Het is alweer bijna een maand nadat de fascisten hun mars van haat en intolerantie door enkele buurten in Amersfoort hielden. Het gemeentebestuur liet de haatzaaiers zonder aarzelen misbruik maken van de vrijheid van meningsuiting. Toch bleef de mars van de fascisten van de Nederlandse Volksunie (NVU) – hoe kort hij ook was door tegenacties van mede antifacisten – niet uit de Amersfoortse politiek. Vooral met het bedreigingen door vermeende fascisten naar voormensen van de lokale NCPN leiding – die één van de groepen was die actief was tegen de komst van de NVU – is de roep nu zelfs in de gemeenteraad: “nooit weer de NVU op onze straten”.

Telefoontjes laat in de avond, precies wat ze zeiden mag Hein van Kasbergen van de Nieuwe Communistische Partij Nederland in Amersfoort niet zeggen van de politie. “Op het moment is er een onderzoek gaande. Ze zijn bezig met het traceren van de telefoontjes. De bedreigingen worden uiterst serieus genomen”, aldus van Kasbergen. Hij is zelf wel wat gewend als jarenlange activist, maar de bedreigingen baren hem vooral zorgen om de veiligheid van zijn naasten.

En niet zonder reden. Geweld en ander crimineel gedrag is een norm in de extreemrechtse beweging. Daarbij maken zij zelden onderscheid tussen hun jongere tegenstanders die wel tegen een stootje kunnen en ouderen en kinderen. Bij een eerdere antifascistische actie die o.a. de NCPN en CJB organiseerde in Amersfoort hadden fascisten het gemunt op overlevenden van de doodskampen van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een enkel voorbeeld van hun geweld naar kinderen is het geval van een huisfeestje van NVU-jongeren in Zoetermeer, die met geweld een nabij gehouden kinderfeestje binnen stormden en met bedreigingen alcohol van de aanwezigen eisten.

De bedreigingen door fascisten komen niet enkel door de prominente betrokkenheid van de communisten in de acties tegen de NVU-mars van 21 februari jl. Het feit dat de communisten nog verder werken om te voorkomen dat de NVU ooit weer in Amersfoort komt en het Openbaar Ministerie zover probeert te krijgen om eindelijk de NVU aan te pakken, vinden de fascisten natuurlijk niet prettig. Maar het proberen van angst aanjagen zodat ze de actievoerders de mond kunnen snoeren zal niet baten. De actie om eindelijk de bende van fascisten aan te pakken gaat onverminderd door. Al meerdere mensen hebben aangifte gedaan op basis van discriminatie en haatzaaien.

De gemeenteraad begint zich nu ook steeds feller uit te spreken tegen het misbruik dat de fascisten kunnen maken van de vrijheid van demonstratie en meningsuiting. De Groenlinks fractie – die vanaf het begin eisen vanuit de gemeente wilde voor de beperking van racistische en discriminerende symbolen en leuzen – stelt vragen aan het College van Burgermeester en Wethouders. “Er was een massale politie-aanwezigheid, toch deden deze niks tegen de discriminerende leuzen geroepen door de fascisten en teksten op hun vlaggen en spandoeken,” stelt de Groenlinks-fractie.

Zie ook:
– Verklaring NCPN, CJB en AFVN op komst facisten
– Verslag van actie tegen NVU in Amersfoort