Een brede antifascistische coalitie is op zaterdag 20 september massaal de straat opgegaan in Keulen om te demonstreren tegen de extreemrechtse groepering ‘Pro Köln’. Deze wilde een ‘anti-islamiseringscongres’ houden. Tienduizenden mensen hebben hier een stokje voor gestoken en de weg geblokkeerd.

De actie is een grote overwinning. Keulen heeft eensgezind de rijen gesloten tegen de anti-islamhetze en tegen het groeiende racisme. Van linkse autonoom tot de burgemeester, van vakbond tot kerk: iedereen nam deel aan de blokkade. Ook de FIR, de internationale organisatie van oud-verzetsstrijders en antifascisten, waar de Nederlandse AFVN lid van is, was aanwezig. Met lede ogen moest de (geringe) aanhang van ‘Pro Köln’ toezien hoe de straten, bruggen, station en zelfs het vliegveld van Keulen volstroomden met antifascisten.

De politie weigerde gehoor te geven aan het verzoek van de islamofoben om hen veilig naar de binnenstad te vervoeren. Hun congres heeft geen doorgang kunnen vinden. Hun propaganda hebben zij niet kunnen spuien. De straten van Keulen zijn verschoond gebleven van hun extreemrechtse vuil.

Wel kwam het tot een treffen tussen de massaal opgetrommelde ME en groepen demonstranten. Bij dit soort antifascistische acties probeert de politie vaak op allerlei manieren te provoceren. Ook hier deed de politie dat door bij sommige blokkadepunten mensen in te sluiten. Hier kwam dan weer een tegenreactie op. Enkele honderden werden opgepakt. Urenlang werden zij in bussen vastgehouden. Velen van hen overwegen een aanklacht in te dienen tegen deze vrijheidsberoving.

‘Pro Köln’ is een groepering die onder andere voortkomt uit de neonazistische NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Deze groepering wil een Europese beweging tegen ‘islamisering’ opzetten, waarvan de protesten tegen de bouw van moskees een onderdeel vormen. In de moskee zien deze leden de bron van al het kwaad die de democratie om zeep helpen: criminaliteit, terrorisme, corruptie et cetera.

In heel Europa roeren fascisten zich steeds meer via dit soort groepen. Zij proberen alle problemen in de maatschappij af te schuiven op een bepaalde zondebok, deze keer moslims. Juist in crisistijd klinken hun valse noten steeds luider. En ondanks het cynisme in onze pers en ondanks dat sommige journalisten antifascisme tussen aanhalingstekens zetten, heeft Keulen laten zien dat er zoiets bestaat als antifascisme vandaag de dag.

En niet alleen daar, maar ook in Zwolle, Den Haag, Oss en vele andere plaatsen gaan mensen de straat op wanneer fascisten zich vertonen. En laten al die broodschrijvers hier maar dankbaar zijn dat er mensen zijn die bereid zijn om ook hun democratisch recht om onzin op te schrijven te verdedigen!

Meer informatie

Site van de organisatie (in het Duits, maar oproep is er ook in het Nederlands)