Internationaal

Meest recente berichten

Verklaring Wereldvakverbond 1 mei: hoop ligt in onze strijd!

Het Wereldvakverbond, dat 105 miljoen werkers in 133 landen vertegenwoordigt, brengt een warme, militante en internationalistische groet aan de werkers van de wereld ter gelegenheid van 1 mei 2021; deze belangrijke dag voor de werkende klasse wereldwijd. Elke reflectie, actie en strategie van het WVV heeft de belangen van de werkende klasse als enige drijfveer – zeker in deze moeilijke tijden voor de werkers en de bevolking van de wereld. Het jaar 2021 zal het jaar zijn van de voorbereiding van het grootste vakbondsevenement ter wereld: het 18e WVV Congres.

Verkiezingen Venezuela: goed resultaat voor de communistische partij ondanks censuur

Op 6 december vonden verkiezingen plaats in Venezuela onder moeilijke omstandigheden voor de bevolking, door de imperialistische inmenging in het land door de VS, EU en hun bondgenoten, maar ook door de kapitalistische economische crisis en de bezuinigingen van de regering. De Communistische Partij van Venezuela (PCV) behaalde een goed resultaat ondanks de censuur door de sociaaldemocratische PSUV-regering en de burgerlijke media. We publiceren hieronder het felicitatie- en solidariteitsbericht van de NCPN en CJB aan onze Venezolaanse zusterorganisaties. Ook publiceren we een artikel van de PCV waarin het verloop en het resultaat van de verkiezingen wordt beschreven.

Nieuwe president van de VS: andere toon, zelfde muziek

Politiek nieuws uit de Verenigde Staten van Amerika (VS) wordt over de hele wereld gevolgd. In de imperialistische concurrentiestrijd tussen de kapitalistische landen is de VS namelijk nog altijd de sterkste met de grootste kapitaalsmacht en een enorme legermacht op alle continenten. Zodoende is er veel aandacht voor de inauguratie van de nieuwe president van de VS, Joe Biden. Alle grote Europese nieuwszenders vertellen ons dat het nu hopelijk weer goed kan komen in de VS, na de schrik van de hopelijk laatste stuiptrekkingen van Donald Trump. Daarbij is alleen al de suggestie dat het ooit ‘goed’ ging in de VS lachwekkend.

Gezamenlijke verklaring Europese communistische jongerenorganisaties tijdens pandemie: socialisme of barbarij

In november vond digitaal een bijeenkomst plaats van 20 Europese communistische jongerenorganisaties, op initiatief van de Communistische Jeugd van Turkije (TKG). Hieronder publiceren we de gezamenlijke verklaring. Eerder publiceerden we al de bijdrage van de CJB aan deze bijeenkomst (zie hier). Het thema van de bijeenkomst was: ‘2020: jongeren moet overleven tegen de pandemie en het kapitalisme: socialisme of barbarij’.

De genocide van zwarte mensen in Brazilië

In 2020 zagen we massa’s mensen de straat op gaan na de moord van George Floyd door een politieagent in Minneapolis. Vorige maand in Brazilië protesteerden er ook massa’s mensen na een vergelijkbare gebeurtenis. Maar in Brazilië, wat aan de rand ligt van het kapitalistische systeem, is politiegeweld nog verschrikkelijker dan in Amerika.

De algemene staking in India

In India zijn de arbeiders en boeren massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de reactionaire Modi-regering. Een algemene staking is uitgeroepen om de toenemende anti-arbeiders en anti-boeren maatregelen van de regering een halt toe te roepen.

Solidariteit met de communisten in Griekenland!

De Griekse politie heeft recent met grof geweld de vreedzame demonstraties aangevallen van de Communistische Partij van Griekenland, de Communistische Jeugd van Griekenland en verschillende klassengeoriënteerde massaorganisaties. De demonstraties vonden plaats op 17 november, naar aanleiding van de herdenking van de opstand tegen de fascistische junta in 1973. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar onze Griekse zusterorganisaties.

De nalatenschap van Fidel Castro leeft voort

Op 25 november is het vier jaar geleden dat de Cubaanse revolutionair en leider Fidel Castro overleed. Hij leidde de Cubaanse revolutionairen in de strijd voor de omverwerping van het onderdrukkende regime van dictator Batista en de kapitalistische uitbuiting. Als Eerste Secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC), droeg Fidel Castro vervolgens bij aan de enorme inspanning van de Cubaanse bevolking voor de opbouw van het socialisme. Vandaag herdenken wij deze Cubaanse held.

Bijdrage CJB aan Europese bijeenkomst communistische jongerenorganisaties

Op zaterdag 7 november, de dag van het jubileum van de socialistische Oktoberrevolutie van 1917, vond een digitale bijeenkomst van 20 Europese communistische jongerenorganisaties plaats, op initiatief van de Communistische Jeugd van Turkije (TKG). Het thema van de bijeenkomst was: ‘2020: Jongeren in overleving tegen de pandemie en kapitalisme – socialisme of barbarij’. Hieronder publiceren we de bijdrage van de CJB aan de bijeenkomst.

Bezig met laden

Archief