Mo

Afgelopen maand op 17 mei zette CJB Gelderland tenten op de Radboud Universiteit om meer betaalbare huisvesting voor studenten te eisen. De actie had als doel om duidelijk te maken aan zowel de universiteit als de gemeente dat de huidige situatie onhoudbaar is. De tekorten in studentenhuisvesting worden steeds groter in Nijmegen, terwijl de plannen van de gemeente zich niet aanpassen aan deze groeiende woningnood. Sterker nog, de gemeente beschouwt het als acceptabel als er 400 studenten uiteindelijk zonder kamer zitten, omdat het een ‘gezonde druk op de woningmarkt’ zou leveren.

In realiteit zorgt het er alleen maar voor dat er mensen zonder goede huisvesting zitten en de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden. CJB Gelderland vindt het onacceptabel dat veel studenten kamerloos blijven en dat internationale studenten zelfs op straat moeten slapen in de piekmomenten aan het begin van het collegejaar. eschouwt het als acceptabel als er 400 studenten uiteindelijk zonder kamer zitten, omdat het een ‘gezonde druk op de woningmarkt’ zou leveren. In realiteit zorgt het er alleen maar voor dat er mensen zonder goede huisvesting zitten en de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden. CJB Gelderland vindt het onacceptabel dat veel studenten kamerloos blijven en dat internationale studenten zelfs op straat moeten slapen in de piekmomenten aan het begin van het collegejaar.

Tijdens de actie zijn we met studenten in gesprek gegaan over hoe zij de woningnood ervaren en welk effect het op hen heeft. Veel van hen geven aan dat ze ofwel geen kamer vinden of genoegen moeten nemen met hoge huurprijzen en corrupte huisbazen. We hebben studenten gevraagd hun klachten en problemen op te schrijven en op ons bord van huurzondes te nagelen, zodat wij de gemeente, de universiteit, en alle huisjesmelkers duidelijk kunnen maken hoeveel studenten in de kou worden gezet. Daarnaast werden studenten ingelicht over hun rechten als huurder, en wat ze kunnen doen als deze geschonden worden. Dit deden we door samen met ze te kijken naar hoeveel je maximaal voor een studentenkamer mag betalen en uit te leggen hoe je een huurverhoging kan weigeren. Al met al kijkt afdeling Gelderland terug op een geslaagde actie waar we veel studenten hebben kunnen spreken over hun problemen en sommigen zelfs ook direct hebben kunnen helpen.

Onder het kapitalisme zullen we nooit een duurzame, betaalbare volkshuisvesting bereiken. De verhalen die we verzameld hebben van studenten laten dit nogmaals zien. Zo lang huisvesting wordt gebruikt als investeringsmiddel om het kapitaal van internationale vastgoedmonopolies te spekken, kan langdurig goede volkshuisvesting niet bereikt worden. De oplossing voor deze wooncrisis moeten we zoeken in het socialisme-communisme. Alleen met een centraal geplande economie en daarmee de onteigening van huisjesmelkers en speculanten kunnen goede huisvesting en lage huur garanderen. Deze strijd zullen wij dan ook blijven strijden en CJB Gelderland is al bezig met het plannen van vervolgacties. Wil jij ook strijden voor een betere volkshuisvesting en tegen het kapitalisme? Sluit je aan en wordt lid!

* Mo is bestuurder bij de studentenvakbond in Nijmegen, en lid van de Werkgroep Studentenstrijd van de CJB en van het afdelingsbestuur van CJB Gelderland.