»Voorwaarts

Meest recente berichten

Oekraïense communiste Tamila Yabrova overleden

Tamila Yabrova overleed op 3 september op 92-jarige leeftijd. In de Communistische Partij van de Sovjet-Unie streed zij tegen het opportunisme, en na de contrarevolutie heeft zij zich volledig ingezet voor de wederopbouw van de communistische beweging in Oekraïne en internationaal. De NCPN heeft het onderstaande condoleancebericht gestuurd naar de Unie van Communisten in Oekraïne n.a.v. het overlijden van de Oekraïense communiste Tamila Yabrova.

Griekse componist Mikis Theodorakis overleden

Op 96-jarige leeftijd overleed vandaag de Griekse componist Mikis Theodorakis. Zijn muziek en zijn leven zijn verbonden met de strijd van de arbeidersklasse in Griekenland en wereldwijd voor een betere wereld. Hij componeerde muziek voor teksten van veel belangrijke progressieve dichters uit de 20ste eeuw. In het Nederlands zong Liesbeth List liederen van Theodorakis. List zong onder andere de prachtige Mauthausen liederencyclus, waarvan de tekst is geschreven door Iakovos Kambanellis, die door de Nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen was gevangengezet. Theodorakis was altijd politiek betrokken, waaronder ook jarenlang bij de Communistische Partij van Griekenland (KKE), en is daarvoor ook meerdere keren gevangengezet en gemarteld.

Vrouwen in de Commune van Parijs

“Vrouwelijke burgers, de beslissende tijd is aangebroken. We moeten wensen dat de oude wereld voorbij is! We willen vrij zijn. En het is niet alleen Frankrijk dat in opstand komt, alle beschaafde volkeren hebben hun ogen gericht op Parijs, wachtend op onze triomf, zodat wanneer hun beurt komt, ze kunnen worden bevrijd.”

Het Molotov-Ribbentrop verdrag – feiten en fabels

Het is wellicht het meest beruchte verdrag van de twintigste eeuw, het niet-aanvalsverdrag afgesloten tussen de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland. Tijdens en na de Koude Oorlog werd dit verdrag hier in het Westen graag aangedragen als ‘bewijs’ dat de Sovjet-Unie net zo’n gevaar voor de ‘vrijheid en democratie’ in Europa zou zijn als dat de fascisten waren. In sommige werken gaat men zelfs zo ver om dit verdrag een bondgenootschap te noemen! Tijdens deze ideologische oorlog, die net zo fel in de academische geschiedschrijving gevoerd werd als op de slagvelden van Korea en Vietnam, werd gedegen onderzoek doen naar de inhoud en gevolgen van dit verdrag nagenoeg onmogelijk gemaakt, met als resultaat dat de meeste informatie die vandaag de dag beschikbaar is over dit verdrag nog steeds doorspekt is met anticommunistische motieven. Dit verdrag zou de directe aanleiding geweest zijn voor de Tweede Wereldoorlog! Met dit verdrag zou Hitler in staat geweest zijn om West-Europa ongestraft te onderwerpen! Deze en andere verwijten worden maar wat graag aan de voeten van de toenmalige Sovjet-bewindslieden gelegd, maar laten we nu eens goed naar de feiten kijken. Waarom besloot de Sovjet-Unie tot het sluiten van dit verdrag met, wat met recht hun grootste vijand genoemd mag worden?

De ontwikkelingen in Afghanistan in het licht van de internationale imperialistische tegenstellingen

Er komt maar geen eind aan het leed van het Afghaanse volk. De afgelopen dagen gaan de ontwikkelingen razendsnel. De regering van president Ghani heeft in korte tijd de controle over het land verloren en de Taliban hebben nagenoeg het hele land onder controle gekregen. Deze ontwikkelingen komen zeker niet uit de lucht vallen. Afghanistan bevindt zich in het middelpunt van grote geopolitieke tegenstellingen tussen verschillende imperialistische machten die aanzienlijke belangen hebben in de regio.

Solidariteitsverklaring n.a.v. de vernietigende bosbranden in Zuid-Europa

Terwijl de dodelijke overstromingen in West-Europa nog vers in ons geheugen zitten, hebben we de afgelopen weken de verontrustende beelden gezien van de catastrofale branden in Turkije, Griekenland, Algerije, Italië, andere landen in Zuid-Europa en ook elders in de wereld. Als gevolg van de branden hebben meerdere mensen hun leven verloren, zijn vele huizen afgebrand en zijn grote natuurgebieden verwoest. Terwijl de bosbranden voortduren, worden mensen in verschillende van deze landen bovendien geconfronteerd met vernietigende overstromingen, die in Turkije zelfs tientallen mensenlevens hebben geëist.

Uitsluiting verkiezingsdeelname Duitse Communistische Partij (DKP) door gerechtshof van tafel geveegd

De Duitse staat probeerde een verkapt partijverbod tegen de Duitse Communistische Partij (DKP) in te voeren, door de partij uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen die in september zullen plaatsvinden en de status als politieke partij af te nemen. Er zijn talloze solidariteitsacties georganiseerd in Duitsland maar ook internationaal. De DKP is naar de rechter gestapt en het federale gerechtshof heeft de DKP gelijk gegeven: de partij mag meedoen aan de verkiezingen en moet worden erkend als politieke partij.

Toespraak Anton de Kom herdenking (3/3)

Op 24 april vierden we het leven van de communist en Surinaamse verzetsheld Anton de Kom. Op het Anton de Komplein hielden we toespraken en 1 minuut stilte voor de nalatenschap van de Kom. Om te benadrukken dat Anton de Kom bewogen werd door zijn actieve leven als communist, omwikkelden we zijn standbeeld op het plein met een rode sjerp. Opdat we nooit zullen vergeten wie hij was, wat hij deed, en vooral wat hij voor ons betekent. Tijdens deze herdenking werden verschillende toespraken gegeven en onder andere een van Samatar die we hieronder publiceren.

Bezig met laden

Archief