Overgenomen uit Manifest 2 van 23 februari

Redactie

Er zijn geen woorden om het leed te beschrijven van de bevolking in Turkije en Syrië die getroffen is door catastrofale aardbevingen: het heeft tienduizenden mensen het leven gekost en miljoenen zijn ontheemd. We denken ook aan de mensen in Nederland die familie en vrienden in de regio hebben.

Het is daadwerkelijk indrukwekkend om te zien hoe de Turkse Communistische Partij (TKP) vanaf dag één direct in actie is gekomen. Meer dan 400 TKP-leden zijn naar de regio gegaan, waar zij een reddingsteam vormden om mensen onder het puin te redden, en daarnaast eerste hulp te verlenen. De TKP heeft vrachtwagens vol hulpmiddelen gestuurd. Ze koken eten en verspreiden dat onder duizenden slachtoffers. Tijdens deze acties zijn tien TKP-leden die zich inzetten voor de slachtoffers van de aardbeving in Osmaniye (dichtbij Adana), opgepakt door de Turkse autoriteiten.

In Syrië komen de verwoestende aardbevingen boven op het eindeloze leed van de jarenlang voortslepende oorlog. Het misdadige embargo van de VS, EU en hun bondgenoten op Syrië vormt een economische blokkade die het ontzettend moeilijk maakt om slachtoffers te helpen.

Wat niet onbenoemd mag blijven, is dat het grote aantal doden en de omvang van de schade alles te maken hebben met het gebrek aan aardbevingsbestendige bouw, en een gebrekkige organisatie van de reddingsoperatie door de autoriteiten. Reddingswerkers en zorgpersoneel, die zich heldhaftig in de strijd hebben geworpen om mensenlevens te redden, zijn vaak onvoldoende uitgerust en ondergefinancierd.

Er zijn veel solidariteitsacties op touw gezet. Ook de NCPN en CJB roepen op om geld in te zamelen voor de slachtoffers en hebben een solidariteitsbericht opgesteld. Deze is te lezen is op onze website (ncpn.nl).