Onderwijs

Meest recente berichten

STUDENT GEEN SCHULDSLAAF – voor gratis en toegankelijk onderwijs

Het kabinet kan het sociaal leenstelsel eindelijk invoeren. Studenten moeten
een schuld aangaan om hun studie te betalen. Het kabinet en ‘onderwijspartijen’
D66 en GroenLinks plegen daarmee een aanval op het levenspeil van de
studenten. Deze maatregel staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een
bredere hervormings- en bezuinigingsagenda.

Lees Meer

Uitstel sociaal leenstelsel een herhaling van zetten

Minister Bussemaker heeft de afschaffing van de basisbeurs voor studenten een jaar uitgesteld om oppositiepartijen over de streep te trekken. Komend collegejaar kan er nog een lichting aan de studie beginnen met een basisbeurs. Het betekent echter ook opnieuw onzekerheid voor scholieren. Het lijkt een jaarlijkse procedure te worden, terwijl er steeds minder mensen in geloven. Het zou daarom beter zijn om het plan volledig van tafel te vegen.

Lees Meer

Veel vragen over Onderwijsakkoord

Met veel tamtam werd het nationale Onderwijsakkoord in september gepresenteerd. Een akkoord dat overigens niet door de grootste vakbond (de AOB) werd ondertekend. Van een nationaal akkoord is dus eigenlijk geen sprake. Wat in de media vooral naar voren kwam was de salarisverhoging en het extra geld dat naar het onderwijs gaat.

Lees Meer

Universiteit past zich aan het bedrijfsleven aan

De Rijksuniversiteit Groningen heeft het afgelopen jaar meerdere Europese talen wegbezuinigd. Het is een voorbeeld van een trend die al langer gaande is, onder andere door jarenlange bezuinigingen op het hoger onderwijs. Topsectoren- en profileringsbeleid zorgen ervoor dat het hoger onderwijs op dezelfde manier georganiseerd wordt als het bedrijfsleven in het kapitalisme, terwijl de rol van de universiteit als kenniscentrum steeds beperkter wordt.

Lees Meer
Bezig met laden

Archief