CJB viert haar twintigjarig bestaan, de vruchten van twee decennia strijd

Zo’n twintig jaar geleden was het voor velen waarschijnlijk ondenkbaar dat een bijeenkomst zoveel jonge communisten bij elkaar zou kunnen brengen. Na de bedwelmende, op winst beluste roes van de jaren negentig was het in sommige kringen al aanvaard dat het einde van de geschiedenis was aangebroken. De aanwezigen van de twintigjarige viering van de Communistische Jongeren Beweging (CJB) weten wel beter. Sinds die roerige jaren negentig zijn de tegenstellingen van het kapitalisme nooit weggegaan. Integendeel, ze worden met de dag groter. Onder deze omstandigheden is het socialisme-communisme de enige oplossing voor een leefbare toekomst. Daarom kwamen meer dan honderd kameraden op een zonnige nazomerdag bijeen om de strijd voor de toekomst met optimistische ijver voort te zetten. 

Lees verder

CJB bij het CENA-kamp 2023 van de WFDY in Belgrado

Een nieuwe editie van het CENA-kamp vond plaats tussen 28 en 30 juli in Belgrado. Het CENA (Comité Europa en Noord-Amerika) is een regionaal overlegorgaan van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY). De editie van 2023 had als thema ‘Nee tegen de NAVO, ja tegen vrede’. Tijdens de bijeenkomst stond de NAVO-top van juli in Vilnius centraal en werd er besproken welke invloed deze had op het leven van jonge werkers en studenten. Daarnaast hadden we het over de verscherping van kapitalistische tegenstellingen en de escalatie van conflicten in de wereld.

Lees verder

CJB-zomerkamp 2023: ‘wortelen onder jongeren in de strijd voor het socialisme!’

Van vrijdag 11 augustus tot en met 13 augustus organiseerde de Communistische Jongerenbeweging (CJB) een zomerkamp in de Gelderse bossen. Het was een leerzaam en inspirerend weekend dat de leden heeft gesterkt in hun vermogen om de uitdagingen van het kapitalisme het hoofd te bieden. Evenementen zoals deze zijn niet alleen belangrijk voor de moraal onder kameraden. Het weekend stond in het teken van een aantal scholingen met uiteenlopende onderwerpen die ons kunnen helpen in het begrijpen van de problemen die voortkomen uit het kapitalisme. Veel lof is er voor de organisatie en de sprekers die een kwalitatief hoogstaand programma hebben gefaciliteerd dat men bij geen andere beweging terugvindt.

Lees verder

Schiphol: beperkt met beperking

Met meer dan 70 miljoen passagiers die elk jaar door haar poorten passeren en meer dan 300.000 voorspelde vliegtuigbewegingen voor 2023, is Schiphol een van de drukste luchthavens ter wereld. Een bruisend centrum voor zaken en leven. Ondanks dit klaagt de stewardess van Norwegian Airlines over het gebrek aan zorg terwijl ze tegen de trolley bij de vliegtuigdeur leunt.

Lees verder

Big Business met Nazi-Duitsland

Op woensdag 15 maart organiseerde de afdeling Amsterdam van de CJB een interview en lezing met de auteur en historicus Jacques Pauwels met het thema: ‘Big Business met Nazi-Duitsland’. Valerie, lid van de Commissie Antiracisme en Antifascisme van de NCPN en CJB gaf een inleiding. Zij sprak daarin over de historische context van het ontstaan van het fascisme. Jacques, auteur van onder andere: Big Business met Nazi-Duitsland, De Groote Klassenoorlog 1914-1918 en De grote mythen van de moderne geschiedenis, vertelde over het verband tussen het grootkapitaal en het fascisme in Nazi-Duitsland. Ook werd er verteld over de grote mythen van de verhouding tussen de Sovjet-Unie en de westerse geallieerden aan de ene kant en de fascistische mogendheden aan de andere.

Lees verder

Herdenking Spanjestrijders 2023 – na drie jaar afwezigheid nog altijd standvastig en antifascistisch

Op 14 april organiseerde de stichting Spanje 36-39 na drie jaar afwezigheid door COVID een nieuwe herdenking om de Spaanse burgeroorlog en in het bijzonder de Nederlandse antifascistische vrijwilligers in dit conflict te eren. 700 Nederlandse vrijwilligers reisden af naar Spanje in 1936 om de toenmalige revolutionaire Spaanse republiek bij te staan tegen het fascisme van Francisco Franco. Ruim 30 mensen kwamen in Amsterdam Noord naast het Spaanse burgeroorlog monument bij elkaar om de strijd te herdenken en te vieren.  

Lees verder

Stress, depressie en verslaving

Het leven in een kapitalistische samenleving is een leven vol stress, hoge verwachtingen en vervreemding. Er zijn veel jongeren die hierom afleiding of een uitweg zoeken in drank, drugs, gokken en andere verslavende zaken. Hoe komt het dat het kapitalisme deze narigheid veroorzaakt, hoeveel mensen lijden er onder een verslaving en wat kunnen we er aan doen?

Lees verder
Bezig met laden

Archief