ZWOLLE – De Communistische Jongeren Beweging heeft naar aanleiding van een gesprek met gemeente en politie besloten de actie van zaterdag 30 augustus tegen de NVU voorlopig op te schorten. De politie was niet bereid om op twee acties tegelijk te letten en de veiligheid van de deelnemers zou in gevaar kunnen komen.

Uit het gesprek bleek dat ongeveer de helft van de 75 verwachte NVU-aanhangers met het openbaar vervoer zullen komen. Zij kunnen een bedreiging vormen voor tegenstanders die zich op het stationsplein manifesteren. Een woordvoerder van de politie zei niet in staat te zijn om twee acties tegelijk in de gaten te houden. Toegevingen op gebied van locatie en tijdstip waren niet mogelijk. Het aflasten van de tegenactie gebeurt beslist niet van harte, maar is op dit moment de enige mogelijkheid. Een tegenactie zou waarschijnlijk door burgemeester Meijer verboden worden, wat problemen zou opleveren als het toch door zou gaan. Wat echter de doorslag gaf was de veiligheid van deelnemers aan de tegenactie.

Gevaarlijke tendens

Dit gegeven roept wel een aantal vragen op. Als de NVU demonstreert, worden ze doorgaans begeleid door honderden ME’ers. Dit kost handenvol geld, dat bleek eerder in Oss. Burgemeester Meijer heeft beperkingen opgelegd (geen racistische uitingen, geen wapens, enz.), maar in andere gemeentes zijn deze nooit afgedwongen, waardoor de NVU alsnog met racistische teksten kon rondlopen en nazistische strijdliederen kon zingen. Ook het feit dat een tegenactie onmogelijk wordt vanwege de dreiging van geweld is vreemd te noemen. De ME moet wel uitrukken om Zwolle tegen een demonstratie van neonazi’s te beschermen, waar tientallen gewelddadige en racistische types op afkomen. Maar een bescheiden tegengeluid beschermen tegen deze figuren is geen optie. Het heeft geen zin om de gemeente Zwolle specifiek verwijten te maken, de CJB heeft immers zelf ingestemd met de afgelasting vanwege de veiligheid. Het is echter wel onderdeel van een trend in Nederlandse gemeentes. Die staan extreemrechtse demonstraties toe vanwege de vrijheid van meningsuiting. Maar in feite wordt de groep die de grootste bedreiging vormt voor de openbare orde beloond met meer vrijheid, terwijl tegenstanders voor hun eigen veiligheid moeten wachten.

Verzet blijft nodig

De afgelasting betekent niet dat de NVU zonder tegengeluid door Zwolle kan marcheren. Een manifestatie kan voorkomen worden, maar het kan niet zo zijn dat Zwollenaren zich niet langs de route mogen uiten. Als het ooit zover komt dat de neonazi’s een hele stad kunnen gijzelen en elk tegengeluid kunnen muilkorven, dan is het eind zoek. De CJB is dan ook solidair met alle groepen en personen die het er niet bij laten en de NVU duidelijk maken dat ze niet welkom zijn. De CJB zal nog nadenken over een bredere actie rond het thema antifascisme in Zwolle. Hier zal ook worden ingegaan op het beleid van gemeente en politie voor acties van de NVU en dergelijke groeperingen.