Redactie internationaal

Op vrijdag 21 juni stierf de Cypriotische communist Dimitris Christofias, die jarenlang algemeen secretaris is geweest van AKEL (de communistische partij van Cyprus) en president van Cyprus was van 2008 tot 2013. Daarmee was hij een belangrijk persoon in de Cypriotische en internationale communistische beweging en staat hij symbool voor de strijd van de bevolking van Cyprus in de afgelopen decennia voor vrede en voor een rechtvaardige maatschappij.

Het Partijbestuur van de NCPN en het Algemeen Bestuur van de CJB hebben het volgende bericht gestuurd naar AKEL en EDON (de jongerenorganisatie van AKEL):

“De NCPN en CJB betuigen hun oprechte medeleven om het verlies van kameraad Dimitris Christofias, voormalig algemeen secretaris van AKEL en president van Cyprus, wiens naam sterk verbonden is aan de strijd van de arbeidersklasse en de bevolking van Cyprus.

Kameraad Dimitris Christofias studeerde geschiedenis en haalde zijn doctoraat in de Sovjet-Unie. Hij werd verkozen tot algemeen secretaris van EDON (Verenigde Democratische Jongerenorganisatie) van 1977 tot 1987 en algemeen secretaris van AKEL (Progressieve Partij van het Werkende Volk) van 1988 tot 2009. Met de presidentiële verkiezingen van 2008 werd hij verkozen tot president van de Republiek Cyprus en dat bleef hij tot 2013.

We betuigen ons medeleven aan de verwanten van kameraad Dimitris Christofias, de leden van AKEL en EDON en de Cypriotische bevolking.”

EDON heeft in een verklaring aangekondigd dat het 32ste Festival van Jongeren en Studenten – een massaal festival dat elk jaar door EDON wordt georganiseerd – dit jaar gewijd zal zijn aan Dimitris Christofias.