Voorwaarts! bestaat tien jaar en dat moet worden gevierd! Op vrijdag 6 januari was er dan ook een groot feest op het kantoor van de NCPN in Amsterdam om deze mijlpaal, en de inluiding van een nieuw strijdbaar jaar, te vieren. Op het feest waren CJB’ers uit heel Nederland aanwezig: van Groningen tot Brabant, van Zuid-Holland tot Overijssel. Griekenland en België werden vertegenwoordigd door Christos Nichlos van de KKE en KNE en Jouwe Vanhoutteghem en Wout Schafraet van de PvdA (België) en Comac.

Nina Bouwmeester

Het was een goed moment om bij te praten met andere afdelingen en organisaties en om nieuwe leden te leren kennen. Voordat het feest echt losbarstte, kregen de CJB’ers een terugblik op de afgelopen tien jaar van Voorwaarts! Dit werd verzorgd door Annabelle Schouten die er vanaf het begin bij was en Voorwaarts! heeft zien veranderen van een blad van aan elkaar geniete blaadjes met een witte voorkant, naar een prachtig opgemaakte stakingseditie in kleur en een goedbezochte website. Ook de CJB heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. De ‘NCPN jongeren’ was een experiment; het begon als internationaal georiënteerde jongerenorganisatie zonder een duidelijke politieke lijn.

Maar deze beginjaren hebben wel iets opgebracht, namelijk de groei van de redactie van Voorwaarts!. Uit die redactie ontstond de eerste generatie CJB’ers. Voorwaarts! heeft de laatste jaren zijn politieke richting gevonden: die van het marxisme-leninisme en blijft zich nog steeds ontwikkelen. Er wordt hard gewerkt om van Voorwaarts! een nóg betere afspiegeling te maken van de hele CJB en van de activiteiten van onze leden. Annabelle wees de CJB’ers dan ook op het feit Voorwaarts! op de hoogte te houden van lokale gebeurtenissen, nieuws en ideeën en artikelen via Facebook te promoten.

Vervolgens hield Bram Bosman namens het CJB-bestuur een Nieuwjaarsspeech. Hij wees de CJB’ers op collectiviteit en de eenheid die wij met elkaar moeten vormen: ‘Een middelvinger naar het systeem kun je breken, maar een hele hand maakt een vuist. Die vuist wordt geleid door de hersenen en met meerdere koppen bij elkaar weten we die vuist bewust te gebruiken en toe te slaan waar het nodig is.’ De CJB is een voorhoedebeweging die zich midden in de dagelijkse  klassenstrijd bevindt. De CJB wil geen ‘socialer kapitalisme’ maar een heel ander systeem, een systeem waarin we niet steeds harder hoeven te werken voor minder en waarin het geld alleen ‘naar boven’ stroomt. De CJB strijdt voor een samenleving waarin ieder mens meetelt en een stem heeft: een echte participatieve democratie. Bram wees de CJB’ers op de 200 jaar waarin het kapitalisme al miljarden slachtoffers heeft gemaakt. Kortom, wij zullen blijven strijden, ook in 2012!

Roberto Dias da Silva sprak over de internationale contacten van de CJB. Zo is het lidmaatschap van de internationale federatie van communistische jongerenorganisaties, de WFDY (World Federation of Democratic Youth) bijna rond. De WFDY organiseert ook de Wereldjeugdfestivals, zoals die in Zuid-Afrika in 2010. Roberto was erbij en maakte een mooie impressie van dit enorme jongerenfestival. Jouwe van Comac sloot de reeks speeches af met een verhaal over de strijd van jongeren in België en de promotie van het inmiddels welbekende jaarlijkse Vredeskamp, dat de CJB samen met Comac organiseert.

Na deze inspirerende speeches was het tijd voor het avondeten: een heerlijk broodje gyros van onze speciale chef-kok Marinos Michailidis. Daarna kon het Voorwaarts!-feest beginnen. Zowel de Mojito’s als de muziek waren revolutionair. Op naar de twintig jaar!