennia is steeds duidelijker geworden hoe kapitalisme systematisch het milieu vernietigt, daarom publiceren we vandaag dit ingezonden artikel over een systematisch alternatief op de loze beloftes van het “groene kapitalisme”.

Complottheorieën: een doodlopende weg voor de arbeidersklasse

Sinds het begin van de coronapandemie zien we een opmars van complottheorieën, zoals het idee dat corona een fabeltje is, bedoeld om een nieuwe wereldorde af te dwingen, of dat er microscopische chips in vaccins zouden zitten. Deze trend, waarin complottheorieën aan populariteit winnen, is echter al ouder. In dit stuk gaan we in op het complotdenken, op de problemen die eraan kleven, maar ook waarom het nu opduikt.

Stop de Israëlische agressie! Vrijheid voor Palestina!

De NCPN en CJB veroordelen de Israëlische agressie, die de afgelopen weken opnieuw is toegenomen. Daarbij zijn onder meer Israëlische beschietingen uitgevoerd in Jeruzalem op Palestijnse burgers, die in verzet zijn gekomen tegen de zoveelste huisuitzetting van Palestijnse families. Daarnaast voert Israël luchtaanvallen uit op Gaza waarbij tientallen mensen zijn omgekomen, waaronder negen kinderen.

Rode Vlag, Zwarte As, De Antifascistische Overwinning

Op 8 Mei vieren we de overwinning op nazi-Duitsland 76 jaar geleden. Een dag om zeker te vieren, maar ook stil te staan bij het belang van deze overwinning en er lessen van te leren. Lessen die ook nu en in de toekomst waardevol zullen zijn. De NCPN en CJB hebben daarvoor ook een korte film geproduceerd onder de titel “Rode Vlag, Zwarte As, De Antifascistische Overwinning”, die op 8 mei om 20:00 uur in première zal gaan.

CJB in de straten op 1 mei, strijd is de enige weg

Op 1 mei was de NCPN en CJB bij verschillende demonstraties en krijtacties aanwezig door heel het land. Zo waren we in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven en Groningen op de been. We vierden met andere organisaties uit de sociale bewegingen de Dag van de Arbeid. Verschillende kameraden leverden hier ook speeches over onze eisen. “Tegen bezuinigingen en onzekerheid; strijd is de enige weg uit de crisis”

NCPN en CJB leggen bloemen en krans voor Dodenherdenking

Vanmiddag, op 4 mei, legden de NCPN en CJB in Groningen bloemen bij de Swint Plaquette in de Oosterparkwijk en een krans bij het Provinciale Oorlogsmonument bij de Martinikerk. We herdenken vandaag de talloze moedige communisten en andere verzetsstrijders die hun leven gegeven hebben in de strijd tegen de fascistische bezetter, en alle andere slachtoffers van het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1 mei: internationale dag van de arbeid 1886

Op 1 mei vieren we de dag van de arbeid. Een dag om de strijd van alle arbeiders te vieren en herdenken, en zelf te strijden voor een betere wereld voor de werkende klasse. Ook dit jaar gaan we ondanks de coronapandemie de straten op om op te komen voor de rechten van de werkers, werklozen, scholieren, studenten en gepensioneerden van de werkende klasse. Maar waarom is 1 mei eigenlijk de internationale strijddag van de werkende klasse? In dit artikel gaan we in op de oorsprong van 1 mei.

Verklaring Wereldvakverbond 1 mei: hoop ligt in onze strijd!

Het Wereldvakverbond, dat 105 miljoen werkers in 133 landen vertegenwoordigt, brengt een warme, militante en internationalistische groet aan de werkers van de wereld ter gelegenheid van 1 mei 2021; deze belangrijke dag voor de werkende klasse wereldwijd. Elke reflectie, actie en strategie van het WVV heeft de belangen van de werkende klasse als enige drijfveer – zeker in deze moeilijke tijden voor de werkers en de bevolking van de wereld. Het jaar 2021 zal het jaar zijn van de voorbereiding van het grootste vakbondsevenement ter wereld: het 18e WVV Congres.

Italiaanse ‘rode zangeres’ Milva overleden

Op 23 april overleed op 81-jarige leeftijd de Italiaanse zangeres en actrice Milva. Met haar krachtige en evocatieve stem bracht ze liederen van grote Italiaanse maar ook buitenlandse componisten tot leven. Milva stond bekend als la Rossa (de rode), zowel om haar rode haren als om haar politieke overtuigingen.

Bezig met laden

Archief