»Voorwaarts

Meest recente berichten

Donatiecampagne Cuba!

De coronapandemie heeft al ruim een jaar de wereld in haar greep. Afgelopen jaar, toen de pandemie hard toesloeg in Italië en het gezondheidsstelsel overbelast raakte, stuurde de socialistische regering van Cuba een vliegtuig vol artsen en verpleegkundigen om de Italianen te ondersteunen. Niet omdat ze hier iets voor terug wilden hebben maar omdat de Cubanen op basis van internationale solidariteit handelen. Nu is het moment aangekomen om onze solidariteit te tonen.

Toespraak Anton de Kom herdenking (2/3)

Op 24 april vierden we het leven van de communist en Surinaamse verzetsheld Anton de Kom. Op het Anton de Komplein hielden we toespraken en 1 minuut stilte voor de nalatenschap van de Kom. Om te benadrukken dat Anton de Kom bewogen werd door zijn actieve leven als communist, omwikkelden we zijn standbeeld op het plein met een rode sjerp. Opdat we nooit zullen vergeten wie hij was, wat hij deed, en vooral wat hij voor ons betekent. Tijdens deze herdenking werden verschillende toespraken gegeven en onder andere een van Kevin die we hieronder publiceren.

Begroeting NCPN aan 21ste Congres Communistische Partij van Griekenland

De Communistische Partij van Griekenland (KKE) hield van 24 tot 27 juni haar 21ste Congres. Het Congres trad afgelopen donderdag af met een grootse openingsbijeenkomst en een voorstelling met Griekse en internationale politieke muziek (zie hieronder een korte video met hoogtepunten). Er is een periode van vijf maanden aan voorafgegaan waarin de congresstukken uitvoerig zijn besproken. Het Congres heeft unaniem de politieke besluiten aangenomen. Komende periode zullen we daar passages uit vertalen. Hieronder publiceren we de begroeting die de NCPN stuurde naar de KKE voor het 21ste Congres.

Flexwerk: de Europese Unie en de Lissabon Strategie

Wie wil er nu nog flexwerk? Nadat we jarenlang te horen hebben gekregen dat vaste contracten niet meer echt van deze tijd zijn, lijkt het alsof de rollen zijn omgedraaid. Bij de verkiezingen van afgelopen maart kon je bij alle partijen, met één uitzondering, in het programma lezen dat de “flexibilisering van de samenleving” was doorgeslagen, of dat flexwerk “eerlijker” moest worden gemaakt. Hier is iets opvallends aan de hand. Want de meeste Nederlandse partijen zijn ook erg pro Europese Unie (EU), die, en dan drukken we het zachtjes uit, een rol speelde in het invoeren van flexwerk in Nederland. Die rol, en de gevolgen van flexwerk, zijn het onderwerp van dit artikel.

Massale staking tegen nieuwe arbeidswet in Griekenland

Duizenden werkers vulden afgelopen donderdag de straten van Athene en tientallen andere steden in Griekenland, tijdens een grootse staking tegen de nieuwe arbeidswetgeving, die georganiseerd werd door het klassengeoriënteerde vakbondsfront PAME. De nieuwe wet komt neer op de afschaffing van de 8-urige werkdag. Bovendien bevat de wet verdere inperking van arbeidsrechten en vakbondsvrijheden. De wet werd gisteren aangenomen in het parlement, maar de massale staking laat zien dat de werkers klaar zijn om de strijd door te zetten, zodat de werkgevers niet de kans krijgen om de wet in de praktijk in te voeren.

Speech Herdenking Anton de Kom (1/3)

Op 24 april vierden we het leven van de communist en Surinaamse verzetsheld Anton de Kom. Op het Anton de Komplein hielden we toespraken en 1 minuut stilte voor de nalatenschap van de Kom. Om te benadrukken dat Anton de Kom bewogen werd door zijn actieve leven als communist, omwikkelden we zijn standbeeld op het plein met een rode sjerp. Opdat we nooit zullen vergeten wie hij was, wat hij deed, en vooral wat hij voor ons betekent. Tijdens deze herdenking werden verschillende toespraken gegeven en onder andere een van Tycho die we hieronder publiceren.

Pleidooi voor een communistische ecologie

Vandaag, 5 juni, is het wereld milieu dag. Deze dag wordt sinds 1974 gevierd om bewustzijn en actie voor milieubescherming aan te moedigen. De afgelopen decennia is steeds duidelijker geworden hoe kapitalisme systematisch het milieu vernietigt, daarom publiceren we vandaag dit ingezonden artikel over een systematisch alternatief op de loze beloftes van het “groene kapitalisme”.

Complottheorieën: een doodlopende weg voor de arbeidersklasse

Sinds het begin van de coronapandemie zien we een opmars van complottheorieën, zoals het idee dat corona een fabeltje is, bedoeld om een nieuwe wereldorde af te dwingen, of dat er microscopische chips in vaccins zouden zitten. Deze trend, waarin complottheorieën aan populariteit winnen, is echter al ouder. In dit stuk gaan we in op het complotdenken, op de problemen die eraan kleven, maar ook waarom het nu opduikt.

Bezig met laden

Archief