Onderwijs

Meest recente berichten

CJB blikt terug op inspirerend Zomerkamp

Na twee jaar covid-pandemie hield de CJB van 16 t/m 18 september haar zomerkamp, op een mooie locatie in Brabant midden in de natuur. Leden en sympathisanten van de CJB kwamen vanuit alle windstreken naar het zuiden van ons land om zich een weekend onder te dompelen in de theorie en praktijk van het marxisme-leninisme. De inhoud van het kamp werd gevuld door scholingen over verschillende actuele thema’s, een politiek café met als gast de communistische ‘veteraan’ en lid van het Partijbestuur (PB) van de NCPN Job Pruijser en bijdragen van internationale gasten over de strijd van jongeren in hun landen. Maar er was ook tijd voor veel gezelligheid. Er werd inspiratie en motivatie opgedaan om door te gaan met onze strijd.

Een loze verkiezingsbelofte van GroenLinks

Toen Jesse Klaver als verkiezingsbelofte uitsprak dat alle achttienjarigen eenmalig €10.000 euro moeten krijgen zorgde dat voor veel reacties. De beschuldigingen vlogen de partijleider om de oren, van “links populisme” tot “stemmen kopen”. Waren deze reacties terecht? Die vraag is alleen te beantwoorden door te kijken naar eerdere beloftes van de partij, en te zien of die zijn waargemaakt.

Zomerverslag #nietmijnschuld campagne

De #nietmijnschuld campagne is in november 2019 gestart door FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voor WO en HBO studenten. Ook de CJB steunt deze beweging, en meerdere CJB leden zijn dan ook actief bezig om studenten te organiseren. Ondanks corona is de campagne doorgezet. Hieronder volgt een kort verslag van de activiteiten van afgelopen zomer, met een vooruitblik op wat er nog moet gebeuren.

Gratis onderwijs ‘onbetaalbaar’? Ervaringen uit de Sovjet-Unie

Studeren is een hele dure aangelegenheid: duizenden euro’s lesgeld of collegegeld, dure studieboeken, voor veel studenten ook nog een kamer met alle kosten die daarbij komen kijken, etc. Om rond te komen hebben veel studenten een bijbaan naast hun studie, leggen ouders vaak een hele hoop geld neer en daarnaast zijn de meeste studenten gedwongen een hoop geld te lenen. Onderwijs is in Nederland niet een recht voor iedereen, maar een hele dure handelswaar. Ze noemen studeren een ‘investering in jezelf’; alsof de maatschappij geen geschoolde arbeidskrachten nodig heeft en daarvan profiteert.

De strijd voor ons onderwijs

Frederik Roşu Overvolle klassen, burn-outs en lerarentekorten, het is crisis in onderwijsland. Op 30 en 31 januari staken hierom leerkrachten in het hele land voor investeringen in het onderwijs. Als CJB en NCPN steunen we de...

Bezig met laden

Archief