Internationaal

Meest recente berichten

Over de stakingen en demonstraties van de arbeidersklasse van Kazachstan

Samen met communistische partijen uit de hele wereld, uit de NCPN haar solidariteit met de bevolking van Kazachstan in de onderstaande verklaring. Deze verklaring is uitgebracht onder de titel: ‘Gezamenlijke verklaring van communistische en arbeiderspartijen over de waardevolle ervaring van de grote stakingen en demonstraties van de arbeidersklasse en het volk van Kazachstan.’

Fidel blijft inspireren

Vandaag (25/11/2021) is het vijf jaar geleden dat de Cubaanse revolutionair en leider Fidel Castro overleed. Hij leidde de Cubaanse revolutionairen in de strijd voor de omverwerping van het onderdrukkende regime van dictator Batista en de kapitalistische uitbuiting. Als Eerste Secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC), droeg Fidel Castro vervolgens bij aan de enorme inspanning van de Cubaanse bevolking voor de opbouw van het socialisme. Vandaag herdenken wij deze Cubaanse held.

Oekraïense communiste Tamila Yabrova overleden

Tamila Yabrova overleed op 3 september op 92-jarige leeftijd. In de Communistische Partij van de Sovjet-Unie streed zij tegen het opportunisme, en na de contrarevolutie heeft zij zich volledig ingezet voor de wederopbouw van de communistische beweging in Oekraïne en internationaal. De NCPN heeft het onderstaande condoleancebericht gestuurd naar de Unie van Communisten in Oekraïne n.a.v. het overlijden van de Oekraïense communiste Tamila Yabrova.

Griekse componist Mikis Theodorakis overleden

Op 96-jarige leeftijd overleed vandaag de Griekse componist Mikis Theodorakis. Zijn muziek en zijn leven zijn verbonden met de strijd van de arbeidersklasse in Griekenland en wereldwijd voor een betere wereld. Hij componeerde muziek voor teksten van veel belangrijke progressieve dichters uit de 20ste eeuw. In het Nederlands zong Liesbeth List liederen van Theodorakis. List zong onder andere de prachtige Mauthausen liederencyclus, waarvan de tekst is geschreven door Iakovos Kambanellis, die door de Nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen was gevangengezet. Theodorakis was altijd politiek betrokken, waaronder ook jarenlang bij de Communistische Partij van Griekenland (KKE), en is daarvoor ook meerdere keren gevangengezet en gemarteld.

Solidariteitsverklaring n.a.v. de vernietigende bosbranden in Zuid-Europa

Terwijl de dodelijke overstromingen in West-Europa nog vers in ons geheugen zitten, hebben we de afgelopen weken de verontrustende beelden gezien van de catastrofale branden in Turkije, Griekenland, Algerije, Italië, andere landen in Zuid-Europa en ook elders in de wereld. Als gevolg van de branden hebben meerdere mensen hun leven verloren, zijn vele huizen afgebrand en zijn grote natuurgebieden verwoest. Terwijl de bosbranden voortduren, worden mensen in verschillende van deze landen bovendien geconfronteerd met vernietigende overstromingen, die in Turkije zelfs tientallen mensenlevens hebben geëist.

Uitsluiting verkiezingsdeelname Duitse Communistische Partij (DKP) door gerechtshof van tafel geveegd

De Duitse staat probeerde een verkapt partijverbod tegen de Duitse Communistische Partij (DKP) in te voeren, door de partij uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen die in september zullen plaatsvinden en de status als politieke partij af te nemen. Er zijn talloze solidariteitsacties georganiseerd in Duitsland maar ook internationaal. De DKP is naar de rechter gestapt en het federale gerechtshof heeft de DKP gelijk gegeven: de partij mag meedoen aan de verkiezingen en moet worden erkend als politieke partij.

Bezig met laden

Archief