Internationaal

Meest recente berichten

Solidariteitsverklaring n.a.v. de vernietigende bosbranden in Zuid-Europa

Terwijl de dodelijke overstromingen in West-Europa nog vers in ons geheugen zitten, hebben we de afgelopen weken de verontrustende beelden gezien van de catastrofale branden in Turkije, Griekenland, Algerije, Italië, andere landen in Zuid-Europa en ook elders in de wereld. Als gevolg van de branden hebben meerdere mensen hun leven verloren, zijn vele huizen afgebrand en zijn grote natuurgebieden verwoest. Terwijl de bosbranden voortduren, worden mensen in verschillende van deze landen bovendien geconfronteerd met vernietigende overstromingen, die in Turkije zelfs tientallen mensenlevens hebben geëist.

Uitsluiting verkiezingsdeelname Duitse Communistische Partij (DKP) door gerechtshof van tafel geveegd

De Duitse staat probeerde een verkapt partijverbod tegen de Duitse Communistische Partij (DKP) in te voeren, door de partij uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen die in september zullen plaatsvinden en de status als politieke partij af te nemen. Er zijn talloze solidariteitsacties georganiseerd in Duitsland maar ook internationaal. De DKP is naar de rechter gestapt en het federale gerechtshof heeft de DKP gelijk gegeven: de partij mag meedoen aan de verkiezingen en moet worden erkend als politieke partij.

Donatiecampagne Cuba!

De coronapandemie heeft al ruim een jaar de wereld in haar greep. Afgelopen jaar, toen de pandemie hard toesloeg in Italië en het gezondheidsstelsel overbelast raakte, stuurde de socialistische regering van Cuba een vliegtuig vol artsen en verpleegkundigen om de Italianen te ondersteunen. Niet omdat ze hier iets voor terug wilden hebben maar omdat de Cubanen op basis van internationale solidariteit handelen. Nu is het moment aangekomen om onze solidariteit te tonen.

Cuba zal zegevieren!

De communistische- en arbeiderspartijen veroordelen alle opgezette provocaties en ondermijnende activiteiten van contrarevolutionaire groepen binnen en buiten Cuba, met als doel een beeld van destabilisatie te creëren om daarmee de imperialistische interventie tegen Cuba en het Cubaanse volk te rechtvaardigen. Hiervoor worden problemen aangehaald die zijn veroorzaakt door het aanscherpen van het misdadige embargo van de VS, en verergerd door de omstandigheden van de COVID-19 pandemie!

Solidariteit met de Duitse Communistische Partij (DKP)!

De NCPN en de CJB veroordelen de gevaarlijke ontwikkelingen in Duitsland waarbij onze zusterpartij, de Duitse Communistische Partij (DKP) het onmogelijk wordt gemaakt om deel te nemen aan de Bondsdagverkiezingen in september en zelfs hun status als politieke partij dreigen te verliezen.

De contrarevolutionairen op Cuba en hun doelen

Het nieuws over Cuba in Nederland wordt momenteel gedomineerd door berichten over de protesten op het eiland. De Nederlandse burgerlijke media kunnen hierover nauwelijks hun vreugde verbergen en het gehele propaganda-apparaat wordt gebruikt om de smerigste verdraaiingen over de situatie in Cuba de wereld in te slingeren. Wat er werkelijk aan de hand is, is dat contrarevolutionaire krachten een poging doen om het socialisme in Cuba de nek om te draaien, net nu Cuba in een uiterst moeilijke situatie zit in verband met de coronapandemie. Zij sporen de werkende mensen aan om tegen hun belang in mee te gaan in hun plannen om de opgebouwde arbeidersmacht te breken. De werkende klasse in Nederland moet zich niet laten verleiden om mee te gaan in het anticommunisme van de EU, VS en Cubaanse reactionairen. Zij willen wederom van Cuba een oligarchenspeeltuin maken waarbij de burgerij geniet van casino’s, countryclubs en prostitutie terwijl de Cubaanse bevolking gebukt gaat onder kapitalistische uitbuiting.

Begroeting NCPN aan 21ste Congres Communistische Partij van Griekenland

De Communistische Partij van Griekenland (KKE) hield van 24 tot 27 juni haar 21ste Congres. Het Congres trad afgelopen donderdag af met een grootse openingsbijeenkomst en een voorstelling met Griekse en internationale politieke muziek (zie hieronder een korte video met hoogtepunten). Er is een periode van vijf maanden aan voorafgegaan waarin de congresstukken uitvoerig zijn besproken. Het Congres heeft unaniem de politieke besluiten aangenomen. Komende periode zullen we daar passages uit vertalen. Hieronder publiceren we de begroeting die de NCPN stuurde naar de KKE voor het 21ste Congres.

Massale staking tegen nieuwe arbeidswet in Griekenland

Duizenden werkers vulden afgelopen donderdag de straten van Athene en tientallen andere steden in Griekenland, tijdens een grootse staking tegen de nieuwe arbeidswetgeving, die georganiseerd werd door het klassengeoriënteerde vakbondsfront PAME. De nieuwe wet komt neer op de afschaffing van de 8-urige werkdag. Bovendien bevat de wet verdere inperking van arbeidsrechten en vakbondsvrijheden. De wet werd gisteren aangenomen in het parlement, maar de massale staking laat zien dat de werkers klaar zijn om de strijd door te zetten, zodat de werkgevers niet de kans krijgen om de wet in de praktijk in te voeren.

Bezig met laden

Archief