SZEKESFEHERVAR – De Hongaarse rechtbank heeft de leiding van de Hongaarse Communistische Arbeiderspartij veroordeeld tot 2 jaar cel voorwaardelijk. De overheid had de partij aangeklaagd wegens smaad. Hiermee opent de regering de aanval op de partij.

De beslissing viel op 6 november in de rechtbank van Szekesfehervar, in de buurt van Boedapest. De voorwaardelijke celstraf houdt in dat de leiding 2 jaar de gevangenis in moet als ze voor nog een misdaad worden veroordeeld. De partij gaat tegen het vonnis in beroep.De overheid had de partij eerder gedwongen een beslissing van het partijcongres terug te draaien. Partijvoorzitter Gyula Thürmer leverde hier openlijk kritiek op. In een interview met het Belgisch weekblad Solidair noemde hij het “een zuiver politieke beslissing” en “onaanvaardbaar” dat de regering de interne besluiten van de partij heeft teruggedraaid. De overheid ziet deze uitspraken als “openbare smaad”, waarop de aanklacht volgde.

De Hongaarse overheid negeert alle democratische normen door zich in de interne aangelegenheden van een onafhankelijke politieke partij te mengen. De rechtszaak en de kosten die daarmee gemoeid gaan, hebben er toe geleid dat de activiteiten van de partij nagenoeg stil zijn komen te liggen.Enkele tientallen communistische en arbeiderspartijen van over de hele wereld hebben inmiddels deze politieke vervolging veroordeeld, waaronder de NCPN. Zij vergelijken de vervolging met die van de Unie van Communistische Jongeren van Tsjechië (KSM), die ook door de overheid in hun werk wordt belemmerd. De Tsjechische regering verbood de KSM in oktober 2006.

Solidariteit met de Hongaarse communisten:

Op http://1917.solidnet.org/ kun je online je solidariteit betuigen met de Hongaarse communisten. Meer informatie over het verbod op de KSM vind je elders op onze website.