Ambassade van Cuba in Nederland

19 april 1961 betekende het een grote overwinning voor de Cubaanse Revolutie, hoewel het veel waardevolle levens kostte van dappere revolutionaire strijders. Voor het Cubaanse volk en hun ontluikende Revolutie betekende het verdedigen van de soevereiniteit van het land, de heilige grond van het vaderland, het verdedigen van de belangen van het land, hun idealen en hun socialistische proces.

Het Cubaanse volk was de hoofdrolspeler. Vanaf de eerste oproep tot de revolutie waren de strijders  georganiseerd in de Nationale Revolutionaire Milities en ze waren voorbereid op het hanteren van wapens voor de verdediging. Op het moment van de aanval in Girón waren in deze milities mensen vertegenwoordigd uit de arbeiders-, boeren- en studentenmilities. Het rebellenleger nam onmiddelijk haar posities. Het doel van de strijd was één: de socialistische revolutie verdedigen.

Kanonniers, politieagenten, soldaten, piloten, tankers, medici, ze vielen allemaal als een bliksemschicht bovenop de indringers en binnen 66 uur werden ze verslagen.
De huurlingen landden bij Playa Girón en Playa Larga in de Varkensbaai, in de vroege ochtend van 17 april. Ze dachten dat ze als bevrijders in Havana zouden aankomen en dat de militiebataljons zich bij hen zouden voegen, zoals de CIA hen had verzekerd. Echter, de realiteit die ze tegenkwamen was totaal anders. Ze vonden een volk dat bereid was haar leven te geven om de onafhankelijkheid en de revolutie te verdedigen. Een paar uur eerder, tijdens de begrafenis van de gevallenen bij de luchtaanvallen op drie Cubaanse luchthavens, was door hen beloofd: socialisme of dood!

De indringers die het overleefden, gaven zich met gebroken hoop over aan de Cubaanse troepen zonder de beloofde verschijning van de mariniers en de Amerikaanse luchtvaart om op het laatste moment de overwinning te behalen.

De invasie van Girón, na bijna twee jaar voorbereiding, maakte deel uit van de agressieve plannen die in 1959 in opdracht van het Witte Huis aan de CIA waren gegeven om ‘het Cubaanse probleem’ op te lossen, onder leiding van Allan Dulles, zoals eerder was gebeurd met de nationalistische regering van de Guatemalteekse president Jacobo Arbenz in 1954. Het doel was duidelijk: de geschiedenis zou zich herhalen, maar deze keer verliep het heel anders voor de regering van de VS.

De sterke patriottische en revolutionaire motivatie maakte de triomf van de Cubanen mogelijk. De huursoldaten dachten de overwinning te behalen in Varkensbaai, met de steun van de machtige Verenigde Staten. Maar honderden strijders, voornamelijk jonge mensen, zijn gaan vechten om het land te verdedigen, zonder wapenstilstand onder moeilijke omstandigheden, en in drie dagen en twee nachten werd de sterk bewapende vijand verslagen.

Geïnspireerd door deze triomf van Girón en met dezelfde wil en vastberadenheid om de Revolutie, ten koste van elk offer, zal op 19 april 2023 de 10e assemblee van de Nationale Vergadering van Volksmacht samengesteld worden. De mensen hebben hun 470 afgevaardigden gekozen, met een opkomst van meer dan 75% en een meerderheid van de eenheidsstemmen (72%), wat het grootste bewijs is van de steun van de bevolking aan de revolutie en haar leiderschap.

Door de 10e assemblee wordt de president en vice-president van de Republiek gekozen, evenals de voorzitter van de Nationale Assemblee van Volksmacht en de voorzitter van de Raad van State. Deze nieuwe assemblee krijgt de belangrijke taak van de invoering van de wetswijzigingen die zijn voorgeschreven door de grondwet van de republiek, goedgekeurd met een overgrote meerderheid in 2019. Het zal ook verantwoordelijk zijn voor het geven van continuïteit aan het revolutionaire proces, veranderen wat er veranderd moet worden, met gevoel voor het historische moment. Dit concept van de revolutie is gegeven door de historische leider van de revolutie, Fidel Castro Ruz, op 1 mei 2000. De uitdagingen zijn hoog, maar de wil en het vertrouwen van de mensen in hun vertegenwoordigers zijn nog hoger. Geïnspireerd door de woorden van de opperbevelhebber op dat historische moment op 16 april 1961, zal het Cubaanse volk doorgaan met het bouwen van de socialistische revolutie en haar democratie, vanuit de nederigen, met de nederigen en voor de nederigen. Daar zijn wij van overtuigd.

#MejorEsPosible, en dat er een welvarend en duurzaam socialisme kan worden opgebouwd!