CJB viert haar twintigjarig bestaan, de vruchten van twee decennia strijd

Zo’n twintig jaar geleden was het voor velen waarschijnlijk ondenkbaar dat een bijeenkomst zoveel jonge communisten bij elkaar zou kunnen brengen. Na de bedwelmende, op winst beluste roes van de jaren negentig was het in sommige kringen al aanvaard dat het einde van de geschiedenis was aangebroken. De aanwezigen van de twintigjarige viering van de Communistische Jongeren Beweging (CJB) weten wel beter. Sinds die roerige jaren negentig zijn de tegenstellingen van het kapitalisme nooit weggegaan. Integendeel, ze worden met de dag groter. Onder deze omstandigheden is het socialisme-communisme de enige oplossing voor een leefbare toekomst. Daarom kwamen meer dan honderd kameraden op een zonnige nazomerdag bijeen om de strijd voor de toekomst met optimistische ijver voort te zetten. 

Lees verder

CJB bij het CENA-kamp 2023 van de WFDY in Belgrado

Een nieuwe editie van het CENA-kamp vond plaats tussen 28 en 30 juli in Belgrado. Het CENA (Comité Europa en Noord-Amerika) is een regionaal overlegorgaan van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY). De editie van 2023 had als thema ‘Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede’. Tijdens de bijeenkomst stond de NAVO-top van juli in Vilnius centraal en werd er besproken welke invloed deze had op het leven van jonge werkers en studenten. Daarnaast hadden we het over de verscherping van kapitalistische tegenstellingen en de escalatie van conflicten in de wereld.

Lees verder

CJB-zomerkamp 2023: ‘wortelen onder jongeren in de strijd voor het socialisme!’

Van vrijdag 11 augustus tot en met 13 augustus organiseerde de Communistische Jongerenbeweging (CJB) een zomerkamp in de Gelderse bossen. Het was een leerzaam en inspirerend weekend dat de leden heeft gesterkt in hun vermogen om de uitdagingen van het kapitalisme het hoofd te bieden. Evenementen zoals deze zijn niet alleen belangrijk voor de moraal onder kameraden. Het weekend stond in het teken van een aantal scholingen met uiteenlopende onderwerpen die ons kunnen helpen in het begrijpen van de problemen die voortkomen uit het kapitalisme. Veel lof is er voor de organisatie en de sprekers die een kwalitatief hoogstaand programma hebben gefaciliteerd dat men bij geen andere beweging terugvindt.

Lees verder

Handen af van de Communistische Partij van Venezuela!

De Venezolaanse regering voert de aanval op de Communistische Partij van Venezuela (PCV) op. In een poging de PCV illegaal te verklaren, heeft het hooggerechtshof de onrechtmatige beslissing genomen een nieuwe leiding aan te stellen, bestaande uit mensen die aangestuurd worden door de sociaaldemocratische PSUV-regering en die geen PCV-leden zijn. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar de PCV, in een videoboodschap opgenomen tijdens het CJB zomerkamp.

Lees verder

De moord op Nahel Marzouk in Frankrijk

In de ochtend van 27 juni 2023 werd Nahel Marzouk, een 17-jarige tiener van Algerijns-Franse afkomst, doodgeschoten door agenten die hem aanhielden toen hij met zijn auto op een busbaan reed in Nanterre, Parijs. De politie bracht een verklaring uit na de moord, gevuld met leugens over het voorval. Ze beweerden dat de tiener had geprobeerd de agenten omver te rijden, maar een video van een getuige verscheen op sociale media, waarbij te zien was dat dit niet klopt. Beide agenten trokken hun wapens nadat ze gevraagd hadden om zijn rijbewijs, zonder enige aanwijzing van een dreiging, en een van de agenten besloot hem dood te schieten.

Lees verder
Bezig met laden

Archief