CJB bij het CENA-kamp 2023 van de WFDY in Belgrado

Een nieuwe editie van het CENA-kamp vond plaats tussen 28 en 30 juli in Belgrado. Het CENA (Comité Europa en Noord-Amerika) is een regionaal overlegorgaan van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY). De editie van 2023 had als thema ‘Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede’. Tijdens de bijeenkomst stond de NAVO-top van juli in Vilnius centraal en werd er besproken welke invloed deze had op het leven van jonge werkers en studenten. Daarnaast hadden we het over de verscherping van kapitalistische tegenstellingen en de escalatie van conflicten in de wereld.

Lees verder

Het Nederlandse communisme volgens een weekblad

Wat heb ik veel gelezen de laatste tijd. En… wat heb ik nog veel te lezen. Via via ben ik en word ik nog steeds overstelpt met vaderlandse lectuur. Bladen uit de recente verleden tijd. Zeer interessant om artikelen te lezen uit 2021 evenals begin en midden 2022. Interessant om ingenomen standpunten in de huidige tijd te plaatsen. Naast het huidige nieuws en commentaren daarop ook nog heel veel met terugwerkende kracht lezen? Hoe vindt uw ‘mooie-woorden-schrijver’ daar de tijd voor? Vanwege mijn gezondheidstoestand in combinatie met het slechte weer. Ik kom dus niet veel de deur uit, en lezen doe je doorgaans niet op straat… Zo ben ik dus in het bezit geraakt van nogal veel exemplaren van De Groene Amsterdammer, van Elsevier Weekblad en van het maandblad Friesland Post. Zo kom je artikelen tegen die je met meer of minder ergernis leest. Want ik heb nu eenmaal de eigenschap bijna alles door een communistische bril te lezen…

Lees verder

Lopend Vuurtje: Fifa Hollandia

Ik ben over het algemeen geen groot voetbalfan, maar zodra het WK om de hoek komt kijken weet deze volkssport mij toch weer aan te grijpen. En ondanks dat ik overtuigd communist ben, kon ik mijzelf dan soms zelfs betrappen op enige nationalistische gevoelens. Zeker nu dit WK Andries Noppert op doel stond, een keeper die tot een klein jaartje terug nog speelde voor de Go Ahead Eagles, werd ik soms overvallen door gevoelens die ik niet wist dat ik in mij had, namelijk: trots op mijn provincie: Overijssel.

Lees verder

Burgerlijke studentenverenigingen en het verrot van het corps

De afgelopen tijd zijn er berichten verschenen over walgelijke uitspraken die gemaakt zijn tijdens een diner van het Amsterdamse studentencorps. Men spreekt van een zogenaamd ‘cultuurprobleem’, een gefaalde ‘cultuurverandering’. Maar waar komt deze cultuur vandaan en waarom blijkt het steeds zo moeilijk om deze cultuur te veranderen? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de studentencorpora, maar vooral ook naar de hedendaagse functie van bepaalde corpora en voor wie deze elitaire clubjes bestaan.

Lees verder

Strijd tegen racisme – samen zijn we niet te stoppen!

We staan op 21 maart, de Internationale Dag Tegen Racisme, stil bij racisme in Nederland en over de hele wereld. Racisme, en elke vorm van discriminatie, is verwerpelijk. Het zorgt voor angst en haat en verdeeld mensen. Het is geen fenomeen uit het verleden, maar ook geen overblijfsel dat we nog met ons meedragen maar wel al grotendeels overwonnen hebben. Het is onlosmakelijk verbonden met de kapitalistische heerschappij in ons land. Op 21 maart maken we daarom een gezamenlijke vuist tegen racisme en zetten onze strijd voort tegen alle profiteurs van racisme. En we roepen met klem alle witte Nederlanders op dat zij zich moeten afkeren van de racistische politici en opiniemakers.

Lees verder

De recente onthullingen van grensoverschrijdend gedrag bij the voice of holland

Er is veel ophef in de Nederlandse bevolking rondom de recente onthullingen over grensoverschrijdend gedrag binnen het televisieprogramma The Voice of Holland. Belangrijke en invloedrijke figuren in de mediasector, onder andere Jeroen Rietbergen, Martijn Nieman,  Marco Borsato en Ali B werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag richting de vrouwelijke (en in sommige gevallen minderjarige) kandidaten van het programma. Dit gedrag vond plaats tijdens de volledige looptijd van het programma. De ophef is terecht, maar de onthullingen verbazen ons niks.

Lees verder
Bezig met laden

Archief