CJB

Meest recente berichten

Waardevolle uitwisseling van ervaringen en discussies op CJB-Conferentie

Uit het hele land kwamen jonge kaderleden van de CJB op zaterdag 26 juni samen in Rotterdam. Daar werd de Conferentie van de CJB gehouden, waar gedelegeerden uit alle afdelingen terugblikten op de activiteit van de CJB in de afgelopen periode, waarin de CJB veel heeft gedaan en veel is gegroeid. Er werden lessen getrokken uit die ervaringen voor de ideologische, politieke en organisatorische versterking van de CJB.

De plannen van de regering voor de komende jaren

Enkele maanden terug werd het regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ gepresenteerd door dezelfde vier partijen die we de afgelopen kabinetsperiode ook al aan de macht hebben gezien. VVD, D66, ChristenUnie en CDA kwamen er na tien maanden achter dat ze toch maar weer gewoon dezelfde coalitie zullen vormen. Met veel pijn en moeite hebben deze burgerlijke partijen een regeerakkoord gesloten vol vaagheden die ze nu, een paar maanden later, alweer los willen laten naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Politici claimen nu dat het noodzakelijk is om het regeerakkoord open te breken om het defensiebudget fors op te pompen. Het wordt gepresenteerd als een plotse bewustwording waardoor ze het over een andere boeg willen gooien. Wat staat er dan eigenlijk in dat regeerakkoord? Over welke boeg gooien ze het überhaupt?

Communisten vieren overwinning op het fascisme

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. De geïdentificeerde slachtoffers komen uit Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland en Wit-Rusland. In 1941 werden 101, voornamelijk Oezbeekse, Sovjetkrijgsgevangenen naar Amersfoort gedeporteerd. De nazi’s wilden de door de reis verzwakte Aziatische soldaten gebruiken om aan te tonen dat de Bolsjewieken ‘untermenschen’ waren. De Amersfoortse bevolking toonde vooral medelijden met de soldaten. 24 soldaten stierven aan ziekte en honger, de andere 77 zijn op 9 april 1942 geëxecuteerd.

1 mei: internationale dag van de arbeid 1886

Op 1 mei vieren we de dag van de arbeid. Een dag om de strijd van alle arbeiders te vieren en herdenken, en zelf te strijden voor een betere wereld voor de werkende klasse. Ook dit jaar gaan we ondanks de coronapandemie de straten op om op te komen voor de rechten van de werkers, werklozen, scholieren, studenten en gepensioneerden van de werkende klasse. Maar waarom is 1 mei eigenlijk de internationale strijddag van de werkende klasse? In dit artikel gaan we in op de oorsprong van 1 mei.

Solidariteit met de Griekse arbeidersklasse en communisten

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging Nederland (CJB) veroordelen de brute aanval van de Griekse politie op de vreedzame demonstranten in Thessaloniki op 6 april. Deze demonstratie vond plaats in het kader van een nationale staking in Griekenland. De arbeiders eisten maatregelen tegen de prijsinflatie, collectieve arbeidsovereenkomsten en loonsverhogingen, terwijl de staking ook gericht was tegen de betrokkenheid van Griekenland bij de imperialistische oorlog. De arbeiders verzetten zich tegen de aanwezigheid van militaire bases van de VS en de NAVO, evenals tegen het vervoer van NAVO-materieel door Griekenland.

Fascisme: begrijpen en bestrijden! – Toespraak herdenking Februaristaking 2022

Hier publiceren we de toespraak van Marianne (lid Partijbestuur NCPN) op de herdenking van de Februaristaking die de NCPN en CJB op 20 februari organiseerden. Marianne ging in op het fascisme, het klassenkarakter ervan en de oorzaak van het opduiken van het fascisme. Zij benadrukte de noodzaak om ook vandaag het fascisme goed te doorgronden om ertegen te kunnen strijden.

Strijd tegen lage studiebeurzen en voor compensatie van de schuldengeneratie gaat door!

Op vrijdag 1 april lieten studenten en leden van de CJB een krachtig geluid horen tijdens een sit in bij het ministerie van Onderwijs in Den Haag. Het doel van de #Nietmijnschuld-actie was om onder andere minister van Financiën Sigrid Kaag te spreken om te vragen waarom er zo weinig budget is voor de huidige en toekomstige studenten. De schuldengeneratie moet het doen met een magere compensatie van €1400, terwijl de voorgestelde basisbeurs voor aankomende studenten maar liefst 20% minder bedraagt dan in 2014.

Brazilië: versla Bolsonaro en schaf het kapitalisme af

De Braziliaanse arbeidersklasse heeft enorm geleden onder de regering van Bolsonaro. De regering heeft onophoudelijk de arbeidersklasse aangevallen in het belang van de bourgeoisie. Dit beleid is heel duidelijk geweest tijdens de covid-19-pandemie. In dit artikel gaan we dieper in op de omstandigheden die Bolsonaro ertoe hebben gebracht de verkiezingen te winnen, het beleid tijdens zijn ambtstermijn en de emancipatiemogelijkheden van de Braziliaanse arbeiders.

Strijd tegen racisme – samen zijn we niet te stoppen!

We staan op 21 maart, de Internationale Dag Tegen Racisme, stil bij racisme in Nederland en over de hele wereld. Racisme, en elke vorm van discriminatie, is verwerpelijk. Het zorgt voor angst en haat en verdeeld mensen. Het is geen fenomeen uit het verleden, maar ook geen overblijfsel dat we nog met ons meedragen maar wel al grotendeels overwonnen hebben. Het is onlosmakelijk verbonden met de kapitalistische heerschappij in ons land. Op 21 maart maken we daarom een gezamenlijke vuist tegen racisme en zetten onze strijd voort tegen alle profiteurs van racisme. En we roepen met klem alle witte Nederlanders op dat zij zich moeten afkeren van de racistische politici en opiniemakers.

CJB veroordeelt arrestatie jonge communisten in Oekraïne

Twee leden van de Leninistische Jeugdbond van Oekraïne, namelijk de secretaris Mikhail Kononovich, en zijn broer, Aleksander Kononovich, zijn gearresteerd door het Oekraïense regime. Dit omdat de jonge communisten zogenaamde Russische- en Wit-Russische spionnen zouden zijn. Een compleet ongegronde aanklacht. De communistische jongeren strijden voor vrede in hun land. De reactionaire Oekraïense regering gebruikt de Russische invasie, die door de CJB is veroordeeld, als voorwendsel om de vervolging van communisten op te voeren.  De CJB veroordeelt hierom deze zoveelste aanval van de Oekraïense autoriteiten op de communistische- en arbeidersbeweging van Oekraïne en eist de onmiddellijke vrijlating van alle communisten in Oekraïne.

Bezig met laden

Archief