Internationaal

Meest recente berichten

De genocide van zwarte mensen in Brazilië

In 2020 zagen we massa’s mensen de straat op gaan na de moord van George Floyd door een politieagent in Minneapolis. Vorige maand in Brazilië protesteerden er ook massa’s mensen na een vergelijkbare gebeurtenis. Maar in Brazilië, wat aan de rand ligt van het kapitalistische systeem, is politiegeweld nog verschrikkelijker dan in Amerika.

De algemene staking in India

In India zijn de arbeiders en boeren massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de reactionaire Modi-regering. Een algemene staking is uitgeroepen om de toenemende anti-arbeiders en anti-boeren maatregelen van de regering een halt toe te roepen.

Solidariteit met de communisten in Griekenland!

De Griekse politie heeft recent met grof geweld de vreedzame demonstraties aangevallen van de Communistische Partij van Griekenland, de Communistische Jeugd van Griekenland en verschillende klassengeoriënteerde massaorganisaties. De demonstraties vonden plaats op 17 november, naar aanleiding van de herdenking van de opstand tegen de fascistische junta in 1973. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar onze Griekse zusterorganisaties.

De nalatenschap van Fidel Castro leeft voort

Op 25 november is het vier jaar geleden dat de Cubaanse revolutionair en leider Fidel Castro overleed. Hij leidde de Cubaanse revolutionairen in de strijd voor de omverwerping van het onderdrukkende regime van dictator Batista en de kapitalistische uitbuiting. Als Eerste Secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC), droeg Fidel Castro vervolgens bij aan de enorme inspanning van de Cubaanse bevolking voor de opbouw van het socialisme. Vandaag herdenken wij deze Cubaanse held.

Bijdrage CJB aan Europese bijeenkomst communistische jongerenorganisaties

Op zaterdag 7 november, de dag van het jubileum van de socialistische Oktoberrevolutie van 1917, vond een digitale bijeenkomst van 20 Europese communistische jongerenorganisaties plaats, op initiatief van de Communistische Jeugd van Turkije (TKG). Het thema van de bijeenkomst was: ‘2020: Jongeren in overleving tegen de pandemie en kapitalisme – socialisme of barbarij’. Hieronder publiceren we de bijdrage van de CJB aan de bijeenkomst.

75 jaar Wereldfederatie van Democratische Jeugd

Op 10 november 1945, enkele maanden na de overwinning op het fascisme en het einde van de Tweede Wereldoorlog, kwamen 600 vertegenwoordigers van jongerenorganisaties uit 64 landen samen in Londen. Samen vertegenwoordigden ze 30 miljoen jongeren uit de hele wereld en richtten ze de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY) op. Vandaag dus 75 jaar geleden.

Protesten in Polen tegen reactionaire abortuswetgeving

Al een week lang protesteren duizenden Polen tegen de uitspraak van het gerechtshof die abortus in strijd met de grondwet acht. Er bestaat wereldwijd verbazing over de mensenrechtenschending die hiermee plaatsvindt, en er wordt wereldwijd steun betuigd aan de mensen die de reactionaire wet tegen proberen te houden. Ook in Nederland werden demonstraties georganiseerd waar de CJB aan deelnam.

De demonstraties in Indonesië tegen de Omnibus Law

Sinds enkele weken zijn de demonstraties in Indonesië tegen de zogeheten Omnibus Law for Job Creation (RUU Cipta Kerja) heftiger geworden. Massaal gaan Indonesische arbeiders en studenten de straat op tegen deze bundel van wetten die nog meer verslechteringen brengt op verschillende fronten: met name de rechten van arbeiders en wetten ter bescherming van het milieu worden ernstig aangetast onder het mom van het “creëren van banen” in een “steeds competetievere en globaliserende economie”. Terwijl Indonesië hard geraakt wordt door het coronavirus, is de regering bezig de winstgevendheid van de monopolies te verdedigen.

Hindoetva: de opmars van fascisme in India

Sinds 2014 wordt India, het land dat na China de meeste inwoners ter wereld telt, en een flinke economische groei door heeft gemaakt, geleid door een regering die de verdere afbraak van sociale rechten combineert met een agressieve “pro-hindoe”-lijn – ook wel Hindoetva genoemd (“Hindoe-heid”, letterlijk vertaald). Pro-hindoe schrijven we hier tussen aanhalingstekens, omdat immers het overgrote gedeelte van de bevolking die deze religie aanhangt niet profiteert van het beleid van de regering.

Nazipartij Gouden Dageraad door rechter veroordeeld

Het is ondertussen zeven jaar geleden dat in Griekenland de progressieve rapper Paulos Fisas werd vermoord door de nazipartij Gouden Dageraad, die ook verantwoordelijk zijn voor de moord op een Pakistaanse arbeider, en voor moordpogingen en aanslagen op migranten, leden van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) en leden van de klassengeoriënteerde vakbonden van PAME, evenals de aanval op een 16-jarige scholier.

Bezig met laden

Archief