Als vervolg op het tentamen over Wilders op de KEI-markt in Groningen heeft de CJB op donderdag 4 september een bijeenkomst georganiseerd. Doel was om de extreemrechtse praatjes van Wilders te ontmaskeren en te kijken waar hij werkelijk voor staat.

Annabelle Schouten

Tijdens de bijeenkomst gaf CJB’er Edwin Vissinga een inhoudelijke toelichting op de tentamenvragen en op de sociaal-economische standpunten van de PVV. Wilders profileert zich publiekelijk vooral met onderwerpen als de islam, bureaucratie en veiligheid. Maar waar hij daadwerkelijk voor staat, blijft over het algemeen buiten beeld. Met de tentamenactie en de bijeenkomst wil de CJB daar verandering in brengen. Wat zegt hij bijvoorbeeld over het hoger onderwijs?

Het enige wat in zijn programma hierover is terug te vinden is dat de PVV het Ministerie van Onderwijs wil afschaffen. Wie of wat deze taken dan overneemt, is onduidelijk, waarschijnlijk de markt. Uit het stemgedrag van de PVV bij kwesties over het hoger onderwijs wordt duidelijk dat marktwerking de weg is die Wilders kiest. Zijn partij stemde dan ook voor de invoering van de leerrechten (in wezen een stap naar privatisering van de studiefinanciering) en tegen het invoeren van een wettelijk maximum voor het collegegeld.

Verbetering van de onderwijskwaliteit kan volgens de PVV het beste door middel van liberalisering. We hoeven alleen maar naar het geliberaliseerde Amerikaanse onderwijssysteem te kijken wat dit voor gevolgen heeft: kwaliteitsonderwijs voor een elite en tweederangs of minder onderwijs voor de rest.