Internationaal

Meest recente berichten

Solidariteit met de communisten in Griekenland!

De Griekse politie heeft recent met grof geweld de vreedzame demonstraties aangevallen van de Communistische Partij van Griekenland, de Communistische Jeugd van Griekenland en verschillende klassengeoriënteerde massaorganisaties. De demonstraties vonden plaats op 17 november, naar aanleiding van de herdenking van de opstand tegen de fascistische junta in 1973. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar onze Griekse zusterorganisaties.

De demonstraties in Indonesië tegen de Omnibus Law

Sinds enkele weken zijn de demonstraties in Indonesië tegen de zogeheten Omnibus Law for Job Creation (RUU Cipta Kerja) heftiger geworden. Massaal gaan Indonesische arbeiders en studenten de straat op tegen deze bundel van wetten die nog meer verslechteringen brengt op verschillende fronten: met name de rechten van arbeiders en wetten ter bescherming van het milieu worden ernstig aangetast onder het mom van het “creëren van banen” in een “steeds competetievere en globaliserende economie”. Terwijl Indonesië hard geraakt wordt door het coronavirus, is de regering bezig de winstgevendheid van de monopolies te verdedigen.

Hindoetva: de opmars van fascisme in India

Sinds 2014 wordt India, het land dat na China de meeste inwoners ter wereld telt, en een flinke economische groei door heeft gemaakt, geleid door een regering die de verdere afbraak van sociale rechten combineert met een agressieve “pro-hindoe”-lijn – ook wel Hindoetva genoemd (“Hindoe-heid”, letterlijk vertaald). Pro-hindoe schrijven we hier tussen aanhalingstekens, omdat immers het overgrote gedeelte van de bevolking die deze religie aanhangt niet profiteert van het beleid van de regering.

Nazipartij Gouden Dageraad door rechter veroordeeld

Het is ondertussen zeven jaar geleden dat in Griekenland de progressieve rapper Paulos Fisas werd vermoord door de nazipartij Gouden Dageraad, die ook verantwoordelijk zijn voor de moord op een Pakistaanse arbeider, en voor moordpogingen en aanslagen op migranten, leden van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) en leden van de klassengeoriënteerde vakbonden van PAME, evenals de aanval op een 16-jarige scholier.

75 jaar Wereldvakverbond

Al 75 jaar strijdt het Wereldvakverbond (WVV) en de vakbonden die daarbij zijn aangesloten voor de rechten en belangen van de werkende klasse. Het Wereldvakverbond (in het Engels bekend als World Federation of Trade Unions of WFTU) is een internationale, klassengeoriënteerde organisatie van vakbonden. Sinds de oprichting op het eerste congres van 3 t/m 8 oktober 1945 in Parijs, strijdt het voor de belangen van mensen in loondienst, tegen de uitbuiting en onderdrukking van de werkende klasse, tegen imperialistische oorlogen en interventies, voor vrede en voor de internationale samenwerking en solidariteit tussen vakbonden en werkers. Tot op de dag van vandaag vertolkt het Wereldvakverbond de belangen van arbeiders in scherpe analyses en internationale oproepen tot actie, zoals onlangs nog wat betreft thuiswerken. De geschiedenis van het Wereldverbond kan veel inzichten bieden die onmisbaar zijn om vandaag stappen te zetten in het versterken van de vakbeweging in Nederland en wereldwijd.

Onrust in Wit-Rusland

Sinds de herverkiezing van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op 9 augustus heerst er onrust. Inwoners protesteren, EU-leiders erkennen de verkiezingsresultaten niet en het Rusland van Vladimir Poetin zegt Loekasjenko zo nodig te ‘helpen’. Waar komen deze spanningen vandaan, wie heeft er belang bij het vertrek of het aanblijven van Loekasjenko en hoe moeten wij deze situatie als communisten analyseren?

De strijd van de Indonesische en Nederlandse arbeidersklasse tegen het kolonialisme

Op 17 augustus organiseerde de CJB de livestream Anti-kolonialisme en klassenstrijd, waarin uitgebreid werd ingegaan op de geschiedenis van de klassenstrijd in Suriname, Indonesië en Curaçao. Dit in verband met de jubilea van het begin van de slavenopstand geleid door Tula 215 jaar geleden, het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië 75 jaar geleden, en het na lange strijd onafhankelijk worden van Suriname 45 jaar geleden. Tijdens deze stream werd de volgende tekst voorgedragen over de strijd tegen het Nederlandse kolonialisme in Indonesië.

Bezig met laden

Archief