CJB UvA

In een propvolle ruimte in het studentencentrum CREA zette de CJB 6 februari een grote stap vooruit: de CJB UvA werd opgericht! Dit is de eerste afdeling direct op een onderwijsinstelling, wat ons de kans geeft nog beter de studenten, docenten en andere werkers op deze universiteit te bereiken en te organiseren.

We zullen ons richten op de wensen en problemen die onder de 40.000 studenten en 6.000 werkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aanwezig zijn. Menstruatiearmoede, docenten die enkel tijdelijke contracten krijgen, of de repressie van de pro-Palestina strijd, het zijn slechts enkele voorbeelden uit een veel langere lijst.

Bij de oprichting van de CJB UvA afdeling werd eerst een presentatie gegeven. Hier vertelden twee leden van de nieuwe afdeling over de plannen voor de komende tijd. Duidelijk werd hoe theorie en praktijk gecombineerd zullen worden, niet alleen om verbeteringen voor studenten en werkers af te dwingen, maar ook om het algemene klassenbewustzijn op de universiteit te verbeteren.

Achteraf was er ruimte voor vragen. Een interessante vraag was naar de voertaal van de afdeling. Deze zal in het Nederlands zijn, omdat de CJB en haar moederpartij de NCPN uiteindelijk het doel hebben de Nederlandse arbeidersklasse te organiseren. Tegelijkertijd zullen we waar mogelijk altijd voor vertalingen naar het Engels zorgen, zodat we ook de grote groep internationale studenten kunnen bereiken.

Er was ook een vraag over het samenwerken met andere organisaties, in het bijzonder omtrent de strijd voor Palestina. Zou de CJB wel de samenwerking opzoeken met andere organisaties, ook als hun analyses net wat verschillen van de onze? Hier maakten we duidelijk dat we zeker openstaan voor samenwerking. Andere CJB en NCPN-afdelingen werken al langer samen met meerdere Palestijnse belangenorganisaties. We doen dit echter via de vorm van een actiecomité. Op deze manier kunnen gewone arbeiders en studenten ook meedoen, en niet alleen mensen die toch al lid zijn van een organisatie. 

Heb je zelf ook ideeën voor de CJB UvA, of wil je lid of symphatisant worden? Neem contact met ons op! Hier vind je de contactgegevens van de afdeling, en hier kan je het contactformulier invullen.