CJB viert haar twintigjarig bestaan, de vruchten van twee decennia strijd

Zo’n twintig jaar geleden was het voor velen waarschijnlijk ondenkbaar dat een bijeenkomst zoveel jonge communisten bij elkaar zou kunnen brengen. Na de bedwelmende, op winst beluste roes van de jaren negentig was het in sommige kringen al aanvaard dat het einde van de geschiedenis was aangebroken. De aanwezigen van de twintigjarige viering van de Communistische Jongeren Beweging (CJB) weten wel beter. Sinds die roerige jaren negentig zijn de tegenstellingen van het kapitalisme nooit weggegaan. Integendeel, ze worden met de dag groter. Onder deze omstandigheden is het socialisme-communisme de enige oplossing voor een leefbare toekomst. Daarom kwamen meer dan honderd kameraden op een zonnige nazomerdag bijeen om de strijd voor de toekomst met optimistische ijver voort te zetten. 

Lees verder

CJB bij het CENA-kamp 2023 van de WFDY in Belgrado

Een nieuwe editie van het CENA-kamp vond plaats tussen 28 en 30 juli in Belgrado. Het CENA (Comité Europa en Noord-Amerika) is een regionaal overlegorgaan van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY). De editie van 2023 had als thema ‘Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede’. Tijdens de bijeenkomst stond de NAVO-top van juli in Vilnius centraal en werd er besproken welke invloed deze had op het leven van jonge werkers en studenten. Daarnaast hadden we het over de verscherping van kapitalistische tegenstellingen en de escalatie van conflicten in de wereld.

Lees verder

Handen af van de Communistische Partij van Venezuela!

De Venezolaanse regering voert de aanval op de Communistische Partij van Venezuela (PCV) op. In een poging de PCV illegaal te verklaren, heeft het hooggerechtshof de onrechtmatige beslissing genomen een nieuwe leiding aan te stellen, bestaande uit mensen die aangestuurd worden door de sociaaldemocratische PSUV-regering en die geen PCV-leden zijn. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar de PCV, in een videoboodschap opgenomen tijdens het CJB zomerkamp.

Lees verder

De moord op Nahel Marzouk in Frankrijk

In de ochtend van 27 juni 2023 werd Nahel Marzouk, een 17-jarige tiener van Algerijns-Franse afkomst, doodgeschoten door agenten die hem aanhielden toen hij met zijn auto op een busbaan reed in Nanterre, Parijs. De politie bracht een verklaring uit na de moord, gevuld met leugens over het voorval. Ze beweerden dat de tiener had geprobeerd de agenten omver te rijden, maar een video van een getuige verscheen op sociale media, waarbij te zien was dat dit niet klopt. Beide agenten trokken hun wapens nadat ze gevraagd hadden om zijn rijbewijs, zonder enige aanwijzing van een dreiging, en een van de agenten besloot hem dood te schieten.

Lees verder

Verklaring over doodsbedreigingen van de Kononovich broers door het Oekraïense regime

De CJB veroordeelt de doodsbedreigingen en de vervolging van de Kononovich broers en andere communisten door het reactionaire Oekraïense regime. Mikhail Kononovich werd als secretaris van de Oekraïense communistische jongerenorganisatie (LCSYU), samen met zijn broer Alexander, eveneens kaderlid van de LCSYU, in 2022 gearresteerd, gemarteld en lange tijd gevangengehouden. Momenteel zitten ze in huisarrest en worden ze geconfronteerd met doodsbedreigingen door de politie.

Lees verder

Kapitalisme en geestelijke gezondheid

De afgelopen jaren is er meer aandacht voor psychische problemen. Zo’n 17% van de werkende mensen vertoont burn-outverschijnselen. Het is dan ook geen toeval dat werkdruk en werkstress belangrijke strijdpunten zijn bij stakingen en acties in de afgelopen periode, naast natuurlijk loonsverhogingen om de inflatie het hoofd te bieden en andere arbeidsvoorwaarden. Ook onder jongeren is er een grote toename aan problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Recent kondigde Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een hervorming aan om de psychologische hulp voor jongeren te ‘begrenzen’, omdat er sprake zou zijn van een ‘grenzeloze groei’. De echte vraag is natuurlijk waarom die groei zich voordoet, bij zowel jongeren als volwassenen. De mensen die lijden aan een psychische aandoening en hun gezinnen worden geconfronteerd met talloze problemen, zoals beperkingen in de voorzieningen, uitgaven en onbegrip door negatieve voorstellingen en stereotypen die nog altijd rondzweven in de maatschappij.

Lees verder

Griekse communistische jongeren (KNE) opnieuw de grootste bij studentenverkiezingen

Op 10 mei vonden in Griekenland verkiezingen plaats op universiteiten in het hele land voor de studentenraden. Daarbij wist de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) een belangrijke overwinning te behalen. De lijst van de KNE, ‘Panspoudastiki KS’ (Studenten Samenwerkingsbeweging), werd voor het tweede jaar op rij de grootse, met 35,15% van de stemmen. Hiermee versterkt ‘Panspoudastiki KS’ haar positie ten opzichte van vorig jaar, met meer stemmen in zowel absolute aantallen als procentueel.

Lees verder

De overwinning van Girón, was de eerste nederlaag van het imperialisme in Latijns-Amerika

19 april 1961 betekende het een grote overwinning voor de Cubaanse Revolutie, hoewel het veel waardevolle levens kostte van dappere revolutionaire strijders. Voor het Cubaanse volk en hun ontluikende Revolutie betekende het verdedigen van de soevereiniteit van het land, de heilige grond van het vaderland, het verdedigen van de belangen van het land, hun idealen en hun socialistische proces.

Lees verder

Herdenking Spanjestrijders 2023 – na drie jaar afwezigheid nog altijd standvastig en antifascistisch

Op 14 april organiseerde de stichting Spanje 36-39 na drie jaar afwezigheid door COVID een nieuwe herdenking om de Spaanse burgeroorlog en in het bijzonder de Nederlandse antifascistische vrijwilligers in dit conflict te eren. 700 Nederlandse vrijwilligers reisden af naar Spanje in 1936 om de toenmalige revolutionaire Spaanse republiek bij te staan tegen het fascisme van Francisco Franco. Ruim 30 mensen kwamen in Amsterdam Noord naast het Spaanse burgeroorlog monument bij elkaar om de strijd te herdenken en te vieren.  

Lees verder
Bezig met laden

Archief