Politiek & Theorie

Meest recente berichten

Een loze verkiezingsbelofte van GroenLinks

Toen Jesse Klaver als verkiezingsbelofte uitsprak dat alle achttienjarigen eenmalig €10.000 euro moeten krijgen zorgde dat voor veel reacties. De beschuldigingen vlogen de partijleider om de oren, van “links populisme” tot “stemmen kopen”. Waren deze reacties terecht? Die vraag is alleen te beantwoorden door te kijken naar eerdere beloftes van de partij, en te zien of die zijn waargemaakt.

“De staat keert terug”: wat kunnen we leren van Lenin’s ‘Staat en Revolutie’?

De economische crisis die volgt op de corona-uitbraak is volgens sommigen het begin van ‘de terugkeer van de staat’, die de afgelopen decennia veel terrein heeft verloren aan de markt. Zo zei de nobelprijs winnende econoom Joseph Stiglitz in mei dit jaar: “Men beseft nu dat de overheid essentieel is voor ons welzijn. De overheid beschermt ons. Dat kunnen we gewoon niet zelf.”

De gepoogde contrarevolutie in Hongarije 1956

Op 23 oktober 1956 begon de zogenaamde “Hongaarse Opstand”. In de burgerlijke media wordt deze contrarevolutie getypeerd als een opstand tegen het socialisme door een onderdrukte bevolking. Hoe zit dit nou precies? We gaan onderzoeken wat er precies tijdens deze late dagen in 1956 gebeurd is. Wat waren de klassenbelangen om het socialisme in Hongarije omver te werpen? Wat was de rol van de imperialistische machten tijdens deze gebeurtenis, en waarom greep het Rode Leger in om de arbeidersmacht te verdedigen? Deze vragen zullen we beantwoorden in het volgende stuk.

Bezig met laden

Archief