Ongeveer 50 mensen demonstreerden afgelopen zaterdag in de binnenstad van Bergen op Zoom tegen het toenemend racisme in ons land. De demonstratie, op initiatief van het Comité Artikel 1, trok vooral veel jongeren maar ook enkele ouderen sloten zich er bij aan.

Comité Artikel 1

Enkele tientallen borden en spandoeken werden meegedragen met teksten als “Artikel 1 voor iedereen”, “Stop racisme” en “Racisme lost geen crisis op”.

Enkele keren werden de demonstranten met applaus begroet, terwijl zij leuzen riepen als: “Artikel 1, voor iedereen” en “PVV, nee, nee, nee”. Ook in verschillende toespraken werd de kwalijke rol van PVV-leider Wilders genoemd.

“Mensen, vergis u niet, Wilders is een politicus die roept dat hij in uw belang tegen de toenemende islamisering is maar stemt ondertussen voor allerlei verslechteringen in de sociale zekerheid!”

Niels Minnaard van het organiserende Comité besteedde in zijn korte toespraak vooral aandacht aan de groei van extreemrechts. “Niet alleen in de rest van Nederland, maar ook in Bergen op Zoom is er een draagvlak voor deze asociale ideeën, wij moeten er voor zorgen dat antiracisme een dagelijks fenomeen wordt en op die manier het draagvlak voor extreemrechts verkleinen.”

Tijdens de anderhalf uur durende tocht door de binnenstad deed zich slechts een klein incidentje voor toen een paar neonazi’s met een spandoek de demonstranten provoceerden. Omdat de politie niet tegen de neonazi’s in actie kwam heeft het organiserende comité hier zelf voor gezorgd. Het spandoek werd hierna door de politie in beslag genomen.