Werk

Meest recente berichten

Solidair met het stakende personeel van NS

De directie laat het op een staking aankomen omdat het belang van de aandeelhouders gaat boven dat van het personeel en het reizend publiek NCPN en CJB zijn solidair met de actie van de werkers van NS om betere arbeidsvoorwaarden en dienstverlening af te dwingen.

Verklaring Wereldvakverbond 1 mei: hoop ligt in onze strijd!

Het Wereldvakverbond, dat 105 miljoen werkers in 133 landen vertegenwoordigt, brengt een warme, militante en internationalistische groet aan de werkers van de wereld ter gelegenheid van 1 mei 2021; deze belangrijke dag voor de werkende klasse wereldwijd. Elke reflectie, actie en strategie van het WVV heeft de belangen van de werkende klasse als enige drijfveer – zeker in deze moeilijke tijden voor de werkers en de bevolking van de wereld. Het jaar 2021 zal het jaar zijn van de voorbereiding van het grootste vakbondsevenement ter wereld: het 18e WVV Congres.

Voor 14 en de strijd tegen de woningnood

Afgelopen december zette de VVD een zogenaamd “grappige” poll online met betrekking tot kraken. De vraag hierbij was of kraken diefstal is. Toen uit de meer dan 7000 reacties bleek dat de overduidelijke meerderheid het geen diefstal vond, gaven ze aan dat de poll was gekaapt door “linkse activisten”. De werkelijkheid is dat de VVD niks geeft om het feit dat er weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn voor de Nederlandse werkende klasse, en dat wanneer dit wordt aangekaart ze wel erg makkelijk naar “links” wijzen!

Tegen seksisme en onzekere flexbanen, voor vrouwenemancipatie!

Internationale Werkende Vrouwendag werd voor het eerst in 1911 georganiseerd op voorstel van Clara Zetkin, communiste en symbool voor de internationale vrouwenbeweging. Op 8 maart 1917 staakten en demonstreerden vrouwen in het Russische Sint-Petersburg massaal voor hogere lonen en vrede, onder leiding van o.a. de communiste Aleksandra Kollontaj. Dit was het startschot van de Russische revolutie. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische Internationale in 1921 8 maart definitief tot datum van de Internationale Werkende Vrouwendag, die sindsdien jaarlijks wereldwijd wordt georganiseerd. Een eeuw later is de strijd voor de rechten van vrouwen nog altijd van belang!

De toeslagenaffaire: een kapitalistisch schandaal

Iedereen die leest over de zogeheten “toeslagenaffaire”, wij spreken van een schandaal, voelt de koude rillingen over de rug lopen: zo’n 26.000 ouders die onterecht als fraudeur werden gebrandmerkt voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag waar zij recht op hadden. Ouders die etnisch geprofileerd werden, waarbij een “niet-Nederlandse nationaliteit” als fraude-indicatie in de excelsheets van ambtenaren tevoorschijn kwam. Maar wat is er misgegaan? Is er werkelijk alleen sprake van een “institutioneel falen”? Is het een gevolg van de cultuur die in overheidsinstituten bestaat, die niet meer “met de menselijke maat” naar de samenleving kijkt, en er volledig van is losgeweekt?

Armoede in Nederland

In 2011 zei Mark Rutte, toen ook al premier, dat hij bezwaar maakt bij het gebruik van de term ‘armoede’ in Nederland. Volgens hem was het niet van toepassing, omdat het ‘sociale minimum’ in Nederland zeer hoog ligt. Wat klopt daarvan? Om die vraag te beantwoorden bespreken we de cijfers over armoede in Nederland.

Actie in solidariteit met de arbeiders van Niemeyer

Gisteren voerde de CJB in Groningen actie in solidariteit met de arbeiders van Niemeyer. Zij hingen een spandoek op en deelden flyers uit aan arbeiders en voorbijgangers. De tabaksfabriek Niemeyer in de stad Groningen maakte onlangs bekend na 200 jaar haar deuren te willen sluiten. Als dit gebeurt zullen 185 arbeiders niet meer aan het werk kunnen in hun fabriek. En dat alleen maar omdat in London de kapitalisten hebben besloten dat de winst gemaximaliseerd kan worden door de productie te verplaatsen naar Duitsland en Hongarije.

Terugblik 2020: Covid-19 en het falen van de Nederlandse regering

Het is twee weken sinds de nieuwe lockdown in Nederland is ingegaan. ‘Niet-essentiële’ winkels, scholen, theaters en vele andere publieke plekken zijn gesloten. Hoe heeft het zover kunnen komen? Was het onvermijdelijk dat deze lockdown noodzaak werd? Hiervoor moeten we analyseren wat de Nederlandse regering sinds het begin van de pandemie heeft gedaan en vooral wat zij niet heeft gedaan.

75 jaar Wereldvakverbond

Al 75 jaar strijdt het Wereldvakverbond (WVV) en de vakbonden die daarbij zijn aangesloten voor de rechten en belangen van de werkende klasse. Het Wereldvakverbond (in het Engels bekend als World Federation of Trade Unions of WFTU) is een internationale, klassengeoriënteerde organisatie van vakbonden. Sinds de oprichting op het eerste congres van 3 t/m 8 oktober 1945 in Parijs, strijdt het voor de belangen van mensen in loondienst, tegen de uitbuiting en onderdrukking van de werkende klasse, tegen imperialistische oorlogen en interventies, voor vrede en voor de internationale samenwerking en solidariteit tussen vakbonden en werkers. Tot op de dag van vandaag vertolkt het Wereldvakverbond de belangen van arbeiders in scherpe analyses en internationale oproepen tot actie, zoals onlangs nog wat betreft thuiswerken. De geschiedenis van het Wereldverbond kan veel inzichten bieden die onmisbaar zijn om vandaag stappen te zetten in het versterken van de vakbeweging in Nederland en wereldwijd.

Bezig met laden

Archief