Griekse communistische jongeren (KNE) opnieuw de grootste bij studentenverkiezingen

Op 10 mei vonden in Griekenland verkiezingen plaats op universiteiten in het hele land voor de studentenraden. Daarbij wist de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) een belangrijke overwinning te behalen. De lijst van de KNE, ‘Panspoudastiki KS’ (Studenten Samenwerkingsbeweging), werd voor het tweede jaar op rij de grootse, met 35,15% van de stemmen. Hiermee versterkt ‘Panspoudastiki KS’ haar positie ten opzichte van vorig jaar, met meer stemmen in zowel absolute aantallen als procentueel.

Lees verder

CJB blikt terug op inspirerend Zomerkamp

Na twee jaar covid-pandemie hield de CJB van 16 t/m 18 september haar zomerkamp, op een mooie locatie in Brabant midden in de natuur. Leden en sympathisanten van de CJB kwamen vanuit alle windstreken naar het zuiden van ons land om zich een weekend onder te dompelen in de theorie en praktijk van het marxisme-leninisme. De inhoud van het kamp werd gevuld door scholingen over verschillende actuele thema’s, een politiek café met als gast de communistische ‘veteraan’ en lid van het Partijbestuur (PB) van de NCPN Job Pruijser en bijdragen van internationale gasten over de strijd van jongeren in hun landen. Maar er was ook tijd voor veel gezelligheid. Er werd inspiratie en motivatie opgedaan om door te gaan met onze strijd.

Lees verder

Burgerlijke studentenverenigingen en het verrot van het corps

De afgelopen tijd zijn er berichten verschenen over walgelijke uitspraken die gemaakt zijn tijdens een diner van het Amsterdamse studentencorps. Men spreekt van een zogenaamd ‘cultuurprobleem’, een gefaalde ‘cultuurverandering’. Maar waar komt deze cultuur vandaan en waarom blijkt het steeds zo moeilijk om deze cultuur te veranderen? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de studentencorpora, maar vooral ook naar de hedendaagse functie van bepaalde corpora en voor wie deze elitaire clubjes bestaan.

Lees verder

Griekse communistische jongeren (KNE) winnen bij studentenverkiezingen

Woensdag 18 mei vonden in Griekenland verkiezingen plaats op universiteiten in het hele land voor de studentenraden. Daarbij haalde de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) een belangrijke overwinning. De lijst van de KNE, ‘Panspoudastiki KS’ (Studenten Samenwerkingsbeweging), kwam namelijk als grootste uit de bus, met meer dan 33% van de stemmen. De CJB stuurde het onderstaande felicitatiebericht naar de KNE.

Lees verder

Strijd tegen lage studiebeurzen en voor compensatie van de schuldengeneratie gaat door!

Op vrijdag 1 april lieten studenten en leden van de CJB een krachtig geluid horen tijdens een sit in bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag. Het doel van de #Nietmijnschuld-actie was om onder andere minister van Financiën Sigrid Kaag te spreken om te vragen waarom er zo weinig budget is voor de huidige en toekomstige studenten. De schuldengeneratie moet het doen met een magere compensatie van €1400, terwijl de voorgestelde basisbeurs voor aankomende studenten maar liefst 20% minder bedraagt dan in 2014.

Lees verder

Status #NietMijnSchuld campagne

Het leenstelsel gaat weg. Dat lijkt vrijwel zeker nadat een motie voor de herinvoering van de basisbeurs met een grote meerderheid werd aangenomen in de tweede kamer. Dit komt niet geheel onverwacht, na een studiejaar vol met acties, met misschien als hoogtepunt een demonstratie in Den Haag op het Malieveld. Echter, de strijd is nog lang niet voorbij.
In dit artikel gaan we eerst kort langs een deel van de acties die het afgelopen studiejaar hebben plaatsgevonden. Daarna bespreken we wat de tekortkomingen zijn van de Nietmijnschuld campagne. Eerst worden een paar specifieke gebeurtenissen genoemd, daarna volgt een algemenere kritiek.

Lees verder

Een loze verkiezingsbelofte van GroenLinks

Toen Jesse Klaver als verkiezingsbelofte uitsprak dat alle achttienjarigen eenmalig €10.000 euro moeten krijgen zorgde dat voor veel reacties. De beschuldigingen vlogen de partijleider om de oren, van “links populisme” tot “stemmen kopen”. Waren deze reacties terecht? Die vraag is alleen te beantwoorden door te kijken naar eerdere beloftes van de partij, en te zien of die zijn waargemaakt.

Lees verder

Zomerverslag #nietmijnschuld campagne

De #nietmijnschuld campagne is in november 2019 gestart door FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voor WO en HBO studenten. Ook de CJB steunt deze beweging, en meerdere CJB leden zijn dan ook actief bezig om studenten te organiseren. Ondanks corona is de campagne doorgezet. Hieronder volgt een kort verslag van de activiteiten van afgelopen zomer, met een vooruitblik op wat er nog moet gebeuren.

Lees verder
Bezig met laden

Archief