Redactie

Op 25 november is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, een dag waarvan de CJB het belang onderstreept door in het hele land activiteiten te organiseren. De vrouwenkwestie is helaas nog altijd actueel: 45% van de vrouwen in Nederland heeft fysiek of seksueel geweld meegemaakt, terwijl maar 27% nog nooit seksueel geïntimideerd is.

Geweld tegen vrouwen neemt verschillende vormen aan. Zo is er ook vaak sprake van stil, economisch geweld: 83% van de slachtoffers van het toeslagenschandaal was bijvoorbeeld vrouw, en het tekort aan betaalbare woningen zorgt er ongetwijfeld voor dat vrouwen vaker vast blijven zitten in een ongezonde relatie. Het zijn voorbeelden die duidelijk laten zien dat ongelijkheid vooral vrouwen uit de werkende klasse raakt, terwijl de burgerij zich vooral druk maakt om enkele vrouwen aan de top.

Vrouwenemancipatie kan alleen bereikt worden wanneer de arbeidersklasse de touwtjes in handen neemt. Elke grote vooruitgang in de positie van de vrouw werd afgedwongen door krachtige massabewegingen en georganiseerde werkers, die zich ervan bewust waren dat de zaak van de vrouwen een zaak voor ons allen is. Zij werden op hun beurt weer geïnspireerd en gesteund door socialistische landen. Toegang tot belangrijke zaken als onderwijs, abortus en gratis kinderopvang werden daar al vroeg gegarandeerd, zoals ook zichtbaar blijft in Cuba.

Onder het kapitalisme moeten deze verworvenheden constant verdedigd worden. Waar het recht op abortus bijvoorbeeld werd gewonnen in een tijd dat de burgerij dit kon gebruiken als manier om vrouwen aan het werk te krijgen, wordt inmiddels een verschuiving zichtbaar. Migranten, lang gebruikt om het aanbod aan arbeiders te verhogen, worden steeds verder onderdrukt. Ondertussen schakelt de EU om naar een oorlogseconomie, waarbij grote hoeveelheden arbeiders nodig zijn om de economie draaiende te houden en om als soldaat ‘hun vaderland’ te verdedigen. Het is in deze context dat er vanuit de kapitalistische klasse steeds meer stemmen opgaan om het recht op abortus te beperken – uiteraard terwijl vrouwen evenveel (of zelfs meer) moeten werken om rond te komen.

Maar deze en andere aanvallen laten wij niet over ons heen komen. Het is onacceptabel dat de helft van de vrouwen hedendaags fysiek of seksueel geweld meemaakt, dat vrouwenhaat haar kop opnieuw opsteekt en dat werkende vrouwen moeten leven in onzekerheid over het einde van de maand, hun huisvesting of gezondheid. Het is daarom noodzakelijk dat we de tegenaanval inzetten, tegen de klassenmaatschappij en onderdrukking in alle vormen!

Daarom organiseren afdelingen van de CJB deze en volgende week in verschillende steden een politiek café over de vrouwenstrijd. Tijdens dit café gaat het over de verschillende vormen van geweld en onderdrukking waar vrouwen mee te maken hebben. We analyseren de rol van de Nederlandse overheid en de EU hierin, en gaan samen het gesprek aan over wat we kunnen doen om de onderdrukking van vrouwen definitief achter ons te laten. Dat doen afdelingen op deze plaatsen:

  • Groningen, vrijdag 22 november 19:30 (USVA Cultureel Studentencentrum)
  • Leeuwarden, zaterdag 23 november 19:30 (Paddy O’Ryan)
  • Amsterdam, zondag 24 november 18:30 (New Metropolis)
  • Utrecht, dinsdag 26 november 19:00 (Klein Berlijn)
  • Amsterdam, donderdag 28 november 18:30 (CREA Café)
  • Den Haag, donderdag 28 november 18:00 (Mercuriusweg 1)
  • Maastricht, donderdag 28 november 18:00 (Limestone Books)

Daarnaast gaat de maandelijkse filmavond van NCPN Noord-Holland (op 21 november) over strijd van en voor werkende vrouwen. Doe mee en draag bij!