Politiek & Theorie

Meest recente berichten

Kapitalisme en geweld tegen vrouwen gaan hand in hand!

Op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen op 25 november zijn CJB'ers uit meerdere afdelingen de straten opgegaan. In lokale comités werden er manifestaties en demonstraties georganiseerd, om te wijzen op het belang van de strijd tegen geweld tegen vrouwen en te laten zien dat deze strijd alleen samen kan gaan met de strijd voor het socialisme. Deze toespraak werd naar aanleiding van deze acties geschreven.

Burgerlijke studentenverenigingen en het verrot van het corps

De afgelopen tijd zijn er berichten verschenen over walgelijke uitspraken die gemaakt zijn tijdens een diner van het Amsterdamse studentencorps. Men spreekt van een zogenaamd ‘cultuurprobleem’, een gefaalde ‘cultuurverandering’. Maar waar komt deze cultuur vandaan en waarom blijkt het steeds zo moeilijk om deze cultuur te veranderen? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de studentencorpora, maar vooral ook naar de hedendaagse functie van bepaalde corpora en voor wie deze elitaire clubjes bestaan.

Vrede – een klassenvraagstuk!

De NAVO-landen hebben vele miljarden aan wapens naar Oekraïne gestuurd, maar vrede is niet dichterbij gekomen. Het lijkt er eerder op dat de oorlog verder is geëscaleerd tot een nog bloediger gevecht. De invasie van Oekraïne door Rusland, en het conflict in Oekraïne lijken nu een nieuwe fase in te gaan sinds de Russische inname van de steden Severodonetsk en Lysytsjansk, en daarmee de gehele Luhansk-provincie; één van de twee provincies van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.

Kapitalistische handen wassen in groene onschuld

In het kader van Wereldmilieudag (5 juni) en in aanloop naar de klimaatmars op 19 juni in Rotterdam, publiceren we weer een artikel dat ingaat op bepaalde aspecten van de toenemende ecologische problemen en de strijd voor de bescherming van het milieu. In een artikel dat eerder op Voorwaarts is gepubliceerd (‘CO2-compensatie redt de vervuiler maar niet het klimaat’), is uitvoerig behandeld hoe het concept ‘klimaatneutraal’ wordt gebruikt door het kapitaal als een afleiding voor de problemen die ontstaan door de aantasting van milieu en het klimaat.

Overleg NAVO-Rusland: internationale tegenstellingen op scherp

De tegenstellingen tussen VS, NAVO en EU enerzijds en Rusland anderzijds, nemen toe. Dat blijkt duidelijk uit de grootschalige troepenopbouw aan beide kanten, de wederzijdse beschuldigingen, evenals de opeenvolgende overleggen op hoog diplomatiek niveau. De tegenstellingen betreffen niet alleen de troepenopbouw en de potentiële uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa. Ze gaan ook over ontwikkelingen in de Zwarte Zee en de Balkan, en staan in het kader van bredere ontwikkelingen op het wereldtoneel. Op de achtergrond spelen ook andere grote spelers zoals China een belangrijke rol. De ontwikkelingen zijn voor de arbeidersklasse in alle betrokken landen zeer zorgwekkend en tonen de verscherping van de tegenstellingen tussen imperialistische machten.

CO2-compensatie redt de vervuiler maar niet het klimaat

De klimaatcrisis is een bedreiging voor de gehele mensheid en hoewel er een luidruchtige groep is die klimaatverandering ontkent, of de rol van de mens hierin, is er over de basale feiten een brede consensus. Desondanks gaat het met de aanpak van deze crisis nergens heen. In plaats van een structurele aanpak waarbij de economie wordt getransformeerd om de maatschappij op een duurzame wijze te voorzien in haar behoeften ligt de focus steeds meer op plannen die zouden compenseren voor de constante vervuiling door de industrie.

De ontwikkelingen in kazachstan

De NCPN en CJB zijn solidair met de stakingen en protesten van de arbeidersklasse in Kazachstan, die strijd voert tegen de uitbuiting, prijsstijgingen, werkloosheid en armoede waarmee de bevolking 30 jaar na de contrarevolutie in de USSR geconfronteerd wordt. Directe aanleiding voor de protesten waren de sterk stijgende gasprijzen. De protesten begonnen in de olie-industrierijke regio Zjanaozen, waar de werkers worden uitgebuit, o.a. door Amerikaanse en Europese monopolies.

Bezig met laden

Archief