Johanna*

In de ochtend van 27 juni 2023 werd Nahel Marzouk, een 17-jarige tiener van Algerijns-Franse afkomst, doodgeschoten door agenten die hem aanhielden toen hij met zijn auto op een busbaan reed in Nanterre, Parijs. De politie bracht een verklaring uit na de moord, gevuld met leugens over het voorval. Ze beweerden dat de tiener had geprobeerd de agenten omver te rijden, maar een video van een getuige verscheen op sociale media, waarbij te zien was dat dit niet klopt. Beide agenten trokken hun wapens nadat ze gevraagd hadden om zijn rijbewijs, zonder enige aanwijzing van een dreiging, en een van de agenten besloot hem dood te schieten.

De moord op de 17-jarige tiener raakte een gevoelige snaar onder de Franse bevolking. De mensen die in de banlieues (buitenwijken) van Parijs wonen ervaren systematische onderdrukking, uitbuiting en racisme. Er is een chronisch gebrek aan goede publieke voorzieningen in deze wijken, van scholen tot ziekenhuizen. Er is oververtegenwoordiging van de politie in deze wijken, die zich vaak schuldig maakt aan grof geweld en racisme. De onderdrukking van de werkende klasse in de banlieues van Parijs, voornamelijk van jongeren met een immigratieachtergrond,  is een bewuste keuze van de Franse staat en het Franse kapitaal.

De werkende klasse in de banlieues, in het bijzonder jonge arbeiders, ondervinden elke dag de onderdrukking van politie- en staatsgeweld, door het juridisch systeem en klassenjustitie als de machine van de overheersing van de bourgeoisie. Politici en de media benadrukken het belang van het behouden van hun uitbuitende “orde”, maar de werkende klasse is het racistische en economisch onderdrukkende geweld zat. 

De rellen naar aanleiding van de dood van Nahel werden meteen geframed door de burgerlijke media en worden aangegrepen voor het inzetten van nog meer politiegeweld tegen de werkende klasse. De uitbarsting van woede door de Franse bevolking, door de werkende klasse, gebeurt ook in een bredere context van toenemende strijd tegen de afbraakmaatregelen van de Franse bourgeoisie en de Europese Unie, die ten koste van de bevolking hun concurrentievermogen proberen te verbeteren en hun winsten te verhogen. 

De bourgeoisie toont zich bereid om het grofste geweld te gebruiken tegen jongeren uit de werkende klasse. De moord op Nahel maakt dit nog eens pijnlijk duidelijk. De CJB veroordeelt de racistische moord op Nahel en steunt de werkende klasse, in het bijzonder de werkende jeugd in Frankrijk, in hun strijd tegen de onderdrukking van de Franse burgerlijke staat.

*Johanna is lid van de Commissie Internationaal