Gelijk loon voor gelijk werk – schaf het jeugdloon af!

De nieuwste campagne van de FNV pleit voor de afschaffing van het jeugdloon voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar onder de slogan ‘jeugdloon = halfloon’. Echter blijft een groot deel van de jeugd, zij jonger dan 18, nog te maken hebben met dit oneerlijke stelsel. Hiermee stelt de grootste Nederlandse vakbond een ‘halve eis’.

Lees verder

De strijd voor een hoger minimumloon gaat door

De campagne voor een hoger minimumloon van de FNV, Voor14, gaat verder als Voor16. De lonen hebben de afgelopen jaren namelijk niet stilgestaan, en de prijzen nog minder. Zeker de tien procent inflatie van vorig jaar deed pijn. Omdat de cao-lonen dat jaar amper stegen, daalde de koopkracht van arbeiders gemiddeld met 6,2 procent. Pas in de eerste helft van dit jaar wist een serieuze vakbondsstrijd het tij enigszins te keren: ten opzichte van een jaar eerder stegen de gemiddelde prijzen en cao-lonen allebei met precies 5,7 procent, waardoor de koopkracht gelijk bleef (cijfers: CBS). Het verlies van de eerdere inflatie is daarmee echter bij lange na niet ingehaald.

Lees verder

Bedelbeleid onderwijsbonden raakt docenten het hardst: nieuwe cao doekje voor het bloeden

Het onderwijssysteem in Nederland staat al jaren onder grote druk. Leraren ervaren een hoge werkdruk en lage maatschappelijke waardering voor hun werk. Scholen komen jaar na jaar in de problemen door een tekort aan bevoegde docenten. Beginnende docenten vallen vaak, door de eerder genoemde problemen, na enkele jaren weer uit. Al deze problemen zijn niet van gisteren, maar door de huidige samenloop van kapitalistische crises – de stijging in energiekosten, de toenemende inflatie en de wooncrisis – is de pijn voor onderwijzers in het land onhoudbaar geworden.

Lees verder

Schiphol: beperkt met beperking

Met meer dan 70 miljoen passagiers die elk jaar door haar poorten passeren en meer dan 300.000 voorspelde vliegtuigbewegingen voor 2023, is Schiphol een van de drukste luchthavens ter wereld. Een bruisend centrum voor zaken en leven. Ondanks dit klaagt de stewardess van Norwegian Airlines over het gebrek aan zorg terwijl ze tegen de trolley bij de vliegtuigdeur leunt.

Lees verder

De machtsopbouw van de arbeidersklasse in de vooroorlogse periode die de Februaristaking mogelijk maakte

Zaterdag 18 februari herdachten de NCPN en CJB de moedige Februaristaking van 1941. De afgelopen maanden hebben wij de speeches die hier gegeven werden online gepubliceerd. Vandaag publiceren we de laatste speech. Deze speech werd geschreven door de Commissie Bedrijven- en Vakbondswerk, en namens die commissie las Fred de speech voor. Net als bij de andere voordrachten wordt hier de geschiedenis met de actualiteit gelinkt. De vooroorlogse machtsopbouw, met daarin een cruciale rol voor de CPN, gaf de Nederlandse arbeidersklasse om in verzet te komen tegen de nazibezetter. Netwerken en cellen, onmisbaar voor het verspreiden van de Februaristaking, werden al aangelegd voordat de Duitsers binnenvielen. Ook nu kunnen wij leren van de machtsopbouw die toen plaatsvond.

Lees verder

Personeelstekorten en deeltijdwerken in Nederland

Het gros van de westerse economieën kampt met personeelstekorten. Nationale kenmerken van de arbeidsmarkt worden door de pientere handlangers van het kapitaal als verklaring gegeven voor de cyclische crisissen van het kapitalisme. In Nederland wordt er door werkgevers één duidelijke oorzaak aangewezen: Wij zijn Europees kampioen deeltijdwerken. Omdat Nederlanders gemiddeld zo’n 32 uur per week werken krijgen steeds meer kapitalisten hun fte’s niet meer gevuld. Daarom vindt het bedrijfsleven dat we allemaal meer moeten werken. Een tweeledig offensief van agressieve arbeidsflexibilisering en aanhoudende druk tot voltijdwerk moeten de oplossing bieden.

Lees verder

Britse stakingen in het openbaar vervoer en de gevaren van privatisering voor de internationale arbeidersklasse

Het Verenigd Koninkrijk stond de afgelopen maanden volop in de belangstelling van de internationale media, maar een van de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen tijd blijft onderbelicht. De burgerlijke media schreven pagina’s vol met beschouwingen over het desastreuze beleid van premiers Lizz Truss en Rishi Sunak, het overlijden van koningin Elizabeth, en de sombere economische vooruitzichten voor de Britse bevolking. Maar de trein en openbaar vervoersstakingen die al worden gevoerd sinds juni 2022 blijven pijnlijk onderbelicht.

Lees verder

Recessie in aantocht

Hoge huren, hoge gasrekeningen, dure producten maar geen paniek zoals in 2008. Er zijn immers genoeg banen. Na twee kwartalen 2022 is dit een veelvoorkomende stelling in de nationale en internationale media. Zo lezen we in de burgerlijke ondernemerskrant BNR het volgende van huiseconoom Han de Jong: “Er is geen recessie. De beroepsbevolking groeit trendmatig met tussen de 50.000 en 100.000 personen per maand. Dit ligt ver boven de groei van de beroepsbevolking, dus dan is het moeilijk om te beweren dat er een recessie is.”

Lees verder

‘Zware winter’ nadert – strijd biedt perspectief

Vanuit de politiek worden we continu gewaarschuwd voor de ‘zware winter’ die nadert. Het gaat niet enkel om de prijsstijgingen, die we allemaal al in onze portemonnee voelen. Er wordt ook gewaarschuwd voor dreigende energietekorten en voor mogelijke escalatie van de imperialistische oorlog in Oekraïne en andere internationale tegenstellingen. Tegelijkertijd worden we echter ook ‘gerustgesteld’. Maatregelen van de regering en de EU, zoals prijsplafonds op energie, zouden de lasten voor de bevolking verlichten. Ook zou onze veiligheid gegarandeerd worden, waarvoor ze miljarden euro’s in defensie en de NAVO pompen. Deze ‘geruststellingen’ kunnen echter niet de werkelijkheid maskeren die de werkende bevolking ervaart: het wordt steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en de tegenstellingen in de wereld nemen toe.

Lees verder

Solidair met het stakende personeel van NS

De directie laat het op een staking aankomen omdat het belang van de aandeelhouders gaat boven dat van het personeel en het reizend publiek

NCPN en CJB zijn solidair met de actie van de werkers van NS om betere arbeidsvoorwaarden en dienstverlening af te dwingen.

Lees verder
Bezig met laden

Archief