Bliksemafleiders. Een donders handige uitvinding. Het vangt de energie op van de inslaande bliksem en geleidt die naar de grond. Je hebt ook menselijke bliksemafleiders. Op het moment dat de bliksem dreigt in te slaan… installeer je Dennis W. als nieuwe voorzitter bij FNV Jong.

Annabelle Schouten

Dennis W. is een nieuw model van onvervalste liberale makelij om de energie die vrijkomt van vakbondsstrijd onschadelijk te maken. Het vorige model, Jeroen de G., was een softere liberale uitvoering. De kans dat daar elementen invloed krijgen die FNV Jong van coöperatieve lobbyclub transformeren naar een organisatie van rebelse actievoerders (kijk nou wat er met die arme schoonmakers gebeurt) is veel te groot. Dan geldt: de beste verdediging is de aanval. FNV Jong, keihard de rechtste.

Al eerder fungeerde Dennis W. als bliksemafleider middenin de polder bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Met gezellig keuvelen aan die iets te veel glimmende tafel (en daar heeft een schoonmaker heel hard op moeten boenen!) met minister Zus en zo en staatssecretaris Blabla heeft dit type al veel ervaring opgebouwd met het onschadelijk maken van studentenstrijd. Hij is dus meteen inzetbaar.

Helaas gaan zulke bliksemafleider niet lang mee, zeker niet als ze afkomstig zijn uit kringen die de belangen verdedigen van hen die allang zijn uitgepolderd. Voordat je het weet, gaan ze bliksemsnel naar de plekken waar veel meer geld valt te verdienen. Functies bij vakorganisaties zijn voor hen slechts een opstapje, een oefening, een training om je in je carrière (hete aardappel) te bekwamen tot verdediger van kapitaalsbelangen. Nadat ze de Universiteit van Zakkenvullers cum laude (met lof maar zonder schulden want paps betaalt) hebben afgerond vullen ze hun cv door bij vakorganisaties de strijd naar de grond te geleiden.

Deze bliksemafleiders zitten er al heel lang in de vakorganisaties. Nu er eentje komt bij FNV Jong waaraan dit openlijk te zien is (lekker duidelijk, want daar houden ze van bij de club van Dennis W.), is de polder te klein. Dan blijkt ook dat we met een bliksemafleider te maken hebben. De beste afleiding van vakbondswerk is een model te plaatsen dat zoveel woede opwekt dat alle energie naar hemzelf geleidt. Knappe opzet. Want het lijkt te werken.

Nog altijd is de beste verdediging de aanval, niet door in de verdediging te schieten en een op de persoon gerichte anti-campagne op te starten maar de aanval in te zetten waar de strijd moet plaatsvinden. Laat FNV Jong lekker een liberale speeltuin zijn en ga als de donder jongeren organiseren!