1000 jongeren uit heel Europa komen van 5 mei tot en met 10 mei bijeen in Auschwitz. Zij reizen met een speciale trein: de Trein der 1000. Tijdens deze reis maken de jongeren kennis met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het fascisme. Ook herdenken zij samen met de laatste overlevenden van de concentratie- en vernietigingskampen deze afschuwelijke gebeurtenissen. De reis wordt georganiseerd door de Auschwitz Stichting, het Instituut voor Veteranen (België) en de FIR. Vanuit Nederland organiseert de AFVN de reis. Hieronder drie deelnemers aan het woord.

Nina Bouwmeester

Quinten Makkinje (21) – muzikant

Waarom ga je met deze reis mee?
Ik wil graag naar Auschwitz omdat ik mijn hele leven al bezig ben met de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog heeft mijn familie uit elkaar getrokken. Volgens mijn opa heb ik familie gehad die in Auschwitz overleden is. Niemand van mijn familie die ik ken is daar ooit geweest, daarom wil ik heel graag naar Polen.

Wat zijn je verwachtingen?
Ik heb zelf geen verwachtingen van de reis. Ik ken iemand die erheen geweest is en die vertelde me dat het niet voor te stellen is hoe erg het is, dus ik wil het graag over me heen laten komen.

Wat wil je na terugkomst doen met de opgedane indrukken?
Ik wil met de kennis die ik daar meekrijg het beeld vasthouden hoe het niet moet in de toekomst, ook al worden er nog altijd mensenrechten geschonden. Ik vind dat elke school dit soort reizen moet organiseren: hoe meer mensen van de Holocaust af weten, hoe meer mensen er bij stil kunnen staan hoe het niet moet. Dat wordt tegenwoordig onderschat, dus met de indrukken die ik opdoe, wil ik mijn kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie omdat de meeste overlevenden van de Holocaust al overleden zijn.

Dennis Yildiz (16) – scholier vmbo tl

Waarom ga je met deze reis mee?
Ik heb veel interesse in wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog, vooral als het gaat om verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Ik ben ook benieuwd hoe zo’n kamp eruit ziet, van dichtbij.

Wat zijn je verwachtingen?
Veel informatie over dingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd zijn. Ik hoop veel van de reis te leren en antwoorden te krijgen op vragen die ik over de Tweede Wereldoorlog heb.

Bram Bosman (20) – student Cultuurwetenschappen & CJB-bestuurslid

Waarom ga je met deze reis mee?
De eerste en belangrijkste reden om mee te gaan op deze reis is dat ik me er eigenlijk geen voorstelling bij kan maken. Natuurlijk ken ik de verhalen over deze fascistische gruwelkampen, de oorlog en gestorven kameraden, maar nee, ik kan het mij niet voorstellen. Deze reis is voor mij een geweldige mogelijkheid om oog in oog te staan met deze verschrikkelijke waarheid. Om fascisme te bestrijden moet ik het kennen en weten wat de gevolgen zijn. We gaan met een goede groep mensen. Dat maakt het altijd beter voor de reis en de ervaringen die ik er ga opdoen.

Wat zijn je verwachtingen?
Een paar leerzame, drukke, impulsieve, maar toch enigszins leuke dagen. Zoals ik al zei: echt een voorstelling kan ik me er niet van maken. Ik laat het, zo gezegd, maar allemaal over me heen komen.

Wat wil je na terugkomst doen met de opgedane indrukken?
Dat is een goede vraag die natuurlijk voor iedereen geldt. Ik zal kameraden vertellen over mijn ervaringen die ik deze reis zal opdoen. Iedere dag moet er weer meer verzet komen tegen fascisme, zodat wij het nooit mogen vergeten.