CJB

Meest recente berichten

Film: 80 jaar februaristaking

Gisteren ging de film over de heldhaftige Februaristaking van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) in première. Vanwege de geldende COVID-19 restricties is er dit jaar voor gekozen om geen publieke bijeenkomst te organiseren maar een filmproductie. Voor degenen die de film hebben gemist is er nog steeds de mogelijkheid via YouTube de film te kijken.

Posteractie op Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Vandaag, 25 November, is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Dit jaar plakten we posters door het hele land om voor deze dag aandacht te vragen. De dag is in het leven geroepen als herdenking voor de moord op drie vrouwelijke politiek activisten in de Dominicaanse Republiek op 25 november 1960. Zij hadden zich verzet tegen de extreemrechtse dictator Trujillo die door de Verenigde Staten, Nederland en andere imperialistische landen werd gesteund. Maar waarom is het vandaag nog nodig in Nederland te strijden tegen geweld tegen vrouwen? Cijfers van verschillende onderzoeksbureaus, zoals het CBS, tonen aan dat geweld tegen vrouwen ook vandaag in Nederland nog een serieus probleem is, vooral voor werkende vrouwen.

Inspirerende CJB ledenvergadering legt koers vast voor de komende drie jaar

Onlangs organiseerde de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) haar Algemene Ledenvergadering (ALV). De ALV werd georganiseerd met als doel om belangrijke politieke besluiten te nemen voor de komende drie jaar, nieuwe statuten vast te leggen en het handelen van de beweging kritisch tegen het licht te houden. Ook werd een nieuw Algemeen Bestuur (AB) verkozen . De CJB zit zowel kwalitatief als kwantitatief in de lift en deze ALV bewees dat haar leden actief bij willen dragen aan de koers van de beweging.

Tweede golf: werkers, studenten en scholieren in onzekerheid, maar regering bekommert zich enkel om het grootkapitaal

Het aantal ziekenhuisopnamen en doden door corona neemt in rap tempo toe. Ondertussen voelen steeds meer mensen de gevolgen van de nieuwe economische crisis. Onder werkers, studenten en scholieren is er grote onzekerheid over de tweede golf en de economische crisis, evenals wat dit zal betekenen voor hun werk of opleiding. De regering weigert echter oplossingen te bieden en laat alles over aan de ‘individuele verantwoordelijkheid’. Alleen het grootkapitaal kan rekenen op ruimhartige steun.

Groningen, Gaswinning en Socialisme

De afgelopen tien jaar is er veel geprotesteerd in de provincie Groningen. Er werd geprotesteerd voor erkenning, respect en een oplossing voor de problemen in de provincie rondom de gaswinning. Zelf liep ik meerdere keren mee in de stad Groningen tussen duizenden Groningers met fakkels die eindelijk gehoord wilden worden. Recentelijk publiceerde de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een voortgangsrapportage over hoe het huidige tempo van de huisversteviging onacceptabel is. Het kapitalistische systeem kan de problemen van de gaswinning na jaren van protest niet oplossen. Wat is de oplossing en wat hebben we hiervoor nodig?

De strijd van de Indonesische en Nederlandse arbeidersklasse tegen het kolonialisme

Op 17 augustus organiseerde de CJB de livestream Anti-kolonialisme en klassenstrijd, waarin uitgebreid werd ingegaan op de geschiedenis van de klassenstrijd in Suriname, Indonesië en Curaçao. Dit in verband met de jubilea van het begin van de slavenopstand geleid door Tula 215 jaar geleden, het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië 75 jaar geleden, en het na lange strijd onafhankelijk worden van Suriname 45 jaar geleden. Tijdens deze stream werd de volgende tekst voorgedragen over de strijd tegen het Nederlandse kolonialisme in Indonesië.

Bezig met laden

Archief