»Voorwaarts

Meest recente berichten

Burgerlijke studentenverenigingen en het verrot van het corps

De afgelopen tijd zijn er berichten verschenen over walgelijke uitspraken die gemaakt zijn tijdens een diner van het Amsterdamse studentencorps. Men spreekt van een zogenaamd ‘cultuurprobleem’, een gefaalde ‘cultuurverandering’. Maar waar komt deze cultuur vandaan en waarom blijkt het steeds zo moeilijk om deze cultuur te veranderen? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de studentencorpora, maar vooral ook naar de hedendaagse functie van bepaalde corpora en voor wie deze elitaire clubjes bestaan.

Waardevolle uitwisseling van ervaringen en discussies op CJB-Conferentie

Uit het hele land kwamen jonge kaderleden van de CJB op zaterdag 26 juni samen in Rotterdam. Daar werd de Conferentie van de CJB gehouden, waar gedelegeerden uit alle afdelingen terugblikten op de activiteit van de CJB in de afgelopen periode, waarin de CJB veel heeft gedaan en veel is gegroeid. Er werden lessen getrokken uit die ervaringen voor de ideologische, politieke en organisatorische versterking van de CJB.

De Hef gaat niet weg voor Jeff!

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Rotterdam het historisch monument De Hef wil ontmantelen om zo de megajacht van Jeff Bezos er doorheen te laten varen. De Hef werd in 1927 opengesteld voor verkeer. In 1928 maakte de communistische filmmaker Joris Ivens over De Hef een korte film genaamd ‘De Brug’. Deze film werd wereldwijd een succes en is online nog steeds te zien. Sinds 1993 wordt De Hef niet meer gebruikt en het is inmiddels een rijksmonument die alleen om bijzondere redenen ontmanteld mag worden. Hier in Nederland wordt er voor de rijksten van de wereld superjachten gemaakt en doorgaans kunnen die zonder problemen de zee in. Echter voor de superjacht van Bezos is dit anders. Bezos staat tweede op de lijst van de meest rijke personen met een geschat vermogen van $132 miljard.

Kapitalistische handen wassen in groene onschuld

In het kader van Wereldmilieudag (5 juni) en in aanloop naar de klimaatmars op 19 juni in Rotterdam, publiceren we weer een artikel dat ingaat op bepaalde aspecten van de toenemende ecologische problemen en de strijd voor de bescherming van het milieu. In een artikel dat eerder op Voorwaarts is gepubliceerd (‘CO2-compensatie redt de vervuiler maar niet het klimaat’), is uitvoerig behandeld hoe het concept ‘klimaatneutraal’ wordt gebruikt door het kapitaal als een afleiding voor de problemen die ontstaan door de aantasting van milieu en het klimaat.

Handen af van de communisten van Soedan! Weg met het coup-regime!

De Nieuwe Communistische Partij van Nederland veroordeelt de arrestatie van twee van onze Soedanese kameraden. Kameraden Muktar Al-Khatib, algemeen secretaris van de Soedanese Communistische Partij en Salih Mahmoud, lid van het Politiek Bureau van de Soedanese Communistische Partij werden op 19 mei jongstleden gearresteerd door het coup-regime.

Waarom een alternatieve inleiding? – Anton de Kom 2022

Anton de Kom is de laatste jaren enorm onder de aandacht gekomen. Dit komt mede door het werk van vele activisten sinds de jaren 60. De laatste jaren is hij door de antiracistische beweging nog meer onder de aandacht gebracht. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat zijn boek “Wij slaven van Suriname” een bestseller is geworden. Heel knap voor een boek dat in de jaren 30 een heleboel racistische recensies kreeg. Daarnaast is er een expositie over zijn leven, een podcast van de publieke omroep gaat over hem en in 2024 of 2025 moet er een film komen over zijn leven.

Griekse communistische jongeren (KNE) winnen bij studentenverkiezingen

Woensdag 18 mei vonden in Griekenland verkiezingen plaats op universiteiten in het hele land voor de studentenraden. Daarbij haalde de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) een belangrijke overwinning. De lijst van de KNE, ‘Panspoudastiki KS’ (Studenten Samenwerkingsbeweging), kwam namelijk als grootste uit de bus, met meer dan 33% van de stemmen. De CJB stuurde het onderstaande felicitatiebericht naar de KNE.

De plannen van de regering voor de komende jaren

Enkele maanden terug werd het regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ gepresenteerd door dezelfde vier partijen die we de afgelopen kabinetsperiode ook al aan de macht hebben gezien. VVD, D66, ChristenUnie en CDA kwamen er na tien maanden achter dat ze toch maar weer gewoon dezelfde coalitie zullen vormen. Met veel pijn en moeite hebben deze burgerlijke partijen een regeerakkoord gesloten vol vaagheden die ze nu, een paar maanden later, alweer los willen laten naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Politici claimen nu dat het noodzakelijk is om het regeerakkoord open te breken om het defensiebudget fors op te pompen. Het wordt gepresenteerd als een plotse bewustwording waardoor ze het over een andere boeg willen gooien. Wat staat er dan eigenlijk in dat regeerakkoord? Over welke boeg gooien ze het überhaupt?

Communisten vieren overwinning op het fascisme

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. De geïdentificeerde slachtoffers komen uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland en Wit-Rusland. In 1941 werden 101, voornamelijk Oezbeekse, Sovjetkrijgsgevangenen naar Amersfoort gedeporteerd. De nazi’s wilden de door de reis verzwakte Aziatische soldaten gebruiken om aan te tonen dat de Bolsjewieken ‘untermenschen’ waren. De Amersfoortse bevolking toonde vooral medelijden met de soldaten. 24 soldaten stierven aan ziekte en honger, de andere 77 zijn op 9 april 1942 geëxecuteerd.

Bezig met laden

Archief