Strijdbaar maar roerloos

Het is 9 september en ik ben op een tegendemonstratie. De radicaal feministische, trans-uitsluitende organisatie Let Women Speak heeft die dag – met hulp van soortgelijke organisaties Pro Vrouw en VoorZij – in Utrecht een evenement georganiseerd waarbij vrouwen zich kunnen uitlaten over hoe bedreigd ze zich voelen door trans vrouwen en wat voor gevaar zij wel niet zijn voor de vrouwenrechten.

Lees verder

Lopend Vuurtje: Fifa Hollandia

Ik ben over het algemeen geen groot voetbalfan, maar zodra het WK om de hoek komt kijken weet deze volkssport mij toch weer aan te grijpen. En ondanks dat ik overtuigd communist ben, kon ik mijzelf dan soms zelfs betrappen op enige nationalistische gevoelens. Zeker nu dit WK Andries Noppert op doel stond, een keeper die tot een klein jaartje terug nog speelde voor de Go Ahead Eagles, werd ik soms overvallen door gevoelens die ik niet wist dat ik in mij had, namelijk: trots op mijn provincie: Overijssel.

Lees verder

Lopend Vuurtje: Civiliteit, of het voorrecht om aardig te zijn

Terwijl de energiekosten de pan uit rijzen tot een voor veel werkende gezinnen onhoudbaar niveau en er opnieuw een oorlog escaleert in Europa, horen we steeds maar weer demagogische verzorgingsstaatafbrekers het belang van terughoudendheid benadrukken: Wees nooit te luid, doe nooit een beroep op actie en ga er altijd van uit dat degenen die de macht uitoefenen hun best doen.

Lees verder

Lopend Vuurtje: Onderbuik Nederland

Het is nog niet zo lang geleden dat Ongehoord Nederland uitgebreid het N-woord op de nationale televisie gebruikte, maar onderhand lijkt iedereen dat weer vergeten te zijn. In de tussentijd zei Thierry Baudet dat we geregeerd worden door reptielen, heeft Gideon van Meijeren een journalist geïntimideerd en maakte Ongehoord Nederland gewoon weer een nieuwe uitzending waarin Freek Jansen kwam vertellen dat mensen weg moeten. Een nieuwe dag, een nieuwe rel.

Lees verder

Rusteloos door Oekraïne

Ik zat vorige week donderdag in de vroege ochtend in de trein richting werk toen las dat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Voor een moment kon ik niet geloven dat we daadwerkelijk op dit punt waren aangekomen, een verwerpelijke invasie vanuit de kant van Rusland. Nu, een week later, sta ik versteld van de wereld waar we in leven. Sancties, verhoogde oorlogsbudgetten en strijdgetrommel zijn aan de orde van de dag. Het is een bizarre tijd en het lijkt nog wel even zo te blijven.

Lees verder

De Rotterdamse huurstakingen van de Jaren ‘30

“Stel je voor dat door deze straten, de militaire politie, iedereen die hier aanwezig was zou bedreigen met doorgeladen wapens. Het is misschien wat onvoorstelbaar, maar hier in Rotterdam, in het jaar 1934, waren de straten in Crooswijk onderdeel van een slagveld waarbij de Nederlandse overheid met excessief geweld huurstakingen neerschoot.”

Lees verder

Pleidooi voor een communistische ecologie

Vandaag, 5 juni, is het wereld milieu dag. Deze dag wordt sinds 1974 gevierd om bewustzijn en actie voor milieubescherming aan te moedigen. De afgelopen decennia is steeds duidelijker geworden hoe kapitalisme systematisch het milieu vernietigt, daarom publiceren we vandaag dit ingezonden artikel over een systematisch alternatief op de loze beloftes van het “groene kapitalisme”.

Lees verder

Toespraak antiracismedemonstratie 21 maart

Mijn naam is Dušan. Afgelopen zondag gaf ik een speech bij de antiracisme demonstratie in Den Haag. Dit was voor mij een emotionele ervaring gezien mijn oorlogstrauma tijdens de speech weer naar boven kwam. Ik heb mijn speech opgestuurd naar Voorwaarts voor Lopend Vuurtje omdat ik graag zou willen dat mensen mijn speech nog eens in alle rust een keer zouden kunnen nalezen.

Lees verder
Bezig met laden

Archief