NCPN - Manifest

Meest recente berichten

De moord op Mahsa Amini is een teken van een verrot systeem – weg met barbarij, weg met kapitalisme!

De NCPN en CJB veroordelen de misdadige moord op de 22-jarige Mahsa Amini door de Iraanse ‘zedenpolitie’ en de repressie tegen de demonstraties van de Iraanse bevolking. Het reactionaire islamitische regime in Iran gebruikt de wrede onderdrukking en discriminatie van vrouwen om de uitbuiting van de bevolking in stand te houden. We steunen de strijd van de Iraanse bevolking tegen het regime.

De recente onthullingen van grensoverschrijdend gedrag bij the voice of holland

Er is veel ophef in de Nederlandse bevolking rondom de recente onthullingen over grensoverschrijdend gedrag binnen het televisieprogramma The Voice of Holland. Belangrijke en invloedrijke figuren in de mediasector, onder andere Jeroen Rietbergen, Martijn Nieman,  Marco Borsato en Ali B werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag richting de vrouwelijke (en in sommige gevallen minderjarige) kandidaten van het programma. Dit gedrag vond plaats tijdens de volledige looptijd van het programma. De ophef is terecht, maar de onthullingen verbazen ons niks.

Over de stakingen en demonstraties van de arbeidersklasse van Kazachstan

Samen met communistische partijen uit de hele wereld, uit de NCPN haar solidariteit met de bevolking van Kazachstan in de onderstaande verklaring. Deze verklaring is uitgebracht onder de titel: ‘Gezamenlijke verklaring van communistische en arbeiderspartijen over de waardevolle ervaring van de grote stakingen en demonstraties van de arbeidersklasse en het volk van Kazachstan.’

De ontwikkelingen in kazachstan

De NCPN en CJB zijn solidair met de stakingen en protesten van de arbeidersklasse in Kazachstan, die strijd voert tegen de uitbuiting, prijsstijgingen, werkloosheid en armoede waarmee de bevolking 30 jaar na de contrarevolutie in de USSR geconfronteerd wordt. Directe aanleiding voor de protesten waren de sterk stijgende gasprijzen. De protesten begonnen in de olie-industrierijke regio Zjanaozen, waar de werkers worden uitgebuit, o.a. door Amerikaanse en Europese monopolies.

NCPN en CJB wensen een strijdbaar 2022

We willen alle arbeiders een goed en strijdvaardig 2022 wensen. Het zal een jaar worden waarin de solidariteit tussen, en de strijd van, de arbeidersklasse nog belangrijker wordt dan dit jaar. De eerste indicaties van een kapitalistische crisis tekenden zich al af, maar covid-19 heeft dit proces in een sneltreinvaart gebracht. Ook in 2022 zullen wij daar de gevolgen van gaan voelen. Op het moment wordt de klap van de crisis nog verzacht door de regelingen van de regering die erop gericht zijn om de ondernemers een hand boven het hoofd te houden en de koopkracht enigszins op peil te houden. De stijgende inflatie is echter een teken dat dat steeds minder goed lukt. We kunnen verwachten dat de rekening voor de crisis weer bij de arbeidersklasse neer wordt gelegd.

Over de ontwikkelingen omtrent de pandemie, de nieuwe maatregelen en de discussie over 2G

Opnieuw lijden duizenden mensen aan de gevolgen van corona-infectie, zijn de ziekenhuizen overbelast en wordt de reguliere zorg afgeschaald met grote gevolgen voor alle mensen die zorg nodig hebben. De voortdurende pandemie en de effecten daarvan op het sociale leven heeft ook grote gevolgen op de geestelijke gezondheid van veel mensen. De regering komt weer met halfslachtige maatregelen die hoofdzakelijk de vrijetijdsbesteding raken en vooral moeten waarborgen dat het geld van het grootkapitaal blijft rollen. Tegelijkertijd schuift de regering de verantwoordelijkheid van zich af onder het mom van de ‘individuele verantwoordelijkheid’ en wordt de discussie over ‘2G’ aangewakkerd, als nieuwe schijnoplossing van een regering die weigert de pandemie effectief te bestrijden.

Bezig met laden

Archief