»Voorwaarts

Meest recente berichten

De moord op Mahsa Amini is een teken van een verrot systeem – weg met barbarij, weg met kapitalisme!

De NCPN en CJB veroordelen de misdadige moord op de 22-jarige Mahsa Amini door de Iraanse ‘zedenpolitie’ en de repressie tegen de demonstraties van de Iraanse bevolking. Het reactionaire islamitische regime in Iran gebruikt de wrede onderdrukking en discriminatie van vrouwen om de uitbuiting van de bevolking in stand te houden. We steunen de strijd van de Iraanse bevolking tegen het regime.

CJB bij zomerkamp CJC in Madrid

Van 17 tot 21 augustus bracht een delegatie van de CJB een bezoek aan het zomerkamp van onze zusterorganisatie, de CJC. Aan het kamp namen zo’n 200 communistische jongeren uit heel Spanje deel. De CJB maakte onderdeel uit van de internationale delegatie die verder bestond uit jonge communisten uit Italië (FGC), Frankrijk (UJC), Griekenland (KNE), Cyprus (EDON) en de Westerse Sahara (UJSARIO).

Verklaring NCPN/CJB over schandalige situatie vluchtelingen in Ter Apel

De NCPN en CJB veroordelen de verschrikkelijke toestand waarin 700 vluchtelingen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel op dit moment verkeren. De Nederlandse regering heeft Ter Apel verandert in een nieuw “Moria”. Deze toestand is het resultaat van het beleid van de imperialistische EU en de Nederlandse regering: enerzijds met de imperialistische interventies en oorlogen die de vluchtelingenstromen creëren, anderzijds met het inhumane vluchtelingen- en immigratiebeleid. Daarin staat niet de bescherming van mensenrechten centraal, maar wordt vooral gekeken welke vluchtelingen en migranten economisch nodig zijn voor het kapitaal.

Verklaring CJB over uitsluiten communisten tijdens studenten intromarkt Utrecht

Dit jaar zal de CJB op de intromarkten van verschillende introductieweken van universiteiten en hogescholen staan door het land heen. Het bestuur van UIT, van de Utrechtse introweek, heeft echter besloten om ons uit te sluiten van deelname onder het vage voorwendsel van de oorlog in Oekraïne. De CJB veroordeelt dit discriminerende en anticommunistische besluit van het UIT-bestuur, dat past in een algemenere context van toenemend anticommunisme.

De eerste Cubaanse Communistische Partij: eenheid en continuïteit

Op 16 augustus 1925 werd de Cubaanse Communistische Partij opgericht, de politieke en ideologische voorloper van de huidige Communistische Partij van Cuba (PCC). In het onderstaande artikel gaat het team van de Cubaanse ambassade in op deze historische ontwikkeling en de onmisbare rol van de PCC in de hedendaagse strijd van het Cubaanse volk voor een betere toekomst.

Burgerlijke studentenverenigingen en het verrot van het corps

De afgelopen tijd zijn er berichten verschenen over walgelijke uitspraken die gemaakt zijn tijdens een diner van het Amsterdamse studentencorps. Men spreekt van een zogenaamd ‘cultuurprobleem’, een gefaalde ‘cultuurverandering’. Maar waar komt deze cultuur vandaan en waarom blijkt het steeds zo moeilijk om deze cultuur te veranderen? Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de studentencorpora, maar vooral ook naar de hedendaagse functie van bepaalde corpora en voor wie deze elitaire clubjes bestaan.

CJB bij anti-imperialistisch kamp Griekse communistische jongeren

Een delegatie van de CJB bracht ruim een week lang bezoek aan Griekenland. De delegatie nam deel aan het 31ste anti-imperialistische kamp van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE), waar duizenden Griekse jongeren uit het hele land samenkomen. In de dagen daarna nam de delegatie van de CJB deel aan een internationale school die door de KNE was georganiseerd, en werden waardevolle inzichten en ervaringen uitgewisseld met de Griekse en andere aanwezige zusterorganisaties.

69 jaar sinds de nationale opstand in Cuba

Dit artikel is geschreven door de Ambassade van Cuba in Nederland, ter herdenking van de Dag van de Nationale Opstand in Cuba. Op 26 juli is het 69e verjaardag van de bestorming van de Moncada en Carlos Manuel de Céspedes kazernes, die het startschot gaven voor de Cubaanse revolutie die zes jaar later in 1959 zou zegevieren.

Vrede – een klassenvraagstuk!

De NAVO-landen hebben vele miljarden aan wapens naar Oekraïne gestuurd, maar vrede is niet dichterbij gekomen. Het lijkt er eerder op dat de oorlog verder is geëscaleerd tot een nog bloediger gevecht. De invasie van Oekraïne door Rusland, en het conflict in Oekraïne lijken nu een nieuwe fase in te gaan sinds de Russische inname van de steden Severodonetsk en Lysytsjansk, en daarmee de gehele Luhansk-provincie; één van de twee provincies van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.

Bezig met laden

Archief