CJB aanwezig op het 13e Congres van de Communistische Jeugd van Griekenland

Het 13e Congres van onze zusterorganisatie, de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE), werd gehouden tussen 10 en 12 februari in Athene. De Commissie Internationaal van de CJB was aanwezig samen met 27 andere communistische en anti-imperialistische jongerenorganisaties uit de hele wereld. De vertegenwoordiger van de CJB hield een toespraak voor de afgevaardigden van de KNE en benadrukte de belangrijke rol van hun organisatie voor de versterking van de internationale communistische beweging en het belang van de groei van onze beide organisaties om hoop te geven aan een gedesillusioneerde jeugd.

Lees Meer

Van eurocommunisme naar deelname aan een burgerlijke regering

Om stappen te maken in de opbouw van de partij en de arbeidersbeweging is het van belang om lessen te trekken uit de geschiedenis. In dat kader, publiceren we een stuk dat ingaat op het eurocommunisme, een reformistische stroming die in de naoorlogse periode de overhand kreeg in een reeks partijen, waaronder de CPN vanaf de jaren ’70. Het is van belang om het eurocommunisme te doorgronden, want het eurocommunisme heeft erg veel verwarring gecreëerd die ook vandaag nog invloed heeft (zie het Besluit over partijopbouw van het 7e Congres van de NCPN). Het onderstaande stuk is geschreven door Raúl Martínez, lid van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van de Werkers van Spanje (PCTE). Het geeft een goed beeld van hoe het eurocommunisme leidde tot de omvorming van de Communistische Partij van Spanje (PCE) in een sociaaldemocratische partij, die momenteel deel uitmaakt van een regering die afbraakbeleid doorvoert en betrokken is bij het imperialisme van de NAVO en de EU.

Lees Meer

Britse stakingen in het openbaar vervoer en de gevaren van privatisering voor de internationale arbeidersklasse

Het Verenigd Koninkrijk stond de afgelopen maanden volop in de belangstelling van de internationale media, maar een van de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen tijd blijft onderbelicht. De burgerlijke media schreven pagina’s vol met beschouwingen over het desastreuze beleid van premiers Lizz Truss en Rishi Sunak, het overlijden van koningin Elizabeth, en de sombere economische vooruitzichten voor de Britse bevolking. Maar de trein en openbaar vervoersstakingen die al worden gevoerd sinds juni 2022 blijven pijnlijk onderbelicht.

Lees Meer

Warenproductie en socialisme

In het Politiek besluit dat de NCPN vaststelde op haar 7e Partijcongres, lezen we in de paragraaf over de ‘Studie naar de socialistische opbouw’ het volgende: “De NCPN verwerpt de theorie dat het socialisme een vorm van warenproductie (productie voor de markt) is…” In dit artikel gaan we beknopt in op de betekenis van deze zin. Wat is warenproductie? Hoe zit het met warenproductie onder het socialisme? Wat schreven Marx, Engels en Lenin hierover?

Lees Meer
Bezig met laden

Archief