Alle leden van de FNV kunnen nog tot woensdagnacht (22 april) hun stem uitbrengen op het FNV-referendum over het Sociaal Akkoord. De vakbondsleiding probeert de leden naar een “ja” te duwen voor de afspraken die zijn gemaakt met het kabinet-Balkenende. Dit zou echter alleen maar een stem voor loonmatiging en aanvallen op de AOW-leeftijd zijn.

Matthijs Dröge

De leiding doet alsof het Sociaal Akkoord de plannen van Balkenende kan tegenhouden, maar voor de werknemers heeft het weinig te bieden. De “afspraak” om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden stelt weinig voor, want het kabinet is toch al van plan om deze naar 67 te verhogen. Het besluit komt nu in oktober, zodat de sociale partners met andere bezuinigingsplannen kunnen komen. Echte alternatieven zijn al lang door de werkgevers of het kabinet afgeschoten.

Als het akkoord er komt, dan betekent dit ook loonmatiging. Het hoofddoel van het akkoord is “koopkrachtbehoud”, maar daarmee gaat ook meteen de looneis van 3,5% de prullenbak in. Elke cao-onderhandeling wordt dan een zware strijd. Zo zijn het weer de werknemers die voor de economische crisis moeten opdraaien.

Aanval op verworvenheden, ook voor jongeren

Sociale verworvenheden zoals de AOW zijn niet slechts middelen om de mensen even tevreden te houden, maar worden juist afgedwongen door de werkende bevolking. De regering valt die verworvenheden aan om de gewone burger meer te belasten en de grote ondernemers de hand boven het hoofd te houden.

Vanuit liberale hoek kwam laatst de oproep aan jongeren om deze aanval te steunen. De jongerenorganisaties van GroenLinks, D66 en de VVD riepen samen met Wientjes, de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat de AOW-leeftijd “bespreekbaar” moet zijn. Dit helpt zogenaamd ook de jongeren. Wat ze er niet bij zeggen is dat de jongeren van nu dan ook tot hun 67e moeten doorwerken.Reden genoeg om dit Sociaal Akkoord af te wijzen, om geen knieval te maken voor Balkenende, maar de rechten van werknemers te blijven verdedigen met een sterke, strijdbare vakbond. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, komen sprekers van de vakbeweging en de CJB in Groningen, Enschede en Bergen op Zoom met alternatieven. Hou Voorwaarts! in de gaten voor meer informatie.

Zie ook:

-Pamflet FNV-Vecht voor je recht-AOW-leeftijd omhoog is een aanval op jongeren en hun toekomst