Frederik Roşu 

Overvolle klassen, burn-outs en lerarentekorten, het is crisis in onderwijsland. Op 30 en 31 januari staken hierom leerkrachten in het hele land voor investeringen in het onderwijs. Als CJB en NCPN steunen we de strijd van de actievoerende leraren en leraressen. Het onderwijs is een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van jongeren en een essentiële investering in de toekomst van de samenleving. De fundamenten van de volgende generatie worden gelegd in het primaire- en secundaire onderwijs en is onze solidariteit en ondersteuning waard. 

Investeringen

In 2020 hebben al 55 duizend kinderen geen leerkracht voor de klas. Ook in het voortgezet onderwijs vallen door tekorten lessen uit en staan er steeds vaker onbevoegde leraren voor de klas. De stakende leraren voeren actie voor minder werkdruk, een goed salaris en voldoende collega’s. Het wordt de derde landelijke onderwijsstaking om druk uit te oefenen op minister Slob (ChristenUnie) om écht iets te doen aan de misstanden binnen het onderwijs. Op het moment van schrijven staat de teller van scholen die dicht gaan tijdens de staking op 1574. Een duidelijk signaal van docenten dat de nood hoog is en dat voor de toekomst van het onderwijs er nu ingegrepen moet worden.

De tekorten binnen het onderwijs komen niet zomaar uit de lucht vallen. De regering besteedt structureel te weinig in het onderwijs. Zij investeren liever in belastingcadeautjes voor multinationale bedrijven en in de Nederlandse deelname aan imperialistische oorlogen. Het is duidelijk dat de Nederlandse staat de belangen van de kapitalistische klasse dient en dat voor dit belang collectief goed zoals onderwijs moet wijken. Als communisten maken we hier andere politieke keuzes. Keuzes waarbij de gehele bevolking de vruchten plukt van onze collectieve arbeid: gratis onderwijs, kleinere klassen en voldoende leraren. 

Cuba

Waar de Nederlandse staat faalt wordt het Cubaanse socialistische onderwijssysteem onder andere door de Wereldbank geprezen als de beste in Latijns-Amerika. Uit de meest recente cijfers van dezelfde Wereldbank blijkt dat Cuba ondanks de economische blokkade 12,8% van het BBP investeert in onderwijs, in Nederland is dat 5,5%. De situatie in Cuba is vanwege de economische omstandigheden niet ideaal maar de inzet van de Cubaanse overheid om gratis en kwalitatief onderwijs aan te bieden is bewonderenswaardig. Het laat zien dat hoe het socialisme zelfs onder zeer moeilijke omstandigheden deuren opent naar goed onderwijs voor iedereen. 

Staak!

Als CJB en NCPN roepen wij alle leerkrachten op om zich aan te sluiten bij de stakingen. Via de website van de AOb is een overzicht (link naar https://www.aob.nl/programma-staking2020/) te vinden waar er acties gevoerd worden. Samen zullen we winnen!

Bronnen:

https://novakdjokovicfoundation.org/education-system-of-cuba-path-to-success/

https://data.worldbank.org/indicator/SE.XPD.TOTL.GD.ZS

http://documents.worldbank.org/curated/en/549011468746733557/The-Cuban-education-system-lessons-and-dilemmas

https://www.aob.nl/investeerinonderwijs/