Inspirerende herdenking Februaristaking biedt kracht voor de strijd vandaag

Afgelopen weekend organiseerden de NCPN en CJB voor de 5e keer een herdenking van de heldhaftige Februaristaking in 1941, georganiseerd door de toen illegale Communistische Partij van Nederland (CPN). Meer dan 130 mensen kwamen samen in buurtcentrum Ru Paré om de moedige daden van de arbeidersklasse tijdens de fascistische bezetting te herdenken, maar ook om te kijken naar de lessen voor vandaag de dag die we uit de staking kunnen halen. Het was een zeer geslaagde middag, waar iedereen na een mooi maar ook leerzaam programma met hernieuwde inspiratie naar huis kon.

Lees Meer

Herdenking Februaristaking

Op 25 en 26 februari in 1941 vond de Februaristaking plaats. Het was de eerste grote werkers-actie tegen de fascistische bezetters in Nederland, georganiseerd door de CPN. Deze staking liet voor iedereen zien dat georganiseerde arbeiders samen een vuist konden maken tegen het fascisme en inspireerde vele andere acties in de jaren daarna.

Lees Meer

Decembermoorden op de leiding van de arbeidersbeweging in Suriname

Op 8 december is het veertig jaar geleden dat de Decembermoorden in Suriname plaatsvonden: zestien critici van de militaire dictatuur onder leiding van Desi Bouterse werden gearresteerd. Vijftien van hen werden vermoord, waaronder vakbondsleiders Cyrill Daal en Lesley Rahman, en communist Bram Behr. Enkel vakbondsleider Fred Derby overleefde de moordpartij. Dit jaar was het politiek bijzonder onrustig in Suriname, met veel protesten tegen de huidige regering. Hoog tijd dus om dieper in te gaan op de geschiedenis van klassenstrijd Suriname en welke rol de Decembermoorden hierin speelden.

Lees Meer

De eerste Cubaanse Communistische Partij: eenheid en continuïteit

Op 16 augustus 1925 werd de Cubaanse Communistische Partij opgericht, de politieke en ideologische voorloper van de huidige Communistische Partij van Cuba (PCC). In het onderstaande artikel gaat het team van de Cubaanse ambassade in op deze historische ontwikkeling en de onmisbare rol van de PCC in de hedendaagse strijd van het Cubaanse volk voor een betere toekomst.

Lees Meer

Waarom een alternatieve inleiding? – Anton de Kom 2022

Anton de Kom is de laatste jaren enorm onder de aandacht gekomen. Dit komt mede door het werk van vele activisten sinds de jaren 60. De laatste jaren is hij door de antiracistische beweging nog meer onder de aandacht gebracht. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat zijn boek “Wij slaven van Suriname” een bestseller is geworden. Heel knap voor een boek dat in de jaren 30 een heleboel racistische recensies kreeg. Daarnaast is er een expositie over zijn leven, een podcast van de publieke omroep gaat over hem en in 2024 of 2025 moet er een film komen over zijn leven.

Lees Meer

1 mei: internationale dag van de arbeid 1886

Op 1 mei vieren we de dag van de arbeid. Een dag om de strijd van alle arbeiders te vieren en herdenken, en zelf te strijden voor een betere wereld voor de werkende klasse. Ook dit jaar gaan we ondanks de coronapandemie de straten op om op te komen voor de rechten van de werkers, werklozen, scholieren, studenten en gepensioneerden van de werkende klasse. Maar waarom is 1 mei eigenlijk de internationale strijddag van de werkende klasse? In dit artikel gaan we in op de oorsprong van 1 mei.

Lees Meer

Herdenking Februaristaking 2022

Op zondag 20 februari 2022 kwamen leden van de NCPN, CJB en sympathisanten bijeen op de Noordermarkt in Amsterdam. Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van buitenlandse zusterorganisaties. Ondanks dat de wind en de regen fel tekeergingen, lieten de aanwezige mensen zich inspireren door verhalen van strijdbaarheid. De sprekers benadrukten het belang van solidariteit en klassenstrijd in het gevecht tegen kapitalistische uitbuiting en fascistische onderdrukking.

Lees Meer
Bezig met laden

Archief