ZWOLLE – Aan de Zwolse Willemsvaart staat een aantal huizen met een historische achtergrond. Met hun mooie architectuur zijn zij een verrijking voor de buurt. Na 12 maanden leegstand van een van de panden besloten krakers dat het genoeg was. Waarom verwaarlozen sommige eigenaren hun eigen panden?

De krakers troffen een chaos aan toen zij een van de huizen bezetten. De staat van het pand was zo slecht dat het niet meer te verkopen of te verhuren viel. Ze kregen er een hele klus aan om het weer bewoonbaar te maken. De vloeren waren verrot en er was geen behoorlijke douche. Overal lag rotzooi van de vorige bewoner. In de kelder stond een laag water van een meter die weggepompt moest worden. In het water lagen al jaren spullen die er ook uitgehaald moesten worden. Het mooie huis was binnen een jaar in een krot veranderd.Na wat ervaring met kraken kom je er al snel achter dat veel eigenaren dit met opzet doen. Dat klinkt toch raar, je eigen huis willen laten wegrotten. Er zijn genoeg mensen die graag een woning willen hebben, dus waarom zou je een huis laten instorten?

Vaak gaat het erom dat historische panden niet gesloopt mogen worden. Dit pand, dat uit 1839 stamt, kun je wel een kunstwerk noemen. Maar daar koopt de eigenaar niets voor. Het liefst zou hij het hele rijtje opkopen, het platgooien en vervolgens een parkeergarage of flat uit de grond stampen.De andere bewoners in de straat wilden echter absoluut niet weg. Naast het kraakpand wonen twee oude mensen die het daar goed hebben. Zij zijn dan ook niet van plan om in de laatste jaren van hun leven ineens hun mooie huis te verlaten. Zonder de krakers zouden ze nu al weg zijn zonder dat er ook maar iemand naar ze omkeek. Het is dan ook geen wonder dat krakers vaak sympathie en hulp krijgen van de buurtbewoners.Wat gaat er nou eigenlijk om in de hoofden van de eigenaren die dit doen? Zijn ze zo hebzuchtig dat de staat van hun eigendom en de bewoners ze niets meer uitmaakt?

De eigenaar van dit pand heeft ook een Chrysler- en een Nissan-garage en verkoopt veel Amerikaanse auto’s. De krakers hebben hem ingelicht over hun actie, maar hij heeft zelf nog niet gereageerd. Wel heeft hij enkele mensen langsgestuurd om de krakers om te praten.Dit soort mensen zijn het toppunt van verspilling. Zelf wel als een gek consumeren, maar intussen alles weggooien wat nog goed gebruikt kan worden. Voor buurten zoals deze in Zwolle moeten bewoners en krakers zich samen verzetten tegen huisjesmelkers. De laatste aanval op de kraakbeweging is geopend: de media berichten er dagelijks over en de Tweede Kamer wil nu eindelijk het kraakverbod er door heen jagen. Het is nu belangrijker dan ooit dat kraken doorgaat.