Op zaterdag 6 oktober vierde de CJB samen met de NCPN het feit dat het 200 jaar geleden is dat Karl Marx geboren werd (5 mei 1818 in Trier). Daarnaast stond deze dag ook in het teken dat de CJB inmiddels al 15 jaar bestaat. Bij deze viering werden drie verschillende speeches gegeven in een goed gevulde zaal in Amsterdam, die werden aangevuld met een cultureel programma met livemuziek, toneel en een gedicht.

De eerste toespraak ging over de relevantie van de theorie van Marx in 2018 en hoe die ondanks de wijzigingen die het kapitalisme sinds zijn overlijden heeft doorgemaakt telkens wordt bewezen. Ook al is Marx door de burgerij al meerdere malen doodverklaard zagen we rond zijn 200ste geboortedag toch een heleboel artikelen in de burgerlijke pers. In de speech werd ook ingegaan op veelgehoorde argumenten tegen het marxisme, maar ook op de bewuste of onbewuste verdraaiingen in de burgerlijke pers van de teksten van Marx zodat zijn theorie ongevaarlijk wordt voor de heersende klasse en niet meer inspirerend is voor de werkende bevolking.

200 Jaar Marx – 15 Jaar CJB

In de tweede speech werd ingegaan op het werk dat de NCPN praktisch doet in de Nederlandse arbeidersklasse en de vakbeweging, om op die manier de arbeidersklasse te organiseren zodat zij opkomt voor haar eigen belangen. Om nog maar eens te bewijzen dat de theorie van Marx nog steeds levend is én in de praktijk onder moeilijke omstandigheden wordt toegepast.

In de laatste speech werd ingegaan op het 15-jarig bestaan van CJB. De speech werd gegeven door een kameraad die al sinds 2004 actief is in de CJB en de vele ontwikkelingen binnen de organisatie heeft meegemaakt. Naast zijn verhaal over de ontwikkeling van de CJB gaf hij ook duidelijk aan waarom de CJB nodig is zodat de jongeren een visie kunnen krijgen op een betere, socialistische wereld én door de illusies van verschillende “linkse” partijen kunnen prikken. De uit het hart geschreven en met passie uitgesproken speech werd uiteindelijk een staande ovatie getrakteerd.

Na de toespraken was er ruimte voor vragen en aanvullingen die de viering verrijkten. Behalve speeches was er ook ruimte voor wat luchtiger werk. Aangezien de communistische beweging een internationale beweging is, had een kameraad van de Communistische Partij van Chili een aantal van zijn kameraden opgetrommeld om met band op te treden zodat het publiek ook kon genieten van goede muziek. Na een gedicht over de Februaristaking werd de dag beëindigd met een theaterstuk over Marx. Zo kon de dag op een humoristische manier maar met een serieuze ondertoon worden afgesloten.

 

De volledige toespraken zullen komende tijd gepubliceerd worden op Voorwaarts en de krant Manifest.