Wie veel geld heeft, kan veel doen. Simpel. Degenen met belachelijk veel geld – je zou kunnen zeggen met te veel geld – weten soms van gekkigheid niet meer wat ze ermee moeten doen. Anderen weten donders goed wat ze ermee willen: nog meer geld binnenhalen. Want te veel bestaat niet. Openlijk stelen van anderen is ook zo wat, dus kan het ook wat subtieler. Je richt gewoon een G500 op!
Annabelle Schouten
De G500, een hervormingsgezinde, toekomstgerichte, vernieuwende en zelfs degenerationele beweging van jongeren onder de 35 jaar. Poeh, poeh. Degenerationeel: het zal vast niets te maken hebben met degeneratie: ontaarding, achteruitgang.
Maar we gaan hier geen taallesjes zitten doen. Wat is dat, die club van jongeren die de bestaande politieke partijen willen bestormen met hun idealen? Ze strijden voor een hervormingsgezind Nederland, want de macht is ‘vergrijsd’, jongeren hebben weinig te vertellen en het wordt echt eens tijd wat fikse maatregelen te treffen voordat nieuwe generaties financieel in de afgrond belanden.
Er gaat vaag een belletje rinkelen dat we dit verhaal ergens van kennen. Sympathiek hoor, jongeren die zich het lot van de maatschappij aantrekken. Eens kijken waar ze voor staan.
‘Creëer naast flexibele en vaste contracten een eindig vast contract.’
Oneindig tijdelijke contracten dus. De werkende jongere mag toch niet zomaar een blok aan het been van een werkgever worden. Hier is echt goed over nagedacht.
‘Maak starterswoningen betaalbaar, beperk de hypotheekrenteaftrek en maak het huurrecht flexibeler.’
Maar dan heb je dus een oneindig tijdelijk contract. Dat gaat de bank niet leuk vinden als je een huis wilt kopen. En na vijf jaar moet je je huurhuis uit. Ah, ik snap het: dit is hun groene agenda: daklozen, dan kun je al die milieuvervuilende huurwoningen slopen.
‘Stop de aardgasbaten in een Nationaal Investeringsfonds voor veelbelovende bedrijven.’
Waarom overheidssubsidie voor ondernemers? Als ze zo veelbelovend zijn, kunnen ze hun eigen broek toch wel ophouden. En die aardgasbaten kunnen wel ten goede komen aan al die gezinnen in Nederland die geen warme maaltijd kunnen betalen voor hun kinderen.
‘We moeten de staatsschuld zo min mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Leningen door de staat moeten daarom binnen tien jaar afbetaald worden.’
Dat klinkt als EU-muziek in de oren. Ja, laten we vooral al die multinationals met rust laten die geen cent belasting betalen. Met dat geld zou je binnen een dag de staatsschuld kunnen oplossen.
Mhm. Wie zijn die jongeren precies? Als dit gewoon jonge Henks en Ingrids zijn, dan is Nederland toch verder heen dan ik dacht. Wat doen de initiatiefnemers voor de kost? Wat dragen ze bij aan de welvaart in Nederland? Kijk eens aan, we hebben hier: ceo’s, directeuren, managers (eentje van een bedrijf met als motto: ‘Structurele winstgroei van uw organisatie! Daar draait het om!’), partners, studenten met luxe baantjes en zelfs een leerling van de Duisenberg school of finance, sponsored by ING, ABN, Aegon. Nou, als dat geen representatieve samenstelling van de jongeren in Nederland is… Geen jonge Henks en Ingrids, wel jonge Anne-Fleurs en Diederik-Rogiers die aan de ‘burrel’ na ‘hukey’ met elkaar spraken over hun toekomst, posities, belangen en die Nederland willen ‘hervormen’, zodat zij geen rekeningen hoeven te betalen. ‘We zijn niet uit op functies, baantjes of anderzins’, staat er op de website. Nee, die hebben ze al.
Het is nou wel duidelijk uit welke hoek de G500 komt. Dezelfde kreten horen we namelijk uit de monden van de vergrijsde, elitaire macht, alleen krijgt die de boodschap niet meer goed over. Dus bouw je een of andere vage tegenstelling tussen jong en oud en richt je een beweging op om alsnog dat te bereiken wat zowel de elitaire oudjes als de nieuwe elite ten goede komt.
Onschuldig gehobby van rijkeluiskinderen? Was dat maar zo. De G500 zamelt onder de noemer OranjePAC geld in om de verkiezingen te kunnen beïnvloeden zodat het parlement gaat luisteren… Jaja, want stel je voor dat in een parlement mensen gekozen worden die hele andere dingen willen met Nederland. Democratie kan dan een hindernis zijn. Om het geld te beheren heeft de G500 een Raad van Toezicht ingesteld met mensen uit de vergrijsde, elitaire macht. Of willen ze beweren dat Herman Wijffels (CDA) en Pieter Winsemius (VVD) alleen ‘onafhankelijke personen met ruime maatschappelijke ervaring’ zijn? Of wat te denken van de hoogleraren die marktwerking en privatiseringen bejubelen en afkomstig zijn van de Rabobank en Unilever?
Ja, jongeren mogen wel wat meer te zeggen krijgen in dit land. Maar de belangen van de massa jongeren in Nederland zijn de belangen van de hele werkende klasse. Als ‘eindig vaste contracten’ worden ingevoerd zijn namelijk zowel arbeiders van onder de 35 als daarboven de klos. Trap dus niet in de mooie praatjes van de G500, een club van rijkeluiskinderen die met een valse tegenstelling tussen jong en oud een politieke agenda wil laten uitvoeren die de belangen van de economische en politieke elite in Nederland op hun wenken bedient.
De G500 is een beweging van jongeren van de klasse die leeft van de rijkdom die voorgebracht wordt door de werkende klasse. En ze willen meer en meer. Genoeg! Het systeem van parasiteren op andermans arbeid kost ons handen vol geld. Dat is de werkelijke tegenstelling: een hele kostbare minderheid die leeft van het werk van een meerderheid.