Verklaring van het algemeen bestuur van de CJB

Op 15 mei herdenken de Palestijnen de Nakba, ook wel de catastrofe genoemd. Een gebeurtenis op 15 mei 1948 waar de staat Israël werd gesticht op Palestijns land en ruim 800.000 Palestijnen werden verdreven van hun land. Ruim 70% van de Palestijnen werden verdrukt en verdreven van huis en haard, met bruut geweld.

demonstraties aan de Palestijnse zijde gaan door (RT)

Tegenwoordig leven 5 miljoen vluchtelingen uit Palestina half buiten en half binnen de regio Israël-Palestina, Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte.

In de aanloop naar de viering van de Nakba vond er nog een catastrofe plaats, net zoals in het verleden keer op keer bleef gebeuren. In de dagen van 13-14-15 mei zijn er, ondanks vreedzaam protest van Palestijnse zijde, ruim 2000 gewond geraakt en 50-60 mensen vermoord door Israëlische soldaten. Er is bewust gekozen om demonstranten in koele bloede te vermoorden.

1. De CJB veroordeelt deze schandelijke en terroristische acties tegen het Palestijnse volk.

De keuze van de V.S. onder Trump om hun ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem is een directe steun voor de bezetting van Palestina en steekt een hand uit naar het regime van Netanyahu, een oorlogsmisdadiger die al meerdere wapenfeiten op zijn naam heeft staan. De massamoord die zojuist heeft plaatsgevonden wordt hiermee gewoonweg vergeten.
Dit is een onaanvaardbare provocatie.

2. De CJB roept op tot het verder uitdiepen van de boycot, desinvestering en sancties tegen Israël en spreekt zich ten zeerste uit tegen de Nederlandse regering die tot op heden nog niet heeft gereageerd op deze oorlogsmisdaad.