2025 moet een jaar van strijd tegen afbraakbeleid en oorlogspolitiek zijn

Het kabinet-Schoof heeft het afgelopen half jaar laten zien dat het een bezuinigings- en afbraakagenda voert, ondanks de holle verkiezingsbeloften van de regerende partijen. De NCPN heeft hiervoor vanaf het begin gewaarschuwd. 2025 zal voor de werkende bevolking, scholieren, studenten en gepensioneerden een jaar van strijd moeten zijn. Niet alleen om een stokje te steken voor het afbraakbeleid en de bezuinigingen op alle vlakken behalve defensie, maar ook tegenover de toenemende oorlogsdreiging.

Lees verder

Werken aan de basis: voor een sterke communistische jongerenorganisatie

Op zaterdag 29 juni vond de jaarlijkse conferentie van de CJB plaats. Naast het bespreken van de financiën van de CJB was het bespreken van het werk aan de basis het voornaamste agendapunt van de conferentie. We publiceren de inleiding op dit agendapunt die namens het Algemeen Bestuur (AB) werd gehouden door Eirini, secretaris van het AB. Deze gaat kort in op de huidige ontwikkelingen en werkt enkele belangrijke besluiten van het 10e Congres van de CJB dat vorig jaar plaatsvond verder uit.

Lees verder

Gelijk loon voor gelijk werk – schaf het jeugdloon af!

De nieuwste campagne van de FNV pleit voor de afschaffing van het jeugdloon voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar onder de slogan ‘jeugdloon = halfloon’. Echter blijft een groot deel van de jeugd, zij jonger dan 18, nog te maken hebben met dit oneerlijke stelsel. Hiermee stelt de grootste Nederlandse vakbond een ‘halve eis’.

Lees verder

De strijd voor een hoger minimumloon gaat door

De campagne voor een hoger minimumloon van de FNV, Voor14, gaat verder als Voor16. De lonen hebben de afgelopen jaren namelijk niet stilgestaan, en de prijzen nog minder. Zeker de tien procent inflatie van vorig jaar deed pijn. Omdat de cao-lonen dat jaar amper stegen, daalde de koopkracht van arbeiders gemiddeld met 6,2 procent. Pas in de eerste helft van dit jaar wist een serieuze vakbondsstrijd het tij enigszins te keren: ten opzichte van een jaar eerder stegen de gemiddelde prijzen en cao-lonen allebei met precies 5,7 procent, waardoor de koopkracht gelijk bleef (cijfers: CBS). Het verlies van de eerdere inflatie is daarmee echter bij lange na niet ingehaald.

Lees verder

Bedelbeleid onderwijsbonden raakt docenten het hardst: nieuwe cao doekje voor het bloeden

Het onderwijssysteem in Nederland staat al jaren onder grote druk. Leraren ervaren een hoge werkdruk en lage maatschappelijke waardering voor hun werk. Scholen komen jaar na jaar in de problemen door een tekort aan bevoegde docenten. Beginnende docenten vallen vaak, door de eerder genoemde problemen, na enkele jaren weer uit. Al deze problemen zijn niet van gisteren, maar door de huidige samenloop van kapitalistische crises – de stijging in energiekosten, de toenemende inflatie en de wooncrisis – is de pijn voor onderwijzers in het land onhoudbaar geworden.

Lees verder

Schiphol: beperkt met beperking

Met meer dan 70 miljoen passagiers die elk jaar door haar poorten passeren en meer dan 300.000 voorspelde vliegtuigbewegingen voor 2023, is Schiphol een van de drukste luchthavens ter wereld. Een bruisend centrum voor zaken en leven. Ondanks dit klaagt de stewardess van Norwegian Airlines over het gebrek aan zorg terwijl ze tegen de trolley bij de vliegtuigdeur leunt.

Lees verder

De machtsopbouw van de arbeidersklasse in de vooroorlogse periode die de Februaristaking mogelijk maakte

Zaterdag 18 februari herdachten de NCPN en CJB de moedige Februaristaking van 1941. De afgelopen maanden hebben wij de speeches die hier gegeven werden online gepubliceerd. Vandaag publiceren we de laatste speech. Deze speech werd geschreven door de Commissie Bedrijven- en Vakbondswerk, en namens die commissie las Fred de speech voor. Net als bij de andere voordrachten wordt hier de geschiedenis met de actualiteit gelinkt. De vooroorlogse machtsopbouw, met daarin een cruciale rol voor de CPN, gaf de Nederlandse arbeidersklasse om in verzet te komen tegen de nazibezetter. Netwerken en cellen, onmisbaar voor het verspreiden van de Februaristaking, werden al aangelegd voordat de Duitsers binnenvielen. Ook nu kunnen wij leren van de machtsopbouw die toen plaatsvond.

Lees verder

Personeelstekorten en deeltijdwerken in Nederland

Het gros van de westerse economieën kampt met personeelstekorten. Nationale kenmerken van de arbeidsmarkt worden door de pientere handlangers van het kapitaal als verklaring gegeven voor de cyclische crisissen van het kapitalisme. In Nederland wordt er door werkgevers één duidelijke oorzaak aangewezen: Wij zijn Europees kampioen deeltijdwerken. Omdat Nederlanders gemiddeld zo’n 32 uur per week werken krijgen steeds meer kapitalisten hun fte’s niet meer gevuld. Daarom vindt het bedrijfsleven dat we allemaal meer moeten werken. Een tweeledig offensief van agressieve arbeidsflexibilisering en aanhoudende druk tot voltijdwerk moeten de oplossing bieden.

Lees verder
Bezig met laden

Archief