De schoonmakers laten opnieuw hun sterke vuist zien. Die is sterker dan de middelvinger die de grote schoonmaakbazen vorige week opstaken. Ondanks dat zij zoveel macht hebben in Nederland hebben de schoonmakers nu gewonnen. Het akkoord geeft hen en de vakbond een beetje meer macht. De CJB feliciteert al die dappere stakers!

Annabelle Schouten

Inspiratie voor anderen
De bazen dachten gewoon nee te kunnen zeggen tegen de doodnormale eisen van de schoonmakers. Heel even leek het alsof zij zouden winnen. Want ze weten dat deze staking veel inspiratie geeft. Zeker aan al die actievoerende leraren, ambtenaren, WSW’ers, thuiszorgwerkers, politieagenten, maar ook aan jongeren. Zelfs Bernard Wientjes van bazenclub VNO-NCW heeft zich er persoonlijk mee bemoeid. Maar Schiphol en NS zijn naast de schoonmakers gaan staan. Zij liepen te veel schade op door de staking. En schoonmaakbazen verdienen wel erg veel geld aan hen. Die druk werd zo hoog dat ze door de knieën zijn gegaan. Het was geen makkelijk gevecht, maar de schoonmakers hebben gewoon doorgezet.
Sterke vakbond
De schoonmaakstaking laat zien dat je in je bedrijf een sterke vakbond kunt opbouwen. Dat willen de bazen liever niet. Vandaar dat poldermodel: gezellig met elkaar vergaderen zodat je steeds meer kunt afpakken van de werkende klasse. Het is niet de bedoeling dat werkers dit gaan terugpakken met een sterke vakbondsmacht. Organizing: boeh! Voordat je het weet, kun je niet meer normaal mensen uitpersen om je vette winsten binnen te halen. Een sterke vakbond tast hun macht aan. Zoals Anton Witte (Asito) het zei: ‘De FNV radicaliseert’. De overwinning van de schoonmakers heeft ook veel invloed op de koers van alle vakbonden.

Shock
Een zelfverzekerde Wientjes, een arrogante Witte, een lachende Rutte. Maar hun middelvinger is ook een gebaar van angst. Ze doen het in hun broek. Niet alleen voor de vuist van de schoonmakers. Hun economie staat op ploffen en dat weten ze. Hun systeem, het kapitalisme, loopt vast. Ze moeten het opnieuw organiseren om het overeind te houden. Want er moet wel sneller en meer winst gemaakt worden. Vandaar al die bezuinigingen, aanbestedingen, werkdruk en andere ellende. Rutte’s werk is Nederland in shock brengen. Maak de shock maar zwaar genoeg en de bazen van dit land hebben alle ruimte om de economie opnieuw in te richten zoals zij dat willen.

Sterke werkers en een machtige vakbond zitten de belangen van de bazen maar in de weg. Als geen ander weten zij dat eenheid in de werkende klasse een einde kan maken aan hun macht. Want op het juiste moment kan die gezamenlijke vuist hun middelvinger voorgoed breken. Laten we niet vergeten dat zij nog steeds de macht hebben. Ook Schiphol en NS zijn bazen. Een volgende keer staan zij gewoon weer naast Wientjes. De shock van Rutte maakt bazen nog machtiger. Ze gaan terugslaan. Laten we niet vergeten dat de vuist van schoonmakers alleen niet genoeg is. Dan hebben we de vuist van de hele werkende klasse nodig.