‘Stem echt links – Help uw basiszorg te herstellen’. Met deze slogan gaat de NCPN Twente de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede in. Met ‘Stem echt links’ benadrukt de partij dat er nog maar één echt linkse partij is die consequent strijdt voor het socialisme, maar ook voor lokale en actuele issues die samengevat zijn onder de noemer ‘Help uw basiszorg te herstellen’. Dat is de zorg voor de bevolking op alle sociale en maatschappelijke terreinen.

NCPN-kandidaten bij het Leninbeeld van Twentse Welle in Enschede. Foto: NCPN Twente

NCPN-kandidaten bij het Leninbeeld van Twentse Welle in Enschede. Foto: NCPN Twente

Als lijst 10 en met tien kandidaten op de lijst gaat de NCPN Twente de campagne in. De aftrap is op 30 januari met een Nieuwjaarsbijeenkomst in Enschede. De lijst wordt aangevoerd door Corry Westgeest, voorzitter van NCPN Twente. Met haar jarenlange actie-ervaring binnen en buiten de partij en met haar vele connecties in de stad, is zij de geschikte lijstaanvoerder voor de NCPN in Enschede.

Ook andere kandidaten hebben hun sporen verdiend in de partij, vakbond, ondernemingsraad en in het buurtwerk. Maar er staat ook een nieuw en jong gezicht op de lijst: CJB-lid en voorzitter van de CJB-afdeling Overijssel, Mark Jan Smit. Verder valt de naam van Joke Stip op. Zij is vooral bekend van de acties tegen de privatiseringen in het kader van de Wmo en de afbraak in de thuiszorg (zie Manifest van 19 november 2009 en van 17 december 2009).

Met een toename van het aantal werkzoekenden in Enschede van 11% naar 14% is werkgelegenheid natuurlijk een belangrijk item. Daarom is de NCPN voor het behoud van het vliegveld Twente en het aantrekken van vliegveldgerelateerde industrie. Sluiting is kapitaalvernietiging. Volwaardig werk en een volwaardig inkomen voor iedereen. Daarom vindt de NCPN dat de gesubsidieerde banen moeten blijven bestaan, dat mensen in de bijstand extra mogen bijverdienen en dat dure re-integratiebureaus afgeschaft moeten worden.

De NCPN heeft oog voor de dagelijkse beslommeringen van de bevolking. Zo moeten de mensen hulp krijgen bij het vinden van hun weg in het regeldoolhof van de belastingen en de bijstand door middel van een zogenaamde formulierenbrigade. Ook moet de bevolking meer mogelijkheden krijgen om met politieke problemen en oplossingen in de media aan het woord te komen. Publieke voorzieningen in de stad moeten verbeterd worden en het oude club- en buurtwerk moet in ere hersteld worden.

Met deze punten zal de NCPN de Enschedese bevolking gaan benaderen. Niet met een gelikte campagne met rode rozen, gratis prullaria en een hoop poespas, maar met heldere, echt linkse taal. Zoals het verkiezingspamflet besluit: ‘Eerst de mensen, niet de winst. Voor sociale rechtvaardigheid: kiest communisten weer in de raad.’

Zie voor meer informatie: http://www.ncpn-twente.nl

Zie ook het interview met CJB-lid Mark Jan Smit, de nummer 5 op de NCPN-lijst in Tubantia.