Geen levering van F-35-onderdelen aan Israël! Breek de band tussen Israël en Nederland!

Bij de vliegbasis in Woensdrecht worden F-35-onderdelen bewaard en onderhouden, die onder andere door Israël worden gebruikt in de genocide die gaande is in Gaza. Wij zijn tegen elke vorm van medeplichtigheid en steun aan de genocidale oorlog van Israël tegen de Palestijnse bevolking en eisen een onmiddellijke breuk van de band tussen Israël en Nederland.

Lees verder

Honderd jaar Republiek Turkije

Eind vorig jaar reflecteerde de Nederlandse afdeling van de Communistische Partij van Turkije (TKP), zusterpartij van de NCPN, op het honderdjarig bestaan van de Republiek Turkije. Dat verhaal begint kort na de Eerste Wereldoorlog, toen er weinig over was van het Ottomaanse Rijk. Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Griekenland zagen hun kans schoon en probeerden het land te bezetten. Onder leiding van Mustafa Kemal, later bekend als Atatürk, wist het verzet de kolonisators te verslaan, waarna op 29 oktober 1923 de Republiek van Turkije officieel werd gesticht. Wat daarop volgt is een eeuw vol tegenstellingen.

Lees verder

Geen kou lijden voor hun oorlogen! Energiecrisis, energiemonopolies en imperialistische oorlogen

Wat heeft de hoge energierekening die wij betalen aan de energiemonopolies te maken met de ‘groene transitie’ die de Europese Unie voorstaat? Hoe hangt dit samen met imperialistische oorlogen zoals in Oekraïne? Deze en andere interessante vragen omtrent de energiecrisis kwamen naar voren in een presentatie van de Internationale Commissie van het Partijbestuur van de Oostenrijkse Partij van de Arbeid (PdA). Hieronder publiceert Manifest de vertaling van deze presentatie, die in het voorjaar gehouden werd in het kader van de campagne ‘geen kou lijden voor hun oorlogen!’ van het Jeugdfront van de PdA. Het bevat waardevolle inzichten over actuele economische en politieke ontwikkelingen die spelen in Europa en ook in Nederland.

Lees verder

CJB viert haar twintigjarig bestaan, de vruchten van twee decennia strijd

Zo’n twintig jaar geleden was het voor velen waarschijnlijk ondenkbaar dat een bijeenkomst zoveel jonge communisten bij elkaar zou kunnen brengen. Na de bedwelmende, op winst beluste roes van de jaren negentig was het in sommige kringen al aanvaard dat het einde van de geschiedenis was aangebroken. De aanwezigen van de twintigjarige viering van de Communistische Jongeren Beweging (CJB) weten wel beter. Sinds die roerige jaren negentig zijn de tegenstellingen van het kapitalisme nooit weggegaan. Integendeel, ze worden met de dag groter. Onder deze omstandigheden is het socialisme-communisme de enige oplossing voor een leefbare toekomst. Daarom kwamen meer dan honderd kameraden op een zonnige nazomerdag bijeen om de strijd voor de toekomst met optimistische ijver voort te zetten. 

Lees verder

CJB bij het CENA-kamp 2023 van de WFDY in Belgrado

Een nieuwe editie van het CENA-kamp vond plaats tussen 28 en 30 juli in Belgrado. Het CENA (Comité Europa en Noord-Amerika) is een regionaal overlegorgaan van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY). De editie van 2023 had als thema ‘Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede’. Tijdens de bijeenkomst stond de NAVO-top van juli in Vilnius centraal en werd er besproken welke invloed deze had op het leven van jonge werkers en studenten. Daarnaast hadden we het over de verscherping van kapitalistische tegenstellingen en de escalatie van conflicten in de wereld.

Lees verder

Handen af van de Communistische Partij van Venezuela!

De Venezolaanse regering voert de aanval op de Communistische Partij van Venezuela (PCV) op. In een poging de PCV illegaal te verklaren, heeft het hooggerechtshof de onrechtmatige beslissing genomen een nieuwe leiding aan te stellen, bestaande uit mensen die aangestuurd worden door de sociaaldemocratische PSUV-regering en die geen PCV-leden zijn. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar de PCV, in een videoboodschap opgenomen tijdens het CJB zomerkamp.

Lees verder

De moord op Nahel Marzouk in Frankrijk

In de ochtend van 27 juni 2023 werd Nahel Marzouk, een 17-jarige tiener van Algerijns-Franse afkomst, doodgeschoten door agenten die hem aanhielden toen hij met zijn auto op een busbaan reed in Nanterre, Parijs. De politie bracht een verklaring uit na de moord, gevuld met leugens over het voorval. Ze beweerden dat de tiener had geprobeerd de agenten omver te rijden, maar een video van een getuige verscheen op sociale media, waarbij te zien was dat dit niet klopt. Beide agenten trokken hun wapens nadat ze gevraagd hadden om zijn rijbewijs, zonder enige aanwijzing van een dreiging, en een van de agenten besloot hem dood te schieten.

Lees verder

Verklaring over doodsbedreigingen van de Kononovich broers door het Oekraïense regime

De CJB veroordeelt de doodsbedreigingen en de vervolging van de Kononovich broers en andere communisten door het reactionaire Oekraïense regime. Mikhail Kononovich werd als secretaris van de Oekraïense communistische jongerenorganisatie (LCSYU), samen met zijn broer Alexander, eveneens kaderlid van de LCSYU, in 2022 gearresteerd, gemarteld en lange tijd gevangengehouden. Momenteel zitten ze in huisarrest en worden ze geconfronteerd met doodsbedreigingen door de politie.

Lees verder
Bezig met laden

Archief