Nu weet ik eindelijk waar PR voor staat: Politiek Ratelen. Dat is zoveel praten over dingen die niet bestaan dat ze echt worden. CDA-bobo Maxime Verhagen is PR-kampioen. Zijn politiek geratel staat inmiddels zover af van de werkelijkheid dat hij sprookjes vertelt. Zijn nieuwste sprookje gaat over de Nieuwe Werknemer.

Annabelle Schouten

We hadden al het Nieuwe Werken, ook zo’n mooi sprookje. Of vind jij het realistisch dat je je brood kunt verdienen door in een of ander ontzettend trendy lounge een beetje interessant te gaan zitten zwaaien met je even trendy tablet? Maar goed. Nu hebben we dan ook de Nieuwe Werknemer.

De Nieuwe Werknemer is de proactieve spin in het web, 500% stressbestendig, uiterst flexibel, bereid al zijn vrije tijd te besteden aan cursussen en trainingen, breed inzetbaar maar toch gespecialiseerd. Het allerbelangrijkste: de Nieuwe Werknemer kun je voor onbepaalde tijd tijdelijke contracten aanbieden. Ook als dat zeven jaar, duurt, of tien jaar, of tot aan je pensioen (uhm… oh, die was al weggePR’ed) maakt niet uit. Als het maar lekker ‘de werknemers stimuleert te blijven investeren in duurzame inzetbaarheid’. Wat kan ie dat toch mooi verkopen, die Verhagen. Wow! De natte droom van elke werkgever. Wientjes (ook PR-kampioen – of dacht je dat dit kabinet alles zelf bedenkt?) staat luid te applaudisseren.

Eindelijk verlost straks van de Oude Werknemer. Je kent hem wel: de uitgezakte babyboomer met ergens nog een verdwaald actiehesje van de FNV. Het obstakel op de werkvloer als je eens fijn je bedrijf efficiënter, dynamischer, innovatiever, transparanter naar de klant toe wilt maken. Ach, je weet het toch wel: de verstokte medewerker die er al meer dan 30 jaar zit met zijn van-9-tot-5-mentaliteit (ja, want overwerken, ho maar), zijn eeuwige vaste contract en zijn ouderwetse arbeidsvoorwaarden waar die arme werkgever nooit meer van afkomt. Door de Oude Werknemer is de arbeidsmarkt niet flexibel.

Dat is bijna vloeken in de kerk. Gelukkig gaat ons katholieke Maxiempje trouw naar de kerk. Echt het toonbeeld van een flexibel instituut dat meegaat met zijn tijd. Vanuit zijn Gouden Paleis in het Vaticaan heeft Benedictus de Zoveelste nog even zijn godsgloeiende zegen gegeven voor het Politiek Ratelen van zijn CDA-apostel. Dan heb je wel de zegen van de autoriteit op het gebied van sprookjes.

Maar het sprookje van de Nieuwe Werknemer staat heel ver af van de werkelijkheid. PR kan zo sterk zijn dat je denkt dat het waar is. Verhagen en met hem alle politici met hun mooie praatjes bedenken dit soort sprookjes zodat wij alles maar blijven slikken. Werkgevers willen af van vaste contracten. Dan hebben ze meer vrijheid om hun zakken te vullen. En dan moet jij zelf maar je werk en alles wat daarbij hoort maar organiseren. Je betaalt je scheel aan vaste lasten maar een vaste baan zit er niet meer in. In plaats daarvan worden we allemaal wegwerpwerknemers. Geen werk? Jouw verantwoordelijkheid. Geen inkomen? Jouw probleem. Onverzekerd? Eigen schuld. Of vind jij dit normaal terwijl voor lui als Verhagen en Wientjes wel alles piekfijn geregeld is? Niks bestaansonzekerheid voor de klasse die ons zoet houdt met zijn PR.

Nederland telt al bijna 2 miljoen Nieuwe Werknemers, waaronder veel jongeren. Tel daar alle werklozen bij op die geen fatsoenlijke baan kunnen vinden. Dat is de keiharde werkelijkheid. En zolang wij onze mond houden en geloven dat we ons er beter bij neer kunnen leggen (‘want het is nou eenmaal niet anders’), kan ons Maxiempje zoveel politiek ratelen dat we op een dag alles kwijt zijn. Ga jij daarop zitten wachten? Op dit soort sprookjes is maar één antwoord mogelijk: niet in onze naam!