Redactie
Op woensdag 17 april deelden studenten op drie verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam gratis tampons en maandverband uit. De studenten zijn onderdeel van het ‘Actiecomité Menstruatieproducten’, dat bestaat uit zowel studenten als medewerkers van de UvA. Ze gingen in gesprek met mensen over de strijd voor gratis menstruatieproducten in elke toilet op de UvA. Maar de UvA-beveiliging heeft één van de groepen eerst uit één gebouw gezet, daarna uit een tweede, en uiteindelijk van het campusterrein getrapt. De gesprekken zouden tegen de huisregels zijn, die “uitingen van culturele, politieke en/of religieuze aard” niet toestaat.
Al jaren is er strijd voor gratis menstruatieproducten op de Universiteit van Amsterdam. Organisaties zoals ASVA Studentenvakbond, Periodic en de Centrale Studentenraad hebben hier herhaaldelijk om gevraagd. Tot nu toe heeft het bestuur van de UvA alleen als concessie zes gratis dispensers geïnstalleerd en bieden ze menstruatieproducten voor een verlaagd bedrag in automaten. Maar deze dispensers en automaten blijken vaak leeg, kapot of te weinig beschikbaar te zijn. “Het kan en moet anders!” zegt de flyer van het actiecomité, die ze aan hun medestudenten en collega’s uit hebben gedeeld.
“Zes kleine dispensers en wat automaten is verbazingwekkend weinig voor 41.000 studenten en 6.000 medewerkers verspreid over tientallen locaties, en blijkbaar mogen we het niet eens zelf uitdelen”, aldus een woordvoerder van het comité.
Het comité roept op voor hun demonstratie op 13 juni vanaf 11:30-13:00 op de Roeterseilandcampus. “Het is zeer frustrerend om van het toilet vandaan te moeten lopen, soms zelfs naar een ander gebouw, als je zoiets simpels direct nodig hebt. Ook is het vernederend dat mensen op hun studie- of werkplek überhaupt moeten betalen voor iets wat een basisvoorziening zou moeten zijn. Wij betalen nooit voor toiletpapier of zeep, dus hoezo moet dat anders zijn voor tampons of maandverband?”
Dat er veel behoefte is aan gratis menstruatieproducten blijkt uit de grootschalige reactie op de petitie van ASVA Studentenvakbond. Meer dan 1.200 studenten, werknemers en 19 organisaties op de UvA hebben de petitie ondertekend. Volgens Jan Lintsen, vicevoorzitten van het College van Bestuur zou tegemoetkomen aan de eis echter ‘buitenproportioneel’ veel kosten. Het comité is gefrustreerd over de afwijzende reactie van het bestuur. Ze wijzen erop dat de houding van het CvB in het nadeel is van vrouwen en andere groepen. “Het toont een discriminerende benadering.”
Ook wil het comité benadrukken dat de gevraagde maatregelen minder dan 0,04% van het jaarlijks UvA budget zou kosten. “Kruimels. En dan alleen zoveel met speciale dispensers, die helemaal niet nodig zijn – je kan net zo goed, en nog goedkoper, dozen met wat producten in elk toilet neerleggen”.
De studenten en medewerkers van de UvA zijn duidelijk over hun frustraties: “Gratis menstruatieproducten moeten toegankelijk zijn voor iedereen die ze nodig heeft, wanneer ze ze nodig hebben; een echte basisvoorziening!”