CJB-Afdeling UvA

Solidariteit met gearresteerde demonstranten die hun solidariteit met de Palestijnse bevolking uiten bij de Amsterdam University College (AUC)! De onderdrukking moet stoppen.

Op 25 maart heeft de politie vijf vreedzame demonstranten gearresteerd en vele anderen met geweld onderdrukt. Ook heeft de politie geprobeerd de demonstranten aan te rijden. Op 26 maart heeft de politie weer geweld gebruikt tegen demonstranten die hun solidariteit toonden. We eisen een einde aan de huisregels van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die demonstraties en politieke bijeenkomsten verbiedt en een einde aan de onderdrukking van vreedzame demonstranten door de Nederlandse staat.

De demonstranten protesteerden tegen de banden van de UvA en de VU met Israëlische universiteiten. Het is onacceptabel dat de UvA en de VU zich niet uitspreekt tegen de genocide die wordt gepleegd door Israël, na de dood van meer dan 30.000 Palestijnen, waaronder 14.000 kinderen. Niet alleen doen de Amsterdamse universiteiten niets, maar ze roepen ook de politie op om demonstranten te onderdrukken.

Recentelijk heeft de Tweede Kamer aangifte gedaan tegen vreedzame pro-Palestina-demonstranten en de huisregels van het Tweede Kamergebouw aangescherpt, zodat demonstranten sneller uit het pand kunnen worden gezet. Dit alles omdat ze terecht een einde eisten aan de medeplichtigheid van onze regering aan de genocide in Gaza.

Er moet een einde komen aan de onderdrukking van  demonstranten. Demonstreren is een recht dat beschermd moet worden. De burgerlijke staat onderdrukt pro-Palestijnse demonstranten vanwege de belangen van de kapitalistische klasse in Nederland, in samenwerking met Israël. Het is daarom belangrijk om solidair te zijn met de onderdrukte demonstranten en de internationale zaak waar we samen voor strijden,en ons te blijven verzetten tegen de onderdrukking door de Nederlandse staat en haar medeplichtigheid aan de misdaden van Israël.