»Voorwaarts

Meest recente berichten

Demonstratie CJB in Rotterdam: tegen kapitalistische afbraak!

Onlangs demonstreerde de CJB voor het stadhuis in Rotterdam aan de Coolsingel tegen de kapitalistische afbraak van onze rechten, onze levensstandaard, onze zorg en ons onderwijs. Hoewel het een gure novemberdag was, de koude wind waaide en de corona maatregelen streng in acht gehouden moesten worden, was de demonstratie geslaagd. Voorbijlopende Rotterdammers reageerden positief op de aanwezigheid van de CJB.

Inspirerende CJB ledenvergadering legt koers vast voor de komende drie jaar

Onlangs organiseerde de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) haar Algemene Ledenvergadering (ALV). De ALV werd georganiseerd met als doel om belangrijke politieke besluiten te nemen voor de komende drie jaar, nieuwe statuten vast te leggen en het handelen van de beweging kritisch tegen het licht te houden. Ook werd een nieuw Algemeen Bestuur (AB) verkozen . De CJB zit zowel kwalitatief als kwantitatief in de lift en deze ALV bewees dat haar leden actief bij willen dragen aan de koers van de beweging.

Een loze verkiezingsbelofte van GroenLinks

Toen Jesse Klaver als verkiezingsbelofte uitsprak dat alle achttienjarigen eenmalig €10.000 euro moeten krijgen zorgde dat voor veel reacties. De beschuldigingen vlogen de partijleider om de oren, van “links populisme” tot “stemmen kopen”. Waren deze reacties terecht? Die vraag is alleen te beantwoorden door te kijken naar eerdere beloftes van de partij, en te zien of die zijn waargemaakt.

Bijdrage CJB aan Europese bijeenkomst communistische jongerenorganisaties

Op zaterdag 7 november, de dag van het jubileum van de socialistische Oktoberrevolutie van 1917, vond een digitale bijeenkomst van 20 Europese communistische jongerenorganisaties plaats, op initiatief van de Communistische Jeugd van Turkije (TKG). Het thema van de bijeenkomst was: ‘2020: Jongeren in overleving tegen de pandemie en kapitalisme – socialisme of barbarij’. Hieronder publiceren we de bijdrage van de CJB aan de bijeenkomst.

Lopend Vuurtje: Fré Meis, jeugdheld en inspiratiebron

Fré Meis werd vandaag 99 jaar geleden geboren. Als sinds mijn late tienerjaren heb ik Fré Meis als inspiratiebron gezien. Zijn stem, zijn lichaamstaal en natuurlijk wat hij zei raakte mij tot in de diepste kern van mijn zijn. Nee, Fré Meis was en is geen religieus figuur, Fré Meis was een doodnormale arbeider die zijn plek vervulde binnen de communistische beweging en tot de dag van vandaag jonge mensen binnen en buiten de provincie Groningen inspireert om te vechten voor het socialisme.

“De staat keert terug”: wat kunnen we leren van Lenin’s ‘Staat en Revolutie’?

De economische crisis die volgt op de corona-uitbraak is volgens sommigen het begin van ‘de terugkeer van de staat’, die de afgelopen decennia veel terrein heeft verloren aan de markt. Zo zei de nobelprijs winnende econoom Joseph Stiglitz in mei dit jaar: “Men beseft nu dat de overheid essentieel is voor ons welzijn. De overheid beschermt ons. Dat kunnen we gewoon niet zelf.”

75 jaar Wereldfederatie van Democratische Jeugd

Op 10 november 1945, enkele maanden na de overwinning op het fascisme en het einde van de Tweede Wereldoorlog, kwamen 600 vertegenwoordigers van jongerenorganisaties uit 64 landen samen in Londen. Samen vertegenwoordigden ze 30 miljoen jongeren uit de hele wereld en richtten ze de Wereldfederatie van Democratische Jeugd (WFDY) op. Vandaag dus 75 jaar geleden.

Protesten in Polen tegen reactionaire abortuswetgeving

Al een week lang protesteren duizenden Polen tegen de uitspraak van het gerechtshof die abortus in strijd met de grondwet acht. Er bestaat wereldwijd verbazing over de mensenrechtenschending die hiermee plaatsvindt, en er wordt wereldwijd steun betuigd aan de mensen die de reactionaire wet tegen proberen te houden. Ook in Nederland werden demonstraties georganiseerd waar de CJB aan deelnam.

De demonstraties in Indonesië tegen de Omnibus Law

Sinds enkele weken zijn de demonstraties in Indonesië tegen de zogeheten Omnibus Law for Job Creation (RUU Cipta Kerja) heftiger geworden. Massaal gaan Indonesische arbeiders en studenten de straat op tegen deze bundel van wetten die nog meer verslechteringen brengt op verschillende fronten: met name de rechten van arbeiders en wetten ter bescherming van het milieu worden ernstig aangetast onder het mom van het “creëren van banen” in een “steeds competetievere en globaliserende economie”. Terwijl Indonesië hard geraakt wordt door het coronavirus, is de regering bezig de winstgevendheid van de monopolies te verdedigen.

De gepoogde contrarevolutie in Hongarije 1956

Op 23 oktober 1956 begon de zogenaamde “Hongaarse Opstand”. In de burgerlijke media wordt deze contrarevolutie getypeerd als een opstand tegen het socialisme door een onderdrukte bevolking. Hoe zit dit nou precies? We gaan onderzoeken wat er precies tijdens deze late dagen in 1956 gebeurd is. Wat waren de klassenbelangen om het socialisme in Hongarije omver te werpen? Wat was de rol van de imperialistische machten tijdens deze gebeurtenis, en waarom greep het Rode Leger in om de arbeidersmacht te verdedigen? Deze vragen zullen we beantwoorden in het volgende stuk.

Bezig met laden

Archief