CJB

Meest recente berichten

Kapitalisme en geweld tegen vrouwen gaan hand in hand!

Op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen op 25 november zijn CJB'ers uit meerdere afdelingen de straten opgegaan. In lokale comités werden er manifestaties en demonstraties georganiseerd, om te wijzen op het belang van de strijd tegen geweld tegen vrouwen en te laten zien dat deze strijd alleen samen kan gaan met de strijd voor het socialisme. Deze toespraak werd naar aanleiding van deze acties geschreven.

Politie intimideert 16-jarige scholier die antifascistische posters plakt

De CJB veroordeelt het politieoptreden van agenten in Zuid-Holland. Een 16-jarige scholier was op een vrij aanplakbord CJB-posters aan het ophangen. Op de posters staat de bekende communistische verzetsstrijder Hannie Schaft en de leus ‘nooit meer fascisme’. Hij had ook posters met de leus ‘solidariteit met het Palestijnse volk’. Politieagenten stelden vragen over de posters. Ze gaven aan dat er met de posters geen probleem was. Maar toen de agenten hoorden dat de poster van de CJB was, kwam er ineens een identiteitscontrole.

De moord op Mahsa Amini is een teken van een verrot systeem – weg met barbarij, weg met kapitalisme!

De NCPN en CJB veroordelen de misdadige moord op de 22-jarige Mahsa Amini door de Iraanse ‘zedenpolitie’ en de repressie tegen de demonstraties van de Iraanse bevolking. Het reactionaire islamitische regime in Iran gebruikt de wrede onderdrukking en discriminatie van vrouwen om de uitbuiting van de bevolking in stand te houden. We steunen de strijd van de Iraanse bevolking tegen het regime.

Bijdrage CJB bij zomerkamp CJC

Van 17 tot 21 augustus bracht een delegatie van de CJB een bezoek aan het zomerkamp van onze zusterorganisatie, het Collectief van Communistische Jongeren (CJC). De CJB heeft een bijdrage geleverd aan de internationale ronde tafel bij het zomerkamp, waarin Kevin ingaat over de strijd en de problemen van werkloze, studerende en werkende jongeren in Nederland.

CJB blikt terug op inspirerend Zomerkamp

Na twee jaar covid-pandemie hield de CJB van 16 t/m 18 september haar zomerkamp, op een mooie locatie in Brabant midden in de natuur. Leden en sympathisanten van de CJB kwamen vanuit alle windstreken naar het zuiden van ons land om zich een weekend onder te dompelen in de theorie en praktijk van het marxisme-leninisme. De inhoud van het kamp werd gevuld door scholingen over verschillende actuele thema’s, een politiek café met als gast de communistische ‘veteraan’ en lid van het Partijbestuur (PB) van de NCPN Job Pruijser en bijdragen van internationale gasten over de strijd van jongeren in hun landen. Maar er was ook tijd voor veel gezelligheid. Er werd inspiratie en motivatie opgedaan om door te gaan met onze strijd.

CJB bij zomerkamp CJC in Madrid

Van 17 tot 21 augustus bracht een delegatie van de CJB een bezoek aan het zomerkamp van onze zusterorganisatie, de CJC. Aan het kamp namen zo’n 200 communistische jongeren uit heel Spanje deel. De CJB maakte onderdeel uit van de internationale delegatie die verder bestond uit jonge communisten uit Italië (FGC), Frankrijk (UJC), Griekenland (KNE), Cyprus (EDON) en de Westerse Sahara (UJSARIO).

Verklaring NCPN/CJB over schandalige situatie vluchtelingen in Ter Apel

De NCPN en CJB veroordelen de verschrikkelijke toestand waarin 700 vluchtelingen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel op dit moment verkeren. De Nederlandse regering heeft Ter Apel verandert in een nieuw “Moria”. Deze toestand is het resultaat van het beleid van de imperialistische EU en de Nederlandse regering: enerzijds met de imperialistische interventies en oorlogen die de vluchtelingenstromen creëren, anderzijds met het inhumane vluchtelingen- en immigratiebeleid. Daarin staat niet de bescherming van mensenrechten centraal, maar wordt vooral gekeken welke vluchtelingen en migranten economisch nodig zijn voor het kapitaal.

Verklaring CJB over uitsluiten communisten tijdens studenten intromarkt Utrecht

Dit jaar zal de CJB op de intromarkten van verschillende introductieweken van universiteiten en hogescholen staan door het land heen. Het bestuur van UIT, van de Utrechtse introweek, heeft echter besloten om ons uit te sluiten van deelname onder het vage voorwendsel van de oorlog in Oekraïne. De CJB veroordeelt dit discriminerende en anticommunistische besluit van het UIT-bestuur, dat past in een algemenere context van toenemend anticommunisme.

De eerste Cubaanse Communistische Partij: eenheid en continuïteit

Op 16 augustus 1925 werd de Cubaanse Communistische Partij opgericht, de politieke en ideologische voorloper van de huidige Communistische Partij van Cuba (PCC). In het onderstaande artikel gaat het team van de Cubaanse ambassade in op deze historische ontwikkeling en de onmisbare rol van de PCC in de hedendaagse strijd van het Cubaanse volk voor een betere toekomst.

Bezig met laden

Archief