Schiphol: beperkt met beperking

Met meer dan 70 miljoen passagiers die elk jaar door haar poorten passeren en meer dan 300.000 voorspelde vliegtuigbewegingen voor 2023, is Schiphol een van de drukste luchthavens ter wereld. Een bruisend centrum voor zaken en leven. Ondanks dit klaagt de stewardess van Norwegian Airlines over het gebrek aan zorg terwijl ze tegen de trolley bij de vliegtuigdeur leunt.

Lees Meer

De machtsopbouw van de arbeidersklasse in de vooroorlogse periode die de Februaristaking mogelijk maakte

Zaterdag 18 februari herdachten de NCPN en CJB de moedige Februaristaking van 1941. De afgelopen maanden hebben wij de speeches die hier gegeven werden online gepubliceerd. Vandaag publiceren we de laatste speech. Deze speech werd geschreven door de Commissie Bedrijven- en Vakbondswerk, en namens die commissie las Fred de speech voor. Net als bij de andere voordrachten wordt hier de geschiedenis met de actualiteit gelinkt. De vooroorlogse machtsopbouw, met daarin een cruciale rol voor de CPN, gaf de Nederlandse arbeidersklasse om in verzet te komen tegen de nazibezetter. Netwerken en cellen, onmisbaar voor het verspreiden van de Februaristaking, werden al aangelegd voordat de Duitsers binnenvielen. Ook nu kunnen wij leren van de machtsopbouw die toen plaatsvond.

Lees Meer

Personeelstekorten en deeltijdwerken in Nederland

Het gros van de westerse economieën kampt met personeelstekorten. Nationale kenmerken van de arbeidsmarkt worden door de pientere handlangers van het kapitaal als verklaring gegeven voor de cyclische crisissen van het kapitalisme. In Nederland wordt er door werkgevers één duidelijke oorzaak aangewezen: Wij zijn Europees kampioen deeltijdwerken. Omdat Nederlanders gemiddeld zo’n 32 uur per week werken krijgen steeds meer kapitalisten hun fte’s niet meer gevuld. Daarom vindt het bedrijfsleven dat we allemaal meer moeten werken. Een tweeledig offensief van agressieve arbeidsflexibilisering en aanhoudende druk tot voltijdwerk moeten de oplossing bieden.

Lees Meer

Britse stakingen in het openbaar vervoer en de gevaren van privatisering voor de internationale arbeidersklasse

Het Verenigd Koninkrijk stond de afgelopen maanden volop in de belangstelling van de internationale media, maar een van de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen tijd blijft onderbelicht. De burgerlijke media schreven pagina’s vol met beschouwingen over het desastreuze beleid van premiers Lizz Truss en Rishi Sunak, het overlijden van koningin Elizabeth, en de sombere economische vooruitzichten voor de Britse bevolking. Maar de trein en openbaar vervoersstakingen die al worden gevoerd sinds juni 2022 blijven pijnlijk onderbelicht.

Lees Meer

Recessie in aantocht

Hoge huren, hoge gasrekeningen, dure producten maar geen paniek zoals in 2008. Er zijn immers genoeg banen. Na twee kwartalen 2022 is dit een veelvoorkomende stelling in de nationale en internationale media. Zo lezen we in de burgerlijke ondernemerskrant BNR het volgende van huiseconoom Han de Jong: “Er is geen recessie. De beroepsbevolking groeit trendmatig met tussen de 50.000 en 100.000 personen per maand. Dit ligt ver boven de groei van de beroepsbevolking, dus dan is het moeilijk om te beweren dat er een recessie is.”

Lees Meer

‘Zware winter’ nadert – strijd biedt perspectief

Vanuit de politiek worden we continu gewaarschuwd voor de ‘zware winter’ die nadert. Het gaat niet enkel om de prijsstijgingen, die we allemaal al in onze portemonnee voelen. Er wordt ook gewaarschuwd voor dreigende energietekorten en voor mogelijke escalatie van de imperialistische oorlog in Oekraïne en andere internationale tegenstellingen. Tegelijkertijd worden we echter ook ‘gerustgesteld’. Maatregelen van de regering en de EU, zoals prijsplafonds op energie, zouden de lasten voor de bevolking verlichten. Ook zou onze veiligheid gegarandeerd worden, waarvoor ze miljarden euro’s in defensie en de NAVO pompen. Deze ‘geruststellingen’ kunnen echter niet de werkelijkheid maskeren die de werkende bevolking ervaart: het wordt steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en de tegenstellingen in de wereld nemen toe.

Lees Meer

Solidair met het stakende personeel van NS

De directie laat het op een staking aankomen omdat het belang van de aandeelhouders gaat boven dat van het personeel en het reizend publiek

NCPN en CJB zijn solidair met de actie van de werkers van NS om betere arbeidsvoorwaarden en dienstverlening af te dwingen.

Lees Meer

1 mei: internationale dag van de arbeid 1886

Op 1 mei vieren we de dag van de arbeid. Een dag om de strijd van alle arbeiders te vieren en herdenken, en zelf te strijden voor een betere wereld voor de werkende klasse. Ook dit jaar gaan we ondanks de coronapandemie de straten op om op te komen voor de rechten van de werkers, werklozen, scholieren, studenten en gepensioneerden van de werkende klasse. Maar waarom is 1 mei eigenlijk de internationale strijddag van de werkende klasse? In dit artikel gaan we in op de oorsprong van 1 mei.

Lees Meer

Louis de Visser, gezicht van de vooroorlogse arbeidersbeweging in Nederland

Louis de Visser was een bijzondere man en één van de grote namen uit de geschiedenis van communisten in Nederland. Wie de opkomst van de Nederlandse arbeidersbeweging wil traceren komt met het leven van De Visser al een heel eind. Van de eerste vakbewegingen tot aan zijn tragische dood in 1945 liep De Visser altijd voorop. Van de NAS tot de SDAP tot de CPN, Louis de Visser maakte het niet alleen allemaal mee, hij was altijd een speler van belang en zette zich onvermoeid in voor de klassenstrijd en het verbeteren van de situatie van de arbeiders in Nederland én voor de onderdrukte bevolking van Indonesië.

Lees Meer

Massale staking tegen nieuwe arbeidswet in Griekenland

Duizenden werkers vulden afgelopen donderdag de straten van Athene en tientallen andere steden in Griekenland, tijdens een grootse staking tegen de nieuwe arbeidswetgeving, die georganiseerd werd door het klassengeoriënteerde vakbondsfront PAME. De nieuwe wet komt neer op de afschaffing van de 8-urige werkdag. Bovendien bevat de wet verdere inperking van arbeidsrechten en vakbondsvrijheden. De wet werd gisteren aangenomen in het parlement, maar de massale staking laat zien dat de werkers klaar zijn om de strijd door te zetten, zodat de werkgevers niet de kans krijgen om de wet in de praktijk in te voeren.

Lees Meer
Bezig met laden

Archief