Mooi rood is niet lelijk. Zeker niet voor ons. Daarom kleurde de stand van CJB-afdeling Overijssel op de zaterdagmarkt in Deventer op 22 mei zo rood. Op een schitterende plek, voor de historische ‘Waag’ op de Brink in Deventer zorgde de felrode kraam voor flink wat aanloop.

 

Mark Jan Smit

Voor de tweede keer stond CJB-afdeling Overijssel op de zaterdagmarkt in Deventer. Net als vorig jaar was het doel om de CJB te laten zien, te promoten en om natuurlijk met mensen in discussie te komen. De stand werd daarom opvallend ingericht, met een grote zelfgemaakte rode vlag met hamer en sikkel op het dak. Verder werden er onder andere de KKE, de Cubaanse, de Palestijnse en een Che-vlag opgehangen. Daarnaast kwam het artistieke talent in de afdeling goed van pas voor het maken van twee fraaie borden met CJB-opschriften en slogans. De stand werd gevuld met flyers, kranten, boeken en Che-spullen.

Daarnaast werd er ook geflyerd door de binnenstad met de informatieflyer van de CJB. Uiteraard werden vooral jongeren aangesproken en regelmatig doorverwezen naar de stand op de Brink. Ook het flyerteam wist hierbij goed op te vallen omdat het een grote rode vlag bij zich droeg, ook bij de passages door de V&D en de HEMA.

Bij de discussies viel op dat veel mensen zoekende zijn, SP-stemmers bijvoorbeeld die zich niet meer in deze partij kunnen vinden omdat zij steeds verder richting de PvdA opschuift. Er valt dus een gat op links. Een gat dat wij kunnen en moeten opvullen. En net als vorig jaar waren mensen verrast, gelukkig meestal positief, dat er nog steeds communisten bestaan in Nederland, ook onder jongeren. Juist daarom is het zo belangrijk dat wij laten zien dat wij geen uitstervende groep zijn, integendeel juist! Er werden natuurlijk ook kritische noten geuit, maar daarbij nam men meestal wel de moeite om in discussie te gaan. En gelukkig konden ook regelmatig jongeren aan de stand begroet worden.

Afdeling Overijssel kan tevreden zijn! Zij heeft zich goed laten zien. Er zijn goede discussies gevoerd. Zij heeft Deventer, een van oudsher linkse stad, laten zien dat de beweging toekomst heeft!