Op dinsdag 1 mei vond in Bergen op Zoom wederom een 1 mei-viering plaats. Net als vorig jaar georganiseerd op initiatief van de CJB’ers Niels Minnaard en Adriaan van Duin. Ondanks dat 1 mei dit jaar in een gewone school/werkweek plaatsvond kwamen ongeveer 170 mensen (volgens de café eigenaar), voornamelijk jongeren, naar café Geen Flauw Idee. Naast bekende gezichten van de viering van 2006, ook veel nieuwe gezichten.

Er waren sprekers van de FNV, CJB en Groenlinks, gedichten van ‘De Hoer van de Zon’ en muziek door Volkan, Michiel, Toto en The Little Review, en een bijdrage van een Colombiaanse studente over de ongelijkheid en strijd in haar land. Achterin het cafe stond een standje met boeken, flyers en ander materiaal van de CJB. Voor de CJB’ers achter de stand veel discussies over Cuba, Ché, onderwijs en communisme.

Het thema solidariteit stond deze viering centraal en verschillende sprekers (en bands) hebben dit onderwerp op diverse manieren toegelicht. Alle sprekers kregen de gelegenheid om 5 minuten (in werkelijkheid dus eerder 15 – red) uit te leggen wat solidariteit volgens hen inhoudt, en waarom het belangrijk is. De aftrap werd gegeven door Daniel Nuijten van de FNV, hij vertelde over het hoe en waarom van de vakbond. Verworvenheden zijn er niet zomaar, daar is voor gestreden en moet je voor blijven strijden. Dat kan niet alleen, daarvoor moet je je organiseren, daar is solidariteit voor nodig.
Namens de CJB sprak Roberto Dias da Silva uit Den Haag over de strijd voor betere rechten in de rest van de wereld en hoe die verbonden is met Nederland. Hij vertelde kort over hoe de dag van de arbeid tot stand kwam, en over hoe individualisme en racisme ons ervan weerhouden de echte oorzaken aan te pakken van nationale en internationale problemen. Van Bergen op Zoom tot Bejing… solidariteit met de strijd van alle jongeren voor een betere wereld!

Renee Cranen, ‘De Hoer van de Zon’, droeg 2 gedichten voor over solidariteit en 1 mei. Haar gedichten mogen wij ook publiceren op Voorwaarts! En en zetten we hieronder neer. Niels Minnaard heeft ons laten weten volgend jaar weer een viering te willen organiseren met nog meer mensen en bands. Dat 1 mei niet leeft onder de Nederlanders en met name onder jongeren, zoals de landelijke media veelal beweert, gaat er bij ons niet in. 1 mei leeft, leve 1 mei!

1 mei in de rest van Nederland

Ook op andere plaatsen in Nederland vonden 1-mei-vieringen plaats, waaronder een protestmars in Rotterdam en een avond met sprekers in Amsterdam. In tegenstelling tot b.v. België en Duitsland is 1 mei in Nederland géén vrije- of feestdag. De betekenis van 1 mei, de dag van de arbeid, wordt vrijwel geheel weggedrukt door de Oranjegekte van 30 april.

Tesaam als één
Staan stil
Onoverwinnelijk en klaar voor de strijd tegen de afzondering
Solidair

Een emulsie aan ideeën en kracht
Voedend op de gedachtegronden van de groten
Vrees niet

Deze katalysator van vrede en samenhorigheid
De woede van de kleuren worden vergeten en als één zullen wij opstaan
Eén man, één vrouw zal ons leiden in tijden van onzekerheid over de identiteit van vele gezichten. De gezichten gemaskerd maar nooit vergeten
Kleur, geloof en afkomst veranderen in
Rood

Als het bloed dat door alle hardwerkende handen stroomt
Liefde en passie voor gelijkheid.
Het Rood herenigd ons, het bloed dat wij allen bezitten
Solidair

voor als één zullen wij strijden

‘De Hoer van de Zon’
Renee Cranen

Neem mijn als de woorden
Neem mij als de belichaming van de ontdekking

Schijnbaar schoongewassen door je handen en prachtige woorden

Ik
Te ruste gelegt in het colosseum van leugens
Gedrukt op het hagelwitte papier

De vrouw van je dromen, het kind van de heerlijkheid
verlaat me
steuenloos de wereld in
Je woorden zijn een virus
en ik stervende

Verbrand de geschiften en vergeet je schrijvers

Vecht voor je recht
Vecht voor je vrijheid
Vecht voor je volk
Vecht voor je wereld

Vecht broeder
Wij strijden mee

‘1 Mei’
Renee Cranen

http://dhvdz.web-log.nl/