Commissie Internationaal van het AB van de CJB

De CJB veroordeelt de doodsbedreigingen en de vervolging van de Kononovich broers en andere communisten door het reactionaire Oekraïense regime. Mikhail Kononovich werd als secretaris van de Oekraïense communistische jongerenorganisatie (LCSYU), samen met zijn broer Alexander, eveneens kaderlid van de LCSYU, in 2022 gearresteerd, gemarteld en lange tijd gevangengehouden. Momenteel zitten ze in huisarrest en worden ze geconfronteerd met doodsbedreigingen door de politie.

In een nieuw uitgebrachte video verklaren de jonge Oekraïense communisten dat een actieve politieagent herhaaldelijk naar hun huis is gekomen en dreigt hen te vermoorden. Onlangs plaatste de agent op Facebook een openbare oproep om de broers te vermoorden, waarbij het huisadres waar de broers gevangen worden gehouden werd verspreid. Zoals de broers aangeven: “Wij staan onder huisarrest, we kunnen nergens heen, we zitten gevangen, in de val, terwijl de macht, het regime, dit goed weet. Via Facebook doen ze (de politie) een beroep op de publieke opinie: ‘Laten we de Kononovich broers vermoorden en niemand zal iets overkomen…’”

Sinds de reactionaire Maidan coup in 2014 heeft het Oekraïense regime de aanval op vakbonden en communisten geopend. De communistische partij werd verboden. In 2021 volgde het verbod op een groot aantal oppositiepartijen door het reactionaire Zelensky regime. Openlijk fascistische krachten spelen hierin een belangrijke rol, waaronder het Azov-bataljon dat officieel opgenomen is in het Oekraïense leger.

De CJB veroordeelt deze doodsbedreigingen door het reactionaire Oekraïense regime, dat de belangen van het barbaarse kapitalisme vertegenwoordigt. De Oekraïense bevolking wordt geteisterd door de imperialistische oorlog als gevolg van de strijd om markten, grondstoffen en transportroutes tussen Rusland en zijn bondgenoten enerzijds, en de NAVO, VS, EU en hun bondgenoten anderzijds. Het reactionaire regime, dat medeplichtig is aan de imperialistische oorlog waarin het land is beland, probeert ieder verzet vanuit de arbeidersklasse en de jongeren tegen de repressie van de arbeidersbeweging de kop in te drukken. 

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van onze kameraden Alexander en Mikhail. De CJB, die lid is van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDJ), ondersteunt hierin de WFDJ-campagne voor hun onmiddellijke vrijlating.

Solidariteit met de communisten van Oekraïne, met de arbeidersklasse van Oekraïne!

Weg met anticommunisme, handen af van de communisten!