Je kent het wel, als er wordt gevraagd naar school. Let eens op. Er wordt anders gereageerd als je zegt dat je op het havo of het vwo zit dan als je zegt dat je mbo doet en leert voor loodgieter.

Esther Grutters

Luister eens goed naar gesprekken als: “Ja, die dochter van Kees zit op het vmbo, maar haar broer zit op het gymnasium!” Of bij een ontmoeting, en jou gevraagd wordt welke opleiding je doet of op welk niveau je zit: “Oh, jij doet een studie geneeskunde? Wat interessant! Waar wil jij je in specialiseren?” Maar als je zegt dat je leert voor helpende/verzorgende is de reactie: “Goh, leuk?”

Wat is beter? Een wetenschappelijke studie of een praktische studie? Zijn mensen opleidingsgeil geworden?

Het komt vaak genoeg voor dat lager opgeleiden en hoger opgeleiden worden gescheiden. Zoals speciale datingbureaus voor hogere opgeleiden. Mensen kicken op het woordje ‘hoger’ opgeleiden. Ben je wel ‘hoger als je een hbo-studie heb afgerond of als je een doctorandus, meester of doctor bent?

Werkgevers letten over het algemeen helemaal niet op je papiertje, maar op je werkervaring en op wat je kunt. Je moet direct inzetbaar zijn voor het bedrijf, en of je dan gestudeerd hebt, doet nauwelijks terzake.

Voor bepaalde hoger opgeleiden (vooral uit de hoek van de zogeheten onrendabele opleidingen, zoals talen, geschiedenis en cultuur) is soms veel lastiger om werk te vinden dan voor mensen met een gerichte praktijkopleiding.

In de media wordt ook het voorbeeld gegeven aan ‘hoger’ opgeleiden. Zo was er was laatst een interview op tv over een jongen die rijke mensen fotografeerde in de rijke PC Hooftstraat. Zijn ouders werden ook geïnterviewd en je zag het meteen: de naam van de moeder met daaronder ‘verpleegster’ en bij de naam van de vader, ‘Dr.’ ervoor, en onder zijn naam ‘orthopedisch chirurg’.

Ik vond die ouders verwaand! En dat joch was ook verwend. Meneer had een dikke dure paparazzi-camera, een Yamaha-piano, een Casio-synthesizer en een Fender-gitaar. Stel dat mama nog steeds verpleegster was, maar papa was stukadoor geweest. Stond dat ook onder zijn naam? Nee, dokter moet erbij, het is belangrijk en het heeft aanzien.

Als je een hbo-studie of een universitaire studie hebt afgerond moet je ook kinderen krijgen met iemand die een hbo- of universitaire studie heeft gedaan. Daarom hebben we datingbureaus. Als je als rechtenstudent met een automonteur thuiskomt, stel je voor…!

Nee, daar krijg je rare kinderen van. Je zou toch zoals de kinderen van Kees zijn, dochter op het vmbo en zoon op het gymnasium! Je zou toch jaloers op je broer zijn? Je kind krijgt geen toekomst op het mbo. Daarom krijg je ook geen ov-kaart. Had je maar beter moeten leren. We trekken een grens tussen hoge en lage opleidingen en daar moet je het mee doen.

Luister eens goed naar de kritiek op het mbo en ook het vmbo. Ze worden over één kam geschoren. Over de vier leerwegen hoor je niemand. Nee, beroepsonderwijs is één pot nat.

Laten al onze kinderen die een vmbo/mbo-opleiding doen in een kelder schuilen. Laten we net zolang nesten totdat we een kind hebben dat minimaal een havo-opleiding kan voltooien (ook al heeft het eerst vmbo-t gedaan). Dan is Rouvoet ook weer tevreden omdat we meer kinderen hebben.
Ik wil dat er onder een naam komt te staan of iemand schilder, automonteur, loodgieter, vuilnisman of glazenwasser is, en dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen hoger en lager opgeleiden.
Wat heeft een fucking diploma ermee te maken hoe je bent? Het gaat om je karakter of niet?

“Goh, alsof ik ervoor heb gestudeerd.”