Kredietcrisis. Hypotheekcrisis. Wat voor naam je er ook aan geeft: het is en blijft een crisis van het kapitalisme. Wie gaat dat betalen? Niet degenen die het veroorzaken. Nee, jij bent degene die ervoor mag opdraaien.

Annabelle Schouten

In de VS zijn het miljoenen mensen die de rekening van de crisis krijgen gepresenteerd. Door akkoord te gaan met het zogeheten ‘reddingsplan’ voor de Amerikaanse economie heeft het Bush-regime 700 miljard dollar aan gemeenschapsgeld van de bevolking gestolen. Dit geld wordt nu doorgesluisd aan de casinokapitalisten van Wall Street. Tegelijkertijd verliezen grote delen van de Amerikaanse bevolking hun huis, hun baan, hun pensioen, hun zorg. Voor hen heeft Bush geen reddingsplan in petto.

‘Bail out the workers and the poor!’

Onrust en onzekerheid, maar evenzeer het verzet groeien met de dag in de VS. Op 25 september gingen meer dan 1000 vakbondsactivisten de straat om te protesteren tegen de blanco cheque van Bush aan Wall Street. Voor dit weekend staan demonstraties gepland. Het International Action Center, een organisatie die actie voert tegen racisme, oorlog en uitbuiting, is de drijvende kracht achter de campagne ‘No Money for Wall Street & War; Bail Out the Workers and the Poor!’. De Communist Party of the USA (CP USA) heeft een reddingsplan opgesteld voor de miljoenen Amerikanen die alles kwijtraken. Enkele eisen zijn: geld naar publieke voorzieningen, herstructurering van hypotheektarieven naar het gezinsinkomen, verbod op leningen en aandelen op alle vormen van schuld, bank- en financieringswezen reguleren en onder publiek toezicht stellen en de Irak-oorlog beëindigen die 700 miljoen dollar per dag kost.

Klaas-Vaak-methode

Europese politici buitelen over elkaar heen om te benadrukken dat deze crisis typisch een gevolg is van het ongebreidelde Amerikaanse kapitalisme. Volgens minister van Financiën Bos betekent dit het einde van de Amerikaanse vorm van kapitalisme. Zijn Duitse collega Steinbrück ziet hier het einde van de VS-dominantie in het internationale financiële systeem en de opkomst van Europa en Azië. Want een crisis als deze zal in Europa niet gebeuren. Nee, hoor, sinds de geruststellende woorden van Balkenende op Prinsjesdag kunnen wij allen opgelucht adem halen. Toch?

Deze Klaas-Vaak-methode om mensen slaapzand in de ogen te strooien maakt de zaak alleen maar erger. De Europese economie is nauw verbonden met de Amerikaanse. Als de zaak daar in elkaar stort, dan gaat de EU mee. En ook dan zullen figuren als Bos en Steinbrück allerlei trucjes uit de kast halen om de crisis op ons bord te leggen. Wij kunnen hen alvast zeggen: Nee, dank u, wij hebben onze buik vol van deze economie. Wij willen een economie die ons toekomstperspectief geeft!

Meer informatie:

CPUSA People’s Weekly World International Action Center