»Voorwaarts

Meest recente berichten

Onrust in Wit-Rusland

Sinds de herverkiezing van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op 9 augustus heerst er onrust. Inwoners protesteren, EU-leiders erkennen de verkiezingsresultaten niet en het Rusland van Vladimir Poetin zegt Loekasjenko zo nodig te ‘helpen’. Waar komen deze spanningen vandaan, wie heeft er belang bij het vertrek of het aanblijven van Loekasjenko en hoe moeten wij deze situatie als communisten analyseren?

De strijd van de Indonesische en Nederlandse arbeidersklasse tegen het kolonialisme

Op 17 augustus organiseerde de CJB de livestream Anti-kolonialisme en klassenstrijd, waarin uitgebreid werd ingegaan op de geschiedenis van de klassenstrijd in Suriname, Indonesië en Curaçao. Dit in verband met de jubilea van het begin van de slavenopstand geleid door Tula 215 jaar geleden, het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië 75 jaar geleden, en het na lange strijd onafhankelijk worden van Suriname 45 jaar geleden. Tijdens deze stream werd de volgende tekst voorgedragen over de strijd tegen het Nederlandse kolonialisme in Indonesië.

75 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki

Het is 75 jaar geleden dat de VS met atoombommen de Japanse steden Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus) met de grond gelijk maakte. Vele duizenden kwamen daarbij om het leven, waaronder ontelbare onschuldige gezinnen met kinderen, evenals tienduizenden buitenlandse slavenarbeiders die in Japan te werk waren gesteld. Anders dan de VS en sommige burgerlijke historici beweren, was er geen enkele militaire noodzaak voor deze wrede atoomaanval vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was een imperialistische oorlogsmisdaad en het voornaamste doel was niet de overgave van Japan, want daarvoor was dit onnodig, maar het demonstreren van dit nieuwe wapen, vooral richting de sociale beweging wereldwijd en de Sovjet-Unie.

Videogames en imperialisme

Videogames zijn een steeds populairder wordende vorm van media. In 2018 was de wereldwijde games industrie zo’n 134,9 biljoen dollar waard, dat is maar een fractie kleiner dan de gehele film industrie, en gezien de groeisnelheid van de games industrie is de waarde tegenwoordig hoger. Dat zou de games industrie de grootste entertainment industrie ter wereld maken.

Gratis onderwijs ‘onbetaalbaar’? Ervaringen uit de Sovjet-Unie

Studeren is een hele dure aangelegenheid: duizenden euro’s lesgeld of collegegeld, dure studieboeken, voor veel studenten ook nog een kamer met alle kosten die daarbij komen kijken, etc. Om rond te komen hebben veel studenten een bijbaan naast hun studie, leggen ouders vaak een hele hoop geld neer en daarnaast zijn de meeste studenten gedwongen een hoop geld te lenen. Onderwijs is in Nederland niet een recht voor iedereen, maar een hele dure handelswaar. Ze noemen studeren een ‘investering in jezelf’; alsof de maatschappij geen geschoolde arbeidskrachten nodig heeft en daarvan profiteert.

Nederland Ondernemerland

Sinds het begin van de corona-uitbraak ontsnappen we niet aan de constante berichten over hoe belangrijk de ondernemer is. Ondernemers laten onze economie draaien, ondernemers helpen ons weer uit de economische crisis, zonder ondernemers zouden we allang allemaal al dood zijn, ondernemers, ondernemers, ondernemers. Vergeet maar even al die mensen die het harde werk doen voor de ondernemer. We moeten geloven dat, zonder de intelligentie, het leiderschap, de in het algemeen bovennatuurlijke krachten van de ondernemer, zij dat werk nooit hadden kunnen doen. Vraag niet wie de ondernemers zijn, want iedereen is een ondernemer.

Bezig met laden

Archief