Kapitalisme en geestelijke gezondheid

De afgelopen jaren is er meer aandacht voor psychische problemen. Zo’n 17% van de werkende mensen vertoont burn-outverschijnselen. Het is dan ook geen toeval dat werkdruk en werkstress belangrijke strijdpunten zijn bij stakingen en acties in de afgelopen periode, naast natuurlijk loonsverhogingen om de inflatie het hoofd te bieden en andere arbeidsvoorwaarden. Ook onder jongeren is er een grote toename aan problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Recent kondigde Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een hervorming aan om de psychologische hulp voor jongeren te ‘begrenzen’, omdat er sprake zou zijn van een ‘grenzeloze groei’. De echte vraag is natuurlijk waarom die groei zich voordoet, bij zowel jongeren als volwassenen. De mensen die lijden aan een psychische aandoening en hun gezinnen worden geconfronteerd met talloze problemen, zoals beperkingen in de voorzieningen, uitgaven en onbegrip door negatieve voorstellingen en stereotypen die nog altijd rondzweven in de maatschappij.

Lees verder

Stress, depressie en verslaving

Het leven in een kapitalistische samenleving is een leven vol stress, hoge verwachtingen en vervreemding. Er zijn veel jongeren die hierom afleiding of een uitweg zoeken in drank, drugs, gokken en andere verslavende zaken. Hoe komt het dat het kapitalisme deze narigheid veroorzaakt, hoeveel mensen lijden er onder een verslaving en wat kunnen we er aan doen?

Lees verder

Bezuiniging op kinderhartchirurgie

Op maandag 13 februari 2023 kopte de NOS met trots in een pushmelding: “Kinderhartcentra Groningen en Rotterdam blijven open, besluit minister.”[1] In een tijd waarin een stuiptrekkend zorgsysteem dagelijks wordt geplunderd door zorgverzekeraars en farmaceuten werd het kinderhartcentrum in Groningen tegen alle verwachtingen gered van de ondergang. Maar hoe kon Minister Kuipers van Volksgezondheid deze beslissing maken ten tijde van aanhoudende sanering van de gezondheidszorg? Simpel, door twee levende offers te maken in de vorm van de kinderhartcentra te Leiden/Amsterdam en Utrecht.

Lees verder

Over de Transgenderwet

De afgelopen tijd is de nieuwe transgenderwet over de wettelijke geslachtswijziging meer in beeld gekomen, ook omdat deze binnenkort door de Tweede Kamer behandeld wordt. Concreet houdt de nieuwe wet in dat de wettelijke geslachtswijziging veranderd wordt naar een puur administratieve actie, waarvoor geen deskundigenverklaring nodig is. De wet wordt toegejuicht als een belangrijke stap naar voren door sommigen. Maar de grote vraag is: voor wie is dit een stap naar voren en wat is de daadwerkelijke materiële inhoud van deze wet?

Lees verder

Over de ontwikkelingen omtrent de pandemie, de nieuwe maatregelen en de discussie over 2G

Opnieuw lijden duizenden mensen aan de gevolgen van corona-infectie, zijn de ziekenhuizen overbelast en wordt de reguliere zorg afgeschaald met grote gevolgen voor alle mensen die zorg nodig hebben. De voortdurende pandemie en de effecten daarvan op het sociale leven heeft ook grote gevolgen op de geestelijke gezondheid van veel mensen. De regering komt weer met halfslachtige maatregelen die hoofdzakelijk de vrijetijdsbesteding raken en vooral moeten waarborgen dat het geld van het grootkapitaal blijft rollen. Tegelijkertijd schuift de regering de verantwoordelijkheid van zich af onder het mom van de ‘individuele verantwoordelijkheid’ en wordt de discussie over ‘2G’ aangewakkerd, als nieuwe schijnoplossing van een regering die weigert de pandemie effectief te bestrijden.

Lees verder

Verklaring Wereldvakverbond 1 mei: hoop ligt in onze strijd!

Het Wereldvakverbond, dat 105 miljoen werkers in 133 landen vertegenwoordigt, brengt een warme, militante en internationalistische groet aan de werkers van de wereld ter gelegenheid van 1 mei 2021; deze belangrijke dag voor de werkende klasse wereldwijd. Elke reflectie, actie en strategie van het WVV heeft de belangen van de werkende klasse als enige drijfveer – zeker in deze moeilijke tijden voor de werkers en de bevolking van de wereld. Het jaar 2021 zal het jaar zijn van de voorbereiding van het grootste vakbondsevenement ter wereld: het 18e WVV Congres.

Lees verder

Terugblik 2020: Covid-19 en het falen van de Nederlandse regering

Het is twee weken sinds de nieuwe lockdown in Nederland is ingegaan. ‘Niet-essentiële’ winkels, scholen, theaters en vele andere publieke plekken zijn gesloten. Hoe heeft het zover kunnen komen? Was het onvermijdelijk dat deze lockdown noodzaak werd? Hiervoor moeten we analyseren wat de Nederlandse regering sinds het begin van de pandemie heeft gedaan en vooral wat zij niet heeft gedaan.

Lees verder
Bezig met laden

Archief