Bezuiniging op kinderhartchirurgie

Op maandag 13 februari 2023 kopte de NOS met trots in een pushmelding: “Kinderhartcentra Groningen en Rotterdam blijven open, besluit minister.”[1] In een tijd waarin een stuiptrekkend zorgsysteem dagelijks wordt geplunderd door zorgverzekeraars en farmaceuten werd het kinderhartcentrum in Groningen tegen alle verwachtingen gered van de ondergang. Maar hoe kon Minister Kuipers van Volksgezondheid deze beslissing maken ten tijde van aanhoudende sanering van de gezondheidszorg? Simpel, door twee levende offers te maken in de vorm van de kinderhartcentra te Leiden/Amsterdam en Utrecht.

Lees Meer

Vrouwen voorop in de strijd voor hun rechten!

In 1920 werd de Internationale Werkende Vrouwendag op 8 maart vastgesteld, op voorstel van de communiste Clara Zetkin. Deze dag is toegewijd aan de strijd van werkende vrouwen, die vochten voor lonen gelijk aan die van mannen, betere werktijden en arbeidsomstandigheden. We herdenken op 8 maart niet alleen de heldhaftige strijd van deze vrouwen, maar kijken ook naar de toekomst, en strijden om deze te verbeteren. In Nederland is geweld tegen werkende, werkloze en studerende vrouwen namelijk een groot probleem.

Lees Meer

CJB aanwezig op het 13e Congres van de Communistische Jeugd van Griekenland

Het 13e Congres van onze zusterorganisatie, de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE), werd gehouden tussen 10 en 12 februari in Athene. De Commissie Internationaal van de CJB was aanwezig samen met 27 andere communistische en anti-imperialistische jongerenorganisaties uit de hele wereld. De vertegenwoordiger van de CJB hield een toespraak voor de afgevaardigden van de KNE en benadrukte de belangrijke rol van hun organisatie voor de versterking van de internationale communistische beweging en het belang van de groei van onze beide organisaties om hoop te geven aan een gedesillusioneerde jeugd.

Lees Meer

Personeelstekorten en deeltijdwerken in Nederland

Het gros van de westerse economieën kampt met personeelstekorten. Nationale kenmerken van de arbeidsmarkt worden door de pientere handlangers van het kapitaal als verklaring gegeven voor de cyclische crisissen van het kapitalisme. In Nederland wordt er door werkgevers één duidelijke oorzaak aangewezen: Wij zijn Europees kampioen deeltijdwerken. Omdat Nederlanders gemiddeld zo’n 32 uur per week werken krijgen steeds meer kapitalisten hun fte’s niet meer gevuld. Daarom vindt het bedrijfsleven dat we allemaal meer moeten werken. Een tweeledig offensief van agressieve arbeidsflexibilisering en aanhoudende druk tot voltijdwerk moeten de oplossing bieden.

Lees Meer

Inspirerende herdenking Februaristaking biedt kracht voor de strijd vandaag

Afgelopen weekend organiseerden de NCPN en CJB voor de 5e keer een herdenking van de heldhaftige Februaristaking in 1941, georganiseerd door de toen illegale Communistische Partij van Nederland (CPN). Meer dan 130 mensen kwamen samen in buurtcentrum Ru Paré om de moedige daden van de arbeidersklasse tijdens de fascistische bezetting te herdenken, maar ook om te kijken naar de lessen voor vandaag de dag die we uit de staking kunnen halen. Het was een zeer geslaagde middag, waar iedereen na een mooi maar ook leerzaam programma met hernieuwde inspiratie naar huis kon.

Lees Meer
Bezig met laden

Archief