Internationaal

Meest recente berichten

Verkiezingen in Brazilië

Eerder dit jaar hebben wij in het artikel ‘Brazilië: versla Bolsonaro en schaf het kapitalisme af’ een beknopte schets gemaakt van de situatie in het land sinds 2013. In dit artikel bespreken we de resultaten van de recente verkiezingen en de zorgwekkende situatie die de arbeidersklasse in Brazilië dagelijks ervaart.

Bijdrage CJB bij zomerkamp CJC

Van 17 tot 21 augustus bracht een delegatie van de CJB een bezoek aan het zomerkamp van onze zusterorganisatie, het Collectief van Communistische Jongeren (CJC). De CJB heeft een bijdrage geleverd aan de internationale ronde tafel bij het zomerkamp, waarin Kevin ingaat over de strijd en de problemen van werkloze, studerende en werkende jongeren in Nederland.

CJB blikt terug op inspirerend Zomerkamp

Na twee jaar covid-pandemie hield de CJB van 16 t/m 18 september haar zomerkamp, op een mooie locatie in Brabant midden in de natuur. Leden en sympathisanten van de CJB kwamen vanuit alle windstreken naar het zuiden van ons land om zich een weekend onder te dompelen in de theorie en praktijk van het marxisme-leninisme. De inhoud van het kamp werd gevuld door scholingen over verschillende actuele thema’s, een politiek café met als gast de communistische ‘veteraan’ en lid van het Partijbestuur (PB) van de NCPN Job Pruijser en bijdragen van internationale gasten over de strijd van jongeren in hun landen. Maar er was ook tijd voor veel gezelligheid. Er werd inspiratie en motivatie opgedaan om door te gaan met onze strijd.

CJB bij zomerkamp CJC in Madrid

Van 17 tot 21 augustus bracht een delegatie van de CJB een bezoek aan het zomerkamp van onze zusterorganisatie, de CJC. Aan het kamp namen zo’n 200 communistische jongeren uit heel Spanje deel. De CJB maakte onderdeel uit van de internationale delegatie die verder bestond uit jonge communisten uit Italië (FGC), Frankrijk (UJC), Griekenland (KNE), Cyprus (EDON) en de Westerse Sahara (UJSARIO).

De eerste Cubaanse Communistische Partij: eenheid en continuïteit

Op 16 augustus 1925 werd de Cubaanse Communistische Partij opgericht, de politieke en ideologische voorloper van de huidige Communistische Partij van Cuba (PCC). In het onderstaande artikel gaat het team van de Cubaanse ambassade in op deze historische ontwikkeling en de onmisbare rol van de PCC in de hedendaagse strijd van het Cubaanse volk voor een betere toekomst.

CJB bij anti-imperialistisch kamp Griekse communistische jongeren

Een delegatie van de CJB bracht ruim een week lang bezoek aan Griekenland. De delegatie nam deel aan het 31ste anti-imperialistische kamp van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE), waar duizenden Griekse jongeren uit het hele land samenkomen. In de dagen daarna nam de delegatie van de CJB deel aan een internationale school die door de KNE was georganiseerd, en werden waardevolle inzichten en ervaringen uitgewisseld met de Griekse en andere aanwezige zusterorganisaties.

69 jaar sinds de nationale opstand in Cuba

Dit artikel is geschreven door de Ambassade van Cuba in Nederland, ter herdenking van de Dag van de Nationale Opstand in Cuba. Op 26 juli is het 69e verjaardag van de bestorming van de Moncada en Carlos Manuel de Céspedes kazernes, die het startschot gaven voor de Cubaanse revolutie die zes jaar later in 1959 zou zegevieren.

Vrede – een klassenvraagstuk!

De NAVO-landen hebben vele miljarden aan wapens naar Oekraïne gestuurd, maar vrede is niet dichterbij gekomen. Het lijkt er eerder op dat de oorlog verder is geëscaleerd tot een nog bloediger gevecht. De invasie van Oekraïne door Rusland, en het conflict in Oekraïne lijken nu een nieuwe fase in te gaan sinds de Russische inname van de steden Severodonetsk en Lysytsjansk, en daarmee de gehele Luhansk-provincie; één van de twee provincies van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.

Bezig met laden

Archief