Onderwijs

Meest recente berichten

Strijd tegen lage studiebeurzen en voor compensatie van de schuldengeneratie gaat door!

Op vrijdag 1 april lieten studenten en leden van de CJB een krachtig geluid horen tijdens een sit in bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag. Het doel van de #Nietmijnschuld-actie was om onder andere minister van Financiën Sigrid Kaag te spreken om te vragen waarom er zo weinig budget is voor de huidige en toekomstige studenten. De schuldengeneratie moet het doen met een magere compensatie van €1400, terwijl de voorgestelde basisbeurs voor aankomende studenten maar liefst 20% minder bedraagt dan in 2014.

Gratis onderwijs ‘onbetaalbaar’? Ervaringen uit de Sovjet-Unie

Studeren is een hele dure aangelegenheid: duizenden euro’s lesgeld of collegegeld, dure studieboeken, voor veel studenten ook nog een kamer met alle kosten die daarbij komen kijken, etc. Om rond te komen hebben veel studenten een bijbaan naast hun studie, leggen ouders vaak een hele hoop geld neer en daarnaast zijn de meeste studenten gedwongen een hoop geld te lenen. Onderwijs is in Nederland niet een recht voor iedereen, maar een hele dure handelswaar. Ze noemen studeren een ‘investering in jezelf’; alsof de maatschappij geen geschoolde arbeidskrachten nodig heeft en daarvan profiteert.

De strijd voor ons onderwijs

Frederik Roşu Overvolle klassen, burn-outs en lerarentekorten, het is crisis in onderwijsland. Op 30 en 31 januari staken hierom leerkrachten in het hele land voor investeringen in het onderwijs. Als CJB en NCPN steunen we de...

STUDENT GEEN SCHULDSLAAF – voor gratis en toegankelijk onderwijs

Het kabinet kan het sociaal leenstelsel eindelijk invoeren. Studenten moeten
een schuld aangaan om hun studie te betalen. Het kabinet en ‘onderwijspartijen’
D66 en GroenLinks plegen daarmee een aanval op het levenspeil van de
studenten. Deze maatregel staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een
bredere hervormings- en bezuinigingsagenda.

Bezig met laden

Archief