Internationaal

Meest recente berichten

Donatiecampagne Cuba!

De coronapandemie heeft al ruim een jaar de wereld in haar greep. Afgelopen jaar, toen de pandemie hard toesloeg in Italië en het gezondheidsstelsel overbelast raakte, stuurde de socialistische regering van Cuba een vliegtuig vol artsen en verpleegkundigen om de Italianen te ondersteunen. Niet omdat ze hier iets voor terug wilden hebben maar omdat de Cubanen op basis van internationale solidariteit handelen. Nu is het moment aangekomen om onze solidariteit te tonen.

Begroeting NCPN aan 21ste Congres Communistische Partij van Griekenland

De Communistische Partij van Griekenland (KKE) hield van 24 tot 27 juni haar 21ste Congres. Het Congres trad afgelopen donderdag af met een grootse openingsbijeenkomst en een voorstelling met Griekse en internationale politieke muziek (zie hieronder een korte video met hoogtepunten). Er is een periode van vijf maanden aan voorafgegaan waarin de congresstukken uitvoerig zijn besproken. Het Congres heeft unaniem de politieke besluiten aangenomen. Komende periode zullen we daar passages uit vertalen. Hieronder publiceren we de begroeting die de NCPN stuurde naar de KKE voor het 21ste Congres.

Massale staking tegen nieuwe arbeidswet in Griekenland

Duizenden werkers vulden afgelopen donderdag de straten van Athene en tientallen andere steden in Griekenland, tijdens een grootse staking tegen de nieuwe arbeidswetgeving, die georganiseerd werd door het klassengeoriënteerde vakbondsfront PAME. De nieuwe wet komt neer op de afschaffing van de 8-urige werkdag. Bovendien bevat de wet verdere inperking van arbeidsrechten en vakbondsvrijheden. De wet werd gisteren aangenomen in het parlement, maar de massale staking laat zien dat de werkers klaar zijn om de strijd door te zetten, zodat de werkgevers niet de kans krijgen om de wet in de praktijk in te voeren.

Stop de Israëlische agressie! Vrijheid voor Palestina!

De NCPN en CJB veroordelen de Israëlische agressie, die de afgelopen weken opnieuw is toegenomen. Daarbij zijn onder meer Israëlische beschietingen uitgevoerd in Jeruzalem op Palestijnse burgers, die in verzet zijn gekomen tegen de zoveelste huisuitzetting van Palestijnse families. Daarnaast voert Israël luchtaanvallen uit op Gaza waarbij tientallen mensen zijn omgekomen, waaronder negen kinderen.

Verklaring Wereldvakverbond 1 mei: hoop ligt in onze strijd!

Het Wereldvakverbond, dat 105 miljoen werkers in 133 landen vertegenwoordigt, brengt een warme, militante en internationalistische groet aan de werkers van de wereld ter gelegenheid van 1 mei 2021; deze belangrijke dag voor de werkende klasse wereldwijd. Elke reflectie, actie en strategie van het WVV heeft de belangen van de werkende klasse als enige drijfveer – zeker in deze moeilijke tijden voor de werkers en de bevolking van de wereld. Het jaar 2021 zal het jaar zijn van de voorbereiding van het grootste vakbondsevenement ter wereld: het 18e WVV Congres.

Italiaanse ‘rode zangeres’ Milva overleden

Op 23 april overleed op 81-jarige leeftijd de Italiaanse zangeres en actrice Milva. Met haar krachtige en evocatieve stem bracht ze liederen van grote Italiaanse maar ook buitenlandse componisten tot leven. Milva stond bekend als la Rossa (de rode), zowel om haar rode haren als om haar politieke overtuigingen.

Nederlandse regering mengt zich opnieuw in Curaçao

Op vrijdag 26 februari heeft de Nederlandse regering zich opnieuw gemengd in de interne aangelegenheden van Curaçao. De voltallige oppositie in Curaçao kwam voor de tiende keer niet opdagen bij de Statenvergadering (het parlement) uit onvrede over de Curaçaose regering. De Nederlandse regering heeft op aanvraag van de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath een aanwijzing gegeven. Een aanwijzing is een zware maatregel waarmee de Nederlandse regering feitelijk kan bepalen wat er in Curaçao moet gebeuren.

Stop de repressie in India!

De Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) veroordelen de toenemende repressie in India door de reactionaire regering onder leiding van de BJP-partij. In de afgelopen maanden heeft de regering op brute wijze de protesten van de boeren onderdrukt. De boeren voeren met hun protesten een heldhaftige strijd tegen nieuwe wetgeving die hun levens kapotmaakt voor de belangen van het grootkapitaal.

Bezig met laden

Archief